Η κάμερα της ΕΡΤ στην Κάσο και τα Αρμάθια σε ένα ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία (video)

Στο ηρωικό νησί της Κάσου βρέθηκε η κάμερα της ΕΡΤ και ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ρόδου, Αριστείδης Μιαούλης μαζί με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθήνας και Πειραιά και μέλος της «Κάσιος ΚΟΙΝΣΕΠ» κ. Γιάννη Φραγκούλη.

Είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής σε ολόκληρο το νησί αλλά και στη νησίδα Αρμάθια που αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Natura 2000. Εκεί παλιότερα λειτουργούσε γυψορυχείο που απ΄ όπου ο γύψος τους ταξίδευε μέχρι την Οδησσό.

Ακόμα και σήμερα το υπέδαφος των Αρμαθιών είναι πλούσιο σε αρίστης ποιότητας γύψο.

Η ηρωϊκή νήσος Κάσος

Η Ηρωική Νήσος Κάσος το Νοτιότερο νησί των Δωδεκανήσων βρίσκεται ανάμεσα στην Κρήτη και στην Κάρπαθο 1.084 κατοίκους (απογραφή 2011). Έχει σχήμα περίπου ρομβοειδές επίμηκες με μέγιστο μήκος από το Ακρωτήρι Αυλάκι μέχρι το Ακρωτήρι Ακτίνα 19,8 χλμ. και μέγιστο πλάτος (στο μέσον σχεδόν της νήσου) 7,7 χλμ.

Η έκταση της φθάνει τα 66,4 τ. χιλ, και έχει μήκος ακτών 59 χλμ. Με το Νόμο 4582 του 2018 ο έως τότε γνωστός ως Δήμος Κάσου μετονομάστηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων σε Δήμο Ηρωικής Νήσου Κάσου μετά από πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου Κάσου και εισήγηση του Τμήματος Πολιτισμού.

Καθοριστικής σημασίας υπήρξε η συμβολή του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του τότε Υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση. Η τροπολογία που υπέβαλαν οι βουλευτές Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης και Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης την οποία έκανε αποδεκτή η Ολομέλεια της Βουλής και με Νόμο ανακήρυξε την Κάσο και τα Ψαρά ως Ηρωικές Νήσους.

Την πρωτοβουλία στήριξαν οι Βουλευτές Δωδεκανήσου, σε αναγνώριση των αγώνων και των θυσιών των Κασιωτών στον αγώνα της Επανάστασης του 1821. Έχει έξι χωριά: την Αγία Μαρίνα, το Αρβανιτοχώρι, τον Εμπορειό, την Παναγία το Πόλι και το Φρύ που είναι η (πρωτεύουσα).

Ένα χιλιόμετρο μετά το Πόλι, στην διαδρομή προς το μοναστήρι του Άη Μάμμα μια διακλάδωση οδηγεί στο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής που έδωσε και το όνομά της στο λόφο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος