ertnews.gr

Ηλίας Μόσιαλος: H απάντηση σε όσους δεν πιστεύουν ότι υπάρχει κορονοϊός είναι το lockdown του Ισραήλ

14/09 14:44
Ηλίας Μόσιαλος: H απάντηση σε όσους δεν πιστεύουν ότι υπάρχει κορονοϊός είναι το lockdown του Ισραήλ

Με το Ισραήλ να είναι η πρώτη χώρα που ξαναμπαίνει σε καραντίνα για τρείς εβδομάδες (από την ερχόμενη Παρασκευή το μεσημέρι μέχρι 11/10) μετά την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων που σημειώθηκαν στη χώρα, ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος με μια ανάρτησή του στο Facebook σχολιάζει το γεγονός του νέου lockdown.

Ανακοινώθηκαν σήμερα 1997 νέα κρούσματα, ενώ συνολικά έχουν 39479 ενεργές περιπτώσεις ασθενών. 1056 νοσηλεύονται, οι 519 είναι σοβαρά ενώ οι 144 είναι διασωληνωμένοι.

«Είχα προειδοποιήσει από τις αρχές Ιουλίου ότι η αύξηση των κρουσμάτων στο Ισραήλ είναι ανησυχητική».

«Στη χώρα μας μερικοί πιστεύουν ακόμη ότι ο ιός έχει εξασθενήσει, ότι η νόσος είναι εποχική και ορισμένοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι όλα αυτά είναι ένα ψέμα», σχολιάζει ο επιστήμονας.

Αναφέρεται σε ένα ενδεχόμενο πείραμα, «Να χωρίζαμε τη χώρα σε δυο περιοχές. Και στη μια να ζούσαν μόνο όσοι δεν πιστεύουν ότι υπάρχει κορωνοιός και όσοι πιστεύουν ότι έχει εξασθενήσει. Αλλά θα έπρεπε να μείνουν εκεί για τουλάχιστον ένα χρόνο. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να βλέπαμε πόσοι θα επέλεγαν αυτή την επιλογή».

«Αλλά αυτό δεν γίνεται. Όχι μόνο γιατί είναι πρακτικά αδύνατο. Δεν είναι και το επιθυμητό. Όσοι πιστεύουμε ότι υπάρχει πρόβλημα θα προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε. Και θα το κάνουμε αυτό και για όσους δεν θέλουν να κάνουν τίποτα», τονίζει στην ανάρτηση του στο προσωπικό του ιστολόγιο.

Η ανάρτηση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου:

Σε άλλη ανάρτηση του αναφέρει, τι μάθαμε έπειτα από 9 μήνες παρατήρησης και αξιολόγησης συμπεριφορών και επιστημονικής έρευνας και τι πρέπει να κάνουμε τώρα. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και σχέδιο για τα νοσοκομεία, τους οίκους ευγηρίας, τα στρατόπεδα, τις φυλακές και τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, για να αποφύγουμε την αυξημένη διασπορά της νόσου στους χώρους αυτούς. «Δεν υπάρχουν περιθώρια για αντανακλαστικές κινήσεις και αποσπασματικές δράσεις», τονίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version