Ηλεκτρονικά αιμοφόρα αγγεία ίσως βοηθήσουν μελλοντικά στη θεραπεία ασθενειών

Τα πρώτα ηλεκτρονικά αιμοφόρα αγγεία, κατασκευασμένα από ένα εύκαμπτο και βιοδιασπώμενο  υλικό που αποτελεί συνδυασμό μετάλλου και πλαστικού, δημιούργησαν επιστήμονες από την Κίνα και την Ελβετία. Τα ηλεκτρονικά αιμοφόρα αγγεία εμφυτεύονται στον οργανισμό και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, μεταξύ άλλων, για την αντικατάσταση αρτηριών που έχουν υποστεί βλάβη εξαιτίας καρδιαγγειακών παθήσεων.

Εδώ και αρκετά χρόνια, οι ειδικοί εργάζονται για τη δημιουργία αιμοφόρων αγγείων που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν στη μελέτη ασθενειών, να βοηθήσουν στη θεραπεία ασθενών με νεφρική ανεπάρκεια κλπ. Στο πλαίσιο της διεξαγωγής πειραμάτων για την καινοτόμο εργασία τους, οι ερευνητές -με επικεφαλής τον Xingyu Jiang του Νοτίου Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας και του Εθνικού Κέντρου Νανοεπιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας-χρησιμοποίησαν τα τεχνητά αγγεία σε κουνέλια, αντικαθιστώντας βασικές αρτηρίες των ζώων.

Από τη χρήση των τεχνητών αρτηριών, δεν παρατηρήθηκε στένωση ή ανεπαρκής κυκλοφορία του αίματος στα κουνέλια. Ενώ, έπειτα από διάστημα τριών μηνών, όταν οι εμφυτευμένες τεχνητές αρτηρίες αφαιρέθηκαν, δεν φάνηκε να έχουν προξενήσει φλεγμονώδη αντίδραση στα εσωτερικά όργανα των ζώων.

Με την περαιτέρω βελτίωση της τεχνολογίας, τα ηλεκτρονικά αιμοφόρα αγγεία –που μπορούν να συντονίζονται με άλλες ηλεκτρονικές συσκευές για την ολοκλήρωση διαφορετικών λειτουργιών- αναμένεται να χρησιμοποιούνται μελλοντικά στους ανθρώπους για την ελεγχόμενη χορήγηση φαρμάκων, την ηλεκτρική διέγερση σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, τη διευκόλυνση της δημιουργίας νέου ενδοθηλιακού ιστού στα αιμοφόρα αγγεία, αλλά και σε γενετικές θεραπείες (για τη μεταφορά γενετικού υλικού).  Ακόμη, ο συνδυασμός της τεχνολογίας των τεχνητών αιμοφόρων αγγείων με τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, θα επιτρέψει στους ανθρώπους να τα χρησιμοποιούν στο μέλλον με σκοπό τη συλλογή και αποθήκευση πληροφοριών αναφορικά με το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα, την αρτηριακή πίεση του οργανισμού κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι θα χρειαστεί ακόμα να περάσει αρκετός καιρός, έως ότου η καινοτομία τους εφαρμοστεί στους ανθρώπους. Για να γίνει αυτό, τα ηλεκτρονικά αιμοφόρα αγγεία θα χρειαστεί να εμφυτευθούν πρώτα σε περισσότερα ζώα (όχι μόνο κουνέλια).

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο περιοδικό επιστήμης των υλικών “Matter”.

Διαβάστε εδώ αναλυτικότερα για την έρευνα.


Πηγές: https://newatlas.com/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία:  Xingyu Jiang et al

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος