Τρία μέτωπα στην Ηλεία – Στάχτη 80.000 στρέματα – Άρχισε η καταγραφή των ζημιών

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στις περιοχές Αχλαδινή και Δούκας του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις, καθώς επίσης και στις γειτονικές περιοχές Ξηρόκαμπος, Λάλα και Λούβρο.Μεγάλες οι καταστροφές σε υποδομές και ζωικό κεφάλαιο. Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται κατά μήκος των δρόμων προσπαθώντας να αποκαταστήσουν τις εκτεταμένες ζημιές στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Καλύτερη η εικόνα στις περιοχές Λιναριά, Μιράκα και Μουριές. Με το πρώτο φως της ημέρας, άρχισαν να κάνουν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο.

Μάχη το βράδι σε αναζωπυρώσεις σε Αχλαδινή, Δούκα και Μηλιές, όπου είχε δοθεί εντολή εκκένωσης.

Μέτωπο υπάρχει και από Κάμενα προς Λούβρο όπου υπάρχει κίνδυνος να καούν σπίτια αν η φωτιά ξεφύγει από τον έλεγχο. Μέτωπο υπάρχει και στην περιοχή Βίλλια της Νεμούτας, όπου ήδη επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλο, «είναι σημαντικό να περιοριστεί η φωτιά στα Βίλλια, διότι αν επεκταθεί προς Ξηρόκαμπο, αλλά και προς τις περιοχές Βασιλάκι, Λούβρο, Υψηλό και Άσπρα Σπίτια, τότε θα “βρει” δασικές εκτάσεις που δεν έχουν καεί».

Επίσης, όπως είπε ο Βασίλης Γιαννόπουλος στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, «υπάρχει άλλη μία αναζωπύρωση στην περιοχή Δούκας και οι πυροσβεστικές δυνάμεις την αντιμετωπίζουν, ώστε να μην προχωρήσει προς την περιοχή Νεράιδα».

Για εμπρησμό από πρόσθεση μίλησε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας Γ. Γεωργιόπουλος. “Κάποιοι ήθελαν να κάψουν τον τόπο στην Ηλεία” είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως χιλιάδες άνθρωποι θα χάσουν κάθε δυνατότητα για το παραμικρό εισόδημα τα επόμενα χρόνια αφού έχουν καταστραφεί μεγάλες εκτάσεις με καλλιέργειες ελιάς και αμπέλου.

Στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας έχει συγκεντρωθεί βοήθεια για τις δυνάμεις πυρόσβεσης, τος εθελοντές και τους πυρόπληκτους. Εκεί καλούνται όσοι θέλουν να προσφέρουν, να φέρουν νερό, φαρμακευτικό υλικό, ζωοτροφή ή ξηρά τροφή και είδη πρώτης ανάγκης (τηλέφωνα 2624022549 και 2624022250 εσωτ 151 και 101). Εθελοντές βρίσκονται εκεί για να διανείμουν ότι συγκεντρώνεται.

Στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, ξεκίνησε επίσης η καταγραφή των ζημιών και οι πολίτες προσέρχονται για να δηλώσουν τις καταστροφές σε υποδομές και ζωικό κεφάλαιο, οι οποίες είναι μεγάλες.

Με ευθύνη του Δήμου και της Περιφέρειας, όσοι έχασαν τα σπίτια τους διαμένουν σε καταλύματα της περιοχής. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 20 σπίτια έχουν καταστραφεί από την πύρινη λαίλαπα.

Στην Νεμούτα η φωτιά έκαψε ένα σπίτι αλλά με υπεράνθρωπες προσπάθειες από τους κατοίκους και την πυροσβεστική, ανακόπηκε η πορεία της. Το μέτωπο έχει μετακινηθεί σε χαράδρα, με κατεύθυνση μετά το χωριό. Δεν υπάρχει ρεύμα στο χωριό και οι κάτοικοι είναι σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις.

Εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής: 310 πυροσβέστες με 105 οχήματα και 10 πεζοπόρα τμήματα, καθώς και η ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ακόμη, στην περιοχή συνεχίζει να βρίσκεται το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων εξάλλου συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Ρεπορτάζ: Μ. Μαγκλάρα – Ανδρέας Παπαδημητρίου

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάσπαρτες αναζωπυρώσεις στην Ηλεία – Πύρινο μέτωπο κοντά στη Νεμούτα – ertnews.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος