ΗΠΑ: Αποκεφαλισμοί αγαλμάτων στις διαδηλώσεις-Αδερφός Φλόιντ: Πέθανε για πλαστό 20δόλαρο (video)

“Πέθανε για 20 δολάρια”, κατέθεσε για τον Τζορτζ Φλόιντ ο αδερφός του, μιλώντας στο Καπιτώλιο, ενώπιον της Επιτροπής Δικαστικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Διαμάχη έχει ξεσπάσει και για τις στρατιωτικές βάσεις που φέρουν ονόματα ηγετών και στρατηγών της Συνομοσπονδίας την οποία αποτελούσαν δουλοκτητικές πολιτείες στον Αμερικανικό Εμφύλιο. 16η ημέρα των διαδηλώσεων στοχοποιούνται δεκάδες αγάλματα, μεταξύ αυτών του Χριστόφορου Κολόμβου, ενώ οι βανδαλισμοί στρέφονται σε “σύμβολα της αποικιοκρατίας και της καταπίεσης της αφροαμερικανικής κοινότητας”.

Yπενθυμιζοντας ότι οι τέσσερις αστυνομικοί καταδίωξαν τον Τζορτζ Φλόιντ όταν δέχτηκαν κλήση για πλαστό 20δόλαρο, στιςς 25 Μαΐου , ο αδερφός του Φιλονέζε ζήτησε την καταδίκη των υπευθύνων για απονομή δικαιοσύνης. “Ικέτευε να τον αφήσουν να αναπνεύσει. Κανείς δεν νοιάζεται, κανένας. Αυτοί οι αξιωματικοί πρέπει να καταδικαστούν. Όποιος έχει καρδιά ξέρει ότι είναι λάθος. Όλες οι ζωές έχουν αξία. Οι ζωές των μαύρων έχουν αξία”, ανέφερε και η φωνή του έσπασε, επισημαίνοντας ότι δεν είχε την ευκαιρία να αποχαιρετήσει τον αδερφό του. “Ξέρω ότι μας κοιτάζει τώρα», πρόσθεσε.

Ελεύθερος αφέθηκε ένας από τους αστυνομικούς που συνέλαβαν τον Τζορτζ Φλόιντ. Ο 37χρονος Τόμας Λέιν, κατάφερε να συγκεντρώσει τις 750.000 δολάρια που είχαν οριστεί ως εγγύηση, ύστερα από διαδικτυακό έρανο.

Ο Ντέρεκ Σόβιν, ο τέταρτος αστυνομικός ο οποίος γονάτισε πάνω στον λαιμό του Φλόιντ επί περίπου 9 λεπτά, κατηγορείται για ανθρωποκτονία χωρίς πρόθεση.

Ο Σόβιν παραμένει στη φυλακή και έχει οριστεί εγγύηση ύψους 1,25 εκ. δολαρίων. Οι άλλοι δύο πρώην αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο περιστατικό, ο Του Θάο και ο Τζ. Αλεξάντερ Κουένγκ, επίσης είναι υπό κράτηση με το ποσό της εγγύησής τους να έχει οριστεί στα 750.000 δολάρια.

Την ίδια ώρα, στόχος των διαδηλωτών που παραμένουν στους δρόμους γίνονται αγάλματα, “σύμβολα της καταπίεσης της αφροαμερικανικής κοινότητας”. Διαδηλωτές στην Βιρτζίνια, γκρέμισαν άγαλμα του προέδρου της Συνομοσπονδίας Τζέφερσον Ντέιβις , ενώ στη διάρκεια των διαδηλώσεων τρία αγάλματα του Χριστόφορου Κολόμβου στη Βοστόνη, το Μαϊάμι και το Ρίτσμοντ βανδαλίστηκαν.

Ο Γενοβέζος θαλασσοπόρος και εξερευνητής παρουσιάζεται εδώ και χρόνια ως αυτός που ανακάλυψε την Αμερική, όμως πλέον θεωρείται μία από τις προσωπικότητες που ευθύνονται για τη σφαγή των αυτόχθονων.

Δεκάδες αμερικανικές πόλεις έχουν αντικαταστήσει τη “γιορτή του Κολόμβου”, που ορίστηκε αργία το 1937, με ημέρα τιμής “στους αυτόχθονες”.

Στο Μαϊάμι άγαλμα του Κολόμβου που βρισκόταν σε πάρκο βανδαλίστηκε με κόκκινη μπογιά και τις επιγραφές “Οι ζωές των μαύρων μετράνε” .

Η αστυνομία προχώρησε σε πολλές συλλήψεις, σύμφωνα με την εφημερίδα Miami Herald.
Στη Βοστόνη, άγνωστοι αποκεφάλισαν και άγαλμα εξερευνητή, και στο Ρίτσμοντ διαδηλωτές έριξαν, πυρπόλησαν και πέταξαν σε λίμνη άγαλμα του Κολόμβου, καταγγέλλοντας την βία που ασκήθηκε σε βάρος των αυτοχθόνων πληθυσμών.

Τραμπ:Δεν θα μετονομασθούν αμερικανικές βάσεις

Κι ενώ πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι φωνές που ζητούν να μετονομαστούν στρατιωτικές βάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, που φέρουν ονόματα ηγετών της Συνομοσπονδίας από τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο, ο Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο. Πρόκειται για 10 τουλάχιστον βάσεις που φέρουν τα ονόματα των ηγετών της Συνομοσπονδίας, την οποία αποτελούσαν δουλοκτητικές πολιτείες, όπως το Μισισίπι και η Αλαμπάμα. Οι συζητήσεις σχετικά με τη μετονομασία τους προέκυψαν ως ένας τρόπος επίτευξης φυλετικής συμφιλίωσης.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εκπαίδευσαν και ανέπτυξαν τους ήρωες μας σε αυτά τα Ιερά Εδάφη (Hallowed Grounds) και κέρδισαν δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Επομένως, η κυβέρνησή μου δεν θα εξετάσει καν την μετονομασία αυτών των Υπέροχων και Φημισμένων Στρατιωτικών Εγκαταστάσεων», έγραψε ο Τραμπ σε ένα tweet.

Η βασική αιτία του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου ήταν η δουλεία των Αφροαμερικανών.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου, αφήνουν ανοικτό να ξεκινήσει διακομματική συζήτηση σχετικά με τη μετονομασία στρατιωτικών βάσεων που φέρουν ονόματα ηγετών της Συνομοσπονδίας του Νότου.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιλι ΜακΕνάνι σε συνέντευξη Τύπου, σημείωσε ότι το HBO απέσυρε την ταινία για τον Εμφύλιο Πόλεμο “Όσα Παίρνει ο Άνεμος” (Gone with the Wind) και διερωτήθηκε:
«Πρέπει ο Τζορτζ Ουάσινγκτον και ο Τόμας Τζέφερσον να διαγραφούν από την Ιστορία;», αναφορικά με τον πρώτο και τον τρίτο Αμερικανό πρόεδρο των ΗΠΑ, οι οποίοι είχαν δούλους.

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι παρότρυνε χθες το Κογκρέσο να προχωρήσει άμεσα στη λήψη μέτρων για την απομάκρυνση από την αμερικανική πρωτεύουσα 11 αγαλμάτων ηγετών και στρατιωτικών της Συνομοσπονδίας από τον εμφύλιο πόλεμο της δεκαετίας του 1860.

“Τα αγάλματά τους αποτίουν φόρο τιμής στο μίσος και όχι στην [ιστορική] κληρονομιά. Πρέπει να απομακρυνθούν,” επισήμανε η Πελόζι σε επιστολή της προς τους ηγέτες επιτροπής του Κογκρέσου, η οποία έχει την ευθύνη της διαχείρισης των αγαλμάτων που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Καθώς βγαίνουν στο φως όλο και περισσότερες υποθέσεις αστυνομικής βίας, στο Νιού Τζέρσι πολίτες έκαναν αναπαράσταση της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόϊντ την ώρα που περνούσε από μπροστά τους πορεία διαδηλωτών, φωνάζοντας οι ζωές των μαύρων δεν ενδιαφέρουν κανέναν. Ένας από αυτούς ήταν υπάλληλος φυλακών που τέθηκε σε αργία.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι άνδρας έχασε τη ζωή του μετά τη σύλληψή του στο Τέξας τον Μάρτιο του 2019. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησε τέϊζερ παρά τις εκκλήσεις του ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει, ένας 53χρονος στο Μπρούκλιν καταγγέλλει ότι αστυνομικοί τον χτύπησαν με τέϊζερ στο πρόσωπο και έχασε το μάτι του και δύο έφηβοι συνελήφθησαν με βίαιο τρόπο στην Οκλαχόμα απλά επειδή περπατούσαν στη μέση του δρόμου.

Πηγή:ΕΡΤ/ Ρεπορτάζ: Κάλη Λέκκα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος