Υπ. Παιδείας: Μειώνονται τα δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία- Απαγόρευση απολύσεων

Mε υπουργική απόφαση που εκδόθηκε χθες το βράδυ μειώνονται τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και εκπαιδευτηρίων. Με τη ρύθμιση οι γονείς θα έχουν ένα «κούρεμα» στα δίδακτρα για την περίοδο που τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί παραμένουν κλειστά λόγω κορονοϊού. Ειδικότερα δεν θα πληρώσουν για τις υπηρεσίες που δεν παρέχονται προς τους μαθητές, όπως σίτιση, μεταφορά με σχολικά και ενδοσχολικές δραστηριότητες, μέχρι να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία. Τα κυριότερα σημεία της Απόφασης είναι τα εξής:

Επίσης, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπ. Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στην ΕΡΤ, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα δοθεί η δυνατότητα στις σχολικές επιτροπές των δημόσιων σχολείων εφόσον έχουν την δυνατότητα, να αγοράσουν υπολογιστές ώστε να μπορούν οι μαθητές που δεν έχουν, να τους χρησιμοποιήσουν για την εκπαίδευση εξ αποστάσεως. Μετά το πέρας της κρίσης;, οι υπολογιστές θα επιστρέψουν στην διεύθυνση των σχολείων, για να αξιοποιηθούν κατάλληλα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ – ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

1. Δεν αναστέλλονται οι συμβάσεις εργασίας των εκπαιδευτικών που έχουν λάβει διοριστήριο. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία (τηλεκπαίδευση) και οι αποδοχές τους καταβάλλονται κανονικά από τους εργοδότες τους. Ως εκ τούτου, δεν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και των λοιπών μέτρων στήριξης (φορολογικά, ασφαλιστικά, μείωση μισθώματος κύριας κατοικίας).
2. Οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν λάβει διοριστήριο, καθώς και το πάσης φύσεως εκπαιδευτικό προσωπικό σε κάθε άλλη περίπτωση εκπαιδευτικών δομών, μπορούν να παρέχουν εργασία εξ αποστάσεως (τηλεκπαίδευση/τηλεκατάρτιση) και σε αυτήν την περίπτωση οι συμβάσεις εργασίας τους δεν αναστέλλονται και οι αποδοχές τους καταβάλλονται από τους εργοδότες τους. Ομοίως, στην περίπτωση αυτή δεν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και των λοιπών μέτρων στήριξης (φορολογικά, ασφαλιστικά, μείωση μισθώματος κύριας κατοικίας).
3. Οι συμβάσεις εργασίας εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία που δεν εμπίπτουν στις ανωτέρω δύο κατηγορίες, τελούν σε αναστολή για το χρονικό διάστημα από 15/3/2020 έως και 30/4/2020 και οι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και των λοιπών μέτρων στήριξης (φορολογικά, ασφαλιστικά, μείωση μισθώματος κύριας κατοικίας). Για όσους από τους εργαζομένους της παρούσας παραγράφου παρέχουν υπηρεσίες σε διοικητικές λειτουργίες ή εξ αποστάσεως εργασία με σκοπό την υποστήριξη της διαδικασίας της τηλεκπαίδευσης ή των λοιπών λειτουργικών αναγκών της εκπαιδευτικής δομής, οι συμβάσεις εργασίας κατ’ επιλογή της επιχείρησης-εργοδότη δεν αναστέλλονται. Στην περίπτωση αυτή οι εργαζόμενοι δεν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και των λοιπών μέτρων στήριξης και οι αποδοχές τους καταβάλλονται από τις επιχειρήσεις-εργοδότες τους.
4. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρούσας απόφασης είναι δικαιούχοι των μέτρων στήριξης (φορολογικά, ασφαλιστικά, μείωση μισθώματος επαγγελματικής μίσθωσης).
5. Στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρούσας απόφασης δεν προβαίνουν καθόλου στην παροχή εξ αποστάσεως διδασκαλίας/κατάρτισης, τότε αναστέλλονται οι συμβάσεις του συνόλου του προσωπικού όλων των κατηγοριών, το οποίο δικαιούται την αποζημίωση ειδικού σκοπού, καθώς και τα λοιπά μέτρα στήριξης.

ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ

1. Μη παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως μεταφορά, σίτιση, απογευματινές δραστηριότητες κ.ά., από τους εργοδότες-επιχειρήσεις δεν χρεώνονται για όσο διάστημα διαρκεί η απαγόρευση της εκπαιδευτικής λειτουργίας με φυσική παρουσία και δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής των αντίστοιχων ποσών από τους υπόχρεους.
2. Εναπόκειται στις επιχειρήσεις-εργοδότες και στους υπόχρεους καταβολής διδάκτρων να συμφωνούν ενδεχόμενη αναπροσαρμογή των διδάκτρων που αντιστοιχούν στο πρόγραμμα διδασκαλίας/κατάρτισης για το χρονικό διάστημα της προηγούμενης παραγράφου κατ’ αναλογία της παρεχόμενης υπηρεσίας τηλεκπαίδευσης/τηλεκατάρτισης.
3. Στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρούσας απόφασης δεν προβαίνουν καθόλου στην παροχή εξ αποστάσεως διδασκαλίας/κατάρτισης, δεν υφίσταται καμία υποχρέωση καταβολής διδάκτρων για το ανωτέρω διάστημα.

. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας και σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες από 18/3/2020, ημερομηνία δημοσιοποίησης του μέτρου.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, και η υφυπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσαν:
«Μέριμνά μας είναι πρωτίστως η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αλλά και η διατήρηση της στενής επαφής μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών. Εξίσου σημαντική, η πρόβλεψη στήριξης του προσωπικού και των επιχειρήσεων της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καθώς και των οικογενειών που καλούνται να καταβάλουν δίδακτρα στις ιδιωτικές εκπαιδευτικές δομές. Καθώς η εξ αποστάσεως εκπαίδευση προχωρά, με την πολύτιμη συνδρομή εκπαιδευτικών, στελεχών εκπαίδευσης και μαθητών, εξασφαλίζουμε όρους βιωσιμότητας για όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Την επόμενη ημέρα της κρίσης πρέπει να είμαστε όλοι εδώ, πιο δυνατοί και έτοιμοι να συνεχίσουμε το έργο μας. Μαζί θα τα καταφέρουμε να βγούμε και από αυτήν την κρίση, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.»

Η ΚΥΑ αναμενόταν από την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς υπήρχαν καταγγελίες από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) για αυθαιρεσίες από πλευράς ορισμένων σχολαρχών.

Ερώτηση της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής πρός το υπ. Παιδείας

Θέμα: «Άμεση ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων που έχουν προκύψει από την εφαρμογή των ΠΝΠ και αφορούν στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια»

“Αναστάτωση και σύγχυση έχει προκαλέσει σε γονείς, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους, συνδικαλιστικούς φορείς και ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων η εφαρμογή των διατάξεων των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου αρμοδιότητας των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων. Υπενθυμίζεται ότι τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια εκ του Νόμου τελούν υπό ένα ιδιότυπο καθεστώς: από τη μια μεριά αντιμετωπίζονται ως εκπαιδευτικοί Οργανισμοί και από την άλλη ως κανονικές επιχειρήσεις.

Με ΠΝΠ (ΦΕΚ 42/ τ. Α’/25.02.2020) του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων επιβλήθηκε – και ορθώς – η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, φορέων και ιδρυμάτων, δημοσίων και ιδιωτικών, ως αναγκαίο μέτρο για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Με ΠΝΠ (ΦΕΚ 64/ τ.Α’/14.03.2020) του Υπουργείου Εργασίας υποχρέωσε τις επιχειρήσεις, άρα και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κατ’ επέκταση – υπό το πρίσμα ότι αποτελούν κανονικές επιχειρήσεις – να εντάξουν τους εργαζόμενούς τους που δεν εργάζονται λόγω αναστολής της εργασίας τους στο Πρόγραμμα ΕΡΓΑΝΗ. Συγκεκριμένα το άρθρο 13 της ΠΝΠ ρητά ορίζει: «Οι επιχειρήσεις- εργοδότες στους οποίους επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, υποχρεούνται να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ».

Στην ίδια ΠΝΟ ορίζεται ότι: «Από τον ανωτέρω ειδικό μηχανισμό στήριξης εξαιρούνται: α) όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως, β) όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια, γ) όσοι εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας και δ) οι εργαζόμενοι, των οποίων η σχέση εξαρτημένης εργασίας δεν αναστέλλεται λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων».

Αντίφαση λοιπόν γεννάται από το γεγονός ότι από τη μια αυτές οι επιχειρήσεις δηλώνουν ότι εργάζονται κανονικά μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, από την άλλη όμως βάσει της ΠΝΠ του Υπουργείου Εργασίας έχουν ενταχθεί στις πληττόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες θα λάβουν τα προνόμια που τίθενται στα μέτρα που ελήφθησαν για αυτές.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν καταγγελίες συνδικαλιστικών οργανώσεων (π.χ. ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ) σχετικά με τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν σε μερικά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια”, επισημαίνει η Κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής τονίζοντας ότι είναι «άμεση η ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων που έχουν προκύψει από την εφαρμογή των ΠΝΠ και αφορούν στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Πηγή:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος