Κίνα κατά Ιαπωνίας για την απόρριψη στον ωκεανό 1 εκατ. τόνων νερού από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκοσίμα

Ως «εξαιρετικά ανεύθυνη» χαρακτηρίζει  η Κίνα την απόφαση της Ιαπωνίας  να πετάξει στον ωκεανό πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους μολυσμένου νερού από το κατεστραμμένο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στη Φουκουσίμα, όπως  ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα. Η  έντονα επικριτική αντίδραση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών είναι η πρώτη  από μια σειρά  αναμενόμενων οργισμένων αντιδράσεων  από πλευράς χωρών της περιοχής, ιδίως της Νότιας Κορέας.

Αντιδράσεις η Ιαπωνία έχει και στο εσωτερικό της, τις οποίες φαίνεται να αψηφά. Ειδικά από πλευράς των εργαζομένων στην αλιεία στη Φουκουσίμα, που εναντιώνονται στην ιδέα εξαρχής.

Με την ανακοίνωση  Σούγκα  μπήκε τέλος στον διάλογο των  τελευταίων επτά χρόνων για το πώς θα μεταχειρίζονταν οι αρχές τα μολυσμένα ύδατα τα οποία προέρχονταν από τη βροχή, τα υπόγεια ρεύματα και τις απαραίτητες εγχύσεις για να ψυχθούν οι πυρήνες των αντιδραστήρων σε τήξη μετά το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011.

Η διαδικασία για την απόρριψη του νερού στη θάλασσα θα αρχίσει σε περίπου δύο χρόνια και αναμένεται να κρατήσει δεκαετίες, διευκρίνισε η ιαπωνική κυβέρνηση.

Το νερό θα πρέπει να υποστεί επεξεργασία ώστε να αφαιρεθούν βλαπτικά ισότοπα και θα αραιωθεί ώστε να μην παραβιάζονται τα διεθνή πρότυπα προτού πεταχτεί στη θάλασσα, διαβεβαίωσε η ίδια.

Η απόφαση ανακοινώθηκε περίπου τρεις μήνες προτού αρχίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα φιλοξενήσει το Τόκιο, έναν χρόνο μετά την αναβολή τους. Μέρος της διοργάνωσης θα διεξαχθεί σε εγκαταστάσεις που δεν απέχουν παρά 60 χιλιόμετρα από τον κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Tokyo Electric Power Co (TEPCO).

Η οργή από το εξωτερικό  ξεκίνησε επισήμως από την Κίνα που χαρακτήρισε  το όλο σχέδιο και το μέτρο επεξεργασίας πριν από την απόρριψη, «ανεύθυνο σε υπερθετικό βαθμό που θα βλάψει κατάφωρα τη δημόσια υγεία και ασφάλεια σε διεθνές επίπεδο και ζωτικά συμφέροντα γειτονικών χωρών», όπως γράφει το δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΥΠΕΞ.  Επισημαίνεται πως το Τόκιο οφείλει να απόσχει από τη ρίψη του μολυσμένου νερού στη θάλασσα ωσότου να έχει εξασφαλίσει την συγκατάθεση όλων των άλλων χωρών που έχουν έννομο συμφέρον και του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) του ΟΗΕ.

Η Κίνα επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να προχωρήσει σε περαιτέρω αντιδράσεις για την απόφαση που πήρε το Τόκιο να πετάξει το μολυσμένο νερό στη θάλασσα.

Στη Ν. Κορέα ακτιβιστές, φορώντας μάσκες με το πρόσωπο του Ιάπωνα πρωθυπουργού και στολές προστασίας από την πυρηνική ενέργεια, ήδη διαμαρτύρονται στους δρόμους για την απόφαση της Ιαπωνικής κυβέρνησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP,Reuters,Xinhua

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος