Η.Β: Σιωπηλός αποχαιρετισμός χιλιάδων Βρετανών στην βασίλισσα τους Ελισάβετ (video)

Array

Λονδίνο, Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Σιωπηλοί και συγκινημένοι χιλιάδες πενθούντες Βρετανοί, περιμένουν υπομονετικά στην ουρά να αποχαιρετίσουν την μακροβιότερη βασίλισσα που με τον θάνατο της έκλεισε ένα μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης βρετανικής ιστορίας.

Ουρές χιλιομέτρων κατά μήκος του Τάμεση και στη γέφυρα Lambeth , που ξεπερνούν τα 5 χιλιόμετρα. Αψηφώντας την βροχή και την υγρασία, ο κόσμος θρηνεί την απώλεια της επί 70 ετών εμβληματικής γυναίκας στο θρόνο της μοναρχίας.

Το τετραήμερο λαϊκό προσκύνημα θα διαρκέσει έως τις 6.30 το πρωί , την Δευτέρα στις 19 Σεπτεμβρίου. Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί στις 11 τοπική ώρα στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.

Το φέρετρο μεταφέρθηκε χθες από το παλάτι του Μπακινγχαμ στο Ουέστμινστερ Χολ χθες το απόγευμα. Η θρησκευτική λειτουργία πραγματοποιήθηκε υπό τους ήχους των Μπετόβεν, Σοπέν και Φέλιξ Μέντελσον Μπαρτόλντι ,υπό την παρουσία των μελών της βασικής οικογένειας και της πρωθυπουργού Λιζ Τρας.

Το δρύινο φέρετρο είναι σκεπασμένο με το βασιλικό λάβαρο ενώ  πάνω του είναι τοποθετημένο το Αυτοκρατορικό Στέμμα, το οποίο μεταξύ άλλων κοσμείται από πετράδι κομμένο από το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου, γνωστό ως Cullinan. Την τελευταία φορά που τελέστηκε κηδεία μέλους της βασιλικής οικογένειας στο Ουέστμινστερ Χολ ήταν το 2002 της μητέρας της Ελισάβετ Β’, της βασιλομήτωρος Ελισάβετ, με πάνω από 200.000 κόσμου να συρρέουν στο σημείο για να αποτίσουν φόρο τιμής.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρατική κηδεία στη χώρα από το 1965, όταν κηδεύθηκε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Το τελετουργικό προβλέπει ότι η τιμώμενη νεκρή θα μεταφερθεί με πομπή από το Παλάτι του Ουέστμινστερ στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, με τα μέλη της βασιλικής οικογένειας να ακολουθούν με τα πόδια. Η τελετή θα μεταδοθεί τηλεοπτικά και θα τηρηθεί εθνική δίλεπτη σιγή.  Αναμένεται να την παρακολουθήσουν 4 δισ. τηλεθεατές

Μετά την κηδεία, το φέρετρο της Βασίλισσας θα μεταφερθεί με πομπή από το Αββαείο του Ουέστμινστερστην αψίδα του Ουέλινγκτον. Από εκεί θα μεταφερθεί στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Το φέρετρο θα χαμηλώσει στο βασιλικό θησαυροφυλάκιο και η τελευταία της κατοικία θα είναι το παρεκκλήσι μνήμης του βασιλιά Γεωργίου VI στο Ουίνδσορ. Στην ιδιωτική τελετή ταφής θα παραστούν υψηλόβαθμα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Την προηγούμενη, ημέρα, Κυριακή 18 του μηνός, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ θα παραχωρήσει δεξίωση σε όλους τους ηγέτες που θα έρθουν να παρακολουθήσουν από κοντά την νεκρώσιμη ακολουθία. Μεταξύ αυτών, ο Αμερικανός πρόεδρος, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μπολσονάρου και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγιπ Ερντογαν. Η εκκλησία χωράει 2.000 άτομα και δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν θα καταφέρουν να βρεθούν στη λίστα. Όπως είναι φυσικό, το «παρών» θα δώσουν μέλη και άλλων βασιλικών οίκων της Ευρώπης και όχι μόνο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος