Ανάκληση Ρώσου πρεσβευτή: Υπόλογη για τις πράξεις της η Ρωσία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος

H  Ρωσία κάλεσε τον πρεσβευτή της στην Ουάσινγκτον να επιστρέψει στη Μόσχα για διαβουλεύσεις σχετικά με την πορεία των διμερών σχέσεων. Αυτό ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ζητούμενο είναι να αποτραπεί “μη αναστρέψιμη κλιμάκωση” στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις. “Πρόκειται για πρόσκληση για διαβουλεύσεις. Πρέπει να είμαστε λιγότερο συναισθηματικοί”, ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας ότι δεν θυμάται να έχει προηγούμενο τέτοια ενέργεια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε πρόσφατα τον Βλαντιμίρ Πούτιν  “δολοφόνο”  σε συνέντευξη στο ABC την Τρίτη, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες  απείλησαν με νέες κυρώσεις  στη διαμάχη σχετικά με τη δηλητηρίαση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε ότι η Ρωσία είναι υπόλογη για τις πράξεις της, αφού μια έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ ενίσχυσε τις κατηγορίες ότι η Μόσχα επιχείρησε να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είπε ότι η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν θα ακολουθήσει διαφορετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία, από εκείνην που ακολουθούσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά την προηγούμενη τετραετία.

«Ασφαλώς οι Ρώσοι θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για τη δράση που ανέλαβαν», πρόσθεσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Την ένταση ενίσχυσε νέα έκθεση ασφαλείας στις ΗΠΑ, περί της φερόμενης απόπειρας της Ρωσίας να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές του 2020., για την οποία και πάλι ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι “το τίμημα θα είναι βαρύ”.

Προ ημερών το Κρεμλίνο κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ετοιμάζουν εκστρατεία κατά του εμβολίου Sputnik-V.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στη Μόσχα Αχιλλέας Πατσούκας, η ανάκληση του Ανατόλι Αντόνοφ από την Ουάσιγκτον είναι πρωτοφανής αντίδραση, όχι για τη διπλωματική πρακτική, αλλά σίγουρα για την διπλωματική πρακτική των δύο υπερδυνάμεων.

Ερμηνεύοντας την αντίδραση της Μόσχας, η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα σημείωσε πως “η νέα αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία για σχεδόν δύο μήνες. Το συμβολικό ορόσημο των 100 ημερών δεν απέχει πολύ, και αυτός είναι ένας καλός λόγος για να προσπαθήσουμε να αξιολογήσουμε τι κάνει η ομάδα του Μπάιντεν και τι όχι”

Το βέβαιο είναι πως οι διμερείς σχέσεις οδηγούνται σε βαθιά αχαρτογράφητα νερά και πως η διπλωματική σύγκρουση των δυο υπερδυνάμεων δεν θα περιοριστεί σε εκατέρωθεν δηλώσεις, αλλά και σε συγκρούσεις στη γεωστρατηγική σκακιέρα.

Ήδη το θερμόμετρο στην Ουκρανία βρίσκεται στο κόκκινο με πολλούς αναλυτές να οσμίζονται στην ατμόσφαιρα τις ημέρες της προσάρτησης της Κριμαίας.

Η αύξηση της πίεσης κυρώσεων από την Ουάσιγκτον εναντίον της Μόσχας δεν προσφέρει πιθανότητες για ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων, με την ευθύνη για αυτό να βαρύνει αποκλειστικά τις ΗΠΑ, ανέφερε νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ, . Ο ίδιος, σχολιάζοντας τη φήμη περί επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εξαιτίας της φερόμενης ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές του 2020, είχε τονίσει πώς: “η Μόσχα υιοθετεί μια τέτοια απειλή «ήρεμα», καθώς οι κυρώσεις προς έμας έχουν ήδη ξεπεράσει τις 90 φορές”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος