Η NASA ανέθεσε σε ιδιωτικές εταιρείες τη συλλογή δειγμάτων από την επιφάνεια της Σελήνης

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) επέλεξε τέσσερις εταιρίες -δύο αμερικάνικες, μία ευρωπαϊκή και μία ιαπωνική- προκειμένου να συλλέξουν για λογαριασμό της, το αργότερο ως το 2023, δείγματα πετρωμάτων και σκόνης από την επιφάνεια της Σελήνης. Τον επόμενο χρόνο (2024) αστροναύτες αναμένεται να επιστρέψουν στο φεγγάρι, στο πλαίσιο αποστολής του νέου προγράμματος «Άρτεμις».

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ιδιωτικές εταιρίες θα συλλέξουν δείγματα από άλλο ουράνιο σώμα εκτός της Γης. Επιπλέον, είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθεί μεταβίβαση ιδιοκτησίας ενός εξωγήινου αντικειμένου από τον ιδιωτικό στον δημόσιο τομέα.

Η Αμερικανική αεροδιαστημική εταιρία Lunar Outpost, με έδρα το Ντένβερ σκοπεύει να φτάσει στο φεγγάρι το 2023, με το σκάφος Blue Moon της εταιρείας Blue Origin του Jeff Bezos της Amazon. Βάσει της συμφωνίας με τη NASA η εταιρεία προβλέπεται να εισπράξει μόνο ένα δολάριο για την αποστολή της. «Θα σας προκαλούσε έκπληξη το τι μπορεί να αγοράσει κάποιος στο διάστημα με ένα δολάριο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος της NASA, Mike Gold, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η επίσης αμερικανική Masten Space Systems αναμένεται να πάει στη Σελήνη το 2022 με το δικό της σκάφος Masten XL-1 ενώ θα εισπράξει 15.000 δολάρια για τη συλλογή των Σεληνιακών δειγμάτων. Οι εταιρίες  iSpace Europe (με έδρα το Λουξεμβούργο) και iSpace Japan (με έδρα το Τόκιο) θα ταξιδέψουν το 2023 με το ιαπωνικό διαστημικό σκάφος Hakuto-R και για την αποστολή τους θα λάβουν από τη NASA 5.000 δολάρια η κάθε μία. Ως εκ τούτου, η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία θα καταβάλει συνολικά στις εταιρίες 25.001 δολάρια. Όλες θα στείλουν στο φεγγάρι τον δικό τους εξοπλισμό για τη συλλογή των απαραίτητων δειγμάτων.

Κάθε εταιρεία είναι υποχρεωμένη να συλλέξει  ένα μικρό δείγμα ρηγόλιθου (σκόνης, χώματος και επιφανειακών πετρωμάτων) βάρους 50 έως 500 γραμμαρίων και έπειτα να παραχωρήσει άμεσα -όσο ακόμη τα δείγματα βρίσκονται στη Σελήνη- την ιδιοκτησία  των πολύτιμων πετρωμάτων στην Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία.  Μέσω των αποστολών «Απόλλων» (1969-1972) η NASA έχει λάβει σεληνιακά δείγματα συνολικού βάρους 342 κιλών.

Όπως ορίζουν –από το 1967- οι διεθνείς συνθήκες για το διάστημα, τα κράτη μπορούν να συλλέξουν σεληνιακά δείγματα, χωρίς ωστόσο να έχουν δικαίωμα διεκδίκησης της ιδιοκτησίας περιοχών στη Σελήνη.

Όπως επισημαίνεται και σε σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα της Washington Post, οι ιδιωτικές εταιρίες που θα συλλέξουν πετρώματα και σκόνη από την επιφάνεια του φυσικού δορυφόρου της Γης δεν θα έχουν (άμεσα) μεγάλα οικονομικά οφέλη από τη συγκεκριμένη αποστολή. Το κέρδος τους, ωστόσο, είναι διαφορετικό, καθώς θα υπάρχουν και επιστημονικά οφέλη: πρόκειται στην ουσία για ένα πρόγραμμα ανάπτυξης τεχνολογιών, που θα επιτρέψει στις εταιρείες να αποκτήσουν τεχνογνωσία για το πώς να εξάγουν πόρους από τη σεληνιακή επιφάνεια και έπειτα να τους πουλούν.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπεται να οδηγήσει επίσης στην καθιέρωση ενός νομικού προηγούμενου,  το οποίο αναμένεται να  ανοίξει τον δρόμο για τις εταιρείες ώστε να εξορύσσουν ουράνια σώματα σε μια προσπάθεια – με τις ευλογίες της  κυβέρνησης των ΗΠΑ- να συμβάλλουν στην οικοδόμηση μιας βιώσιμης παρουσίας στο φεγγάρι και αλλού (εκτός Γης).


Πηγές: hwashingtonpost.com/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: NASA-Goddard

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος