Συνάντηση Μητσοτάκη-Πομπέο στο Μέγαρο Μαξίμου – Επί τάπητος και η τουρκική προκλητικότητα (video)

Τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο υποδέχθηκε στις 10:30 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου. Με κεντρικό σημείο την υπογραφή της τροποποιημένης Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο σηματοδοτεί την περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Ελλάδας- Ηνωμένων Πολιτειών και τη διεύρυνση του στρατηγικού διαλόγου. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε τη συμβολή των ΗΠΑ για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο και απέναντι στην Ελλάδα.

«Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την περιοχή και πως η Κύπρος δεν ζητά παρά μόνον τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ακραία ρητορική της ‘Αγκυρας και μίλησε για κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου σημειώνοντας πως οι κινήσεις της Τουρκίας δεν συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ιστορική καλή σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ που σφυρηλατήθηκε με τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους και τη σημαντική παρουσία της ομογένειας ενώ υπογράμμισε ότι οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την ελληνική ανεξαρτησία θα δώσουν την ευκαιρία για ανάδειξη και εμβάθυνση αυτής της ιστορικής, πολιτικής και πολιτισμικής σχέσης.

Τόνισε επίσης πως ο β’ γύρος στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ γίνεται σε μια συγκυρία όπου η Ελλάδα μετά από 10 χρόνια οικονομικών αντιξοοτήτων βρίσκεται στην ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά την αμυντική συνεργασία ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μπορεί να αποβεί αμοιβαία επωφελής και ιδίως για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών για επενδύσεις στην Ελλάδα σημειώνοντας τις επενδύσεις της Pfizzer, της Cisco, την επένδυση της Οnyx στα ναυπηγεία της Σύρου και εμμέσως της EXXON που ενδιαφέρεται με κοινοπραξίες για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη. Τόνισε τη συνεργασία στο επίπεδο του τουρισμού και τις αφίξεις Αμερικανών τουριστών, τις υποτροφίες για Έλληνες φοιτητές και τα προγράμματα ανταλλαγής αλλά και την “κατάργηση” της βίζας για τους Έλληνες πολίτες.

Υπογράμμισε ότι υπάρχει συνεργασία και στον ενεργειακό τομέα με το υγροποιημένο αέριο και την έρευνα για υδρογονάνθρακες.

Στη συνέχεια ο Αμερικανός υπουργός συναντήθηκε και με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Στις 12:20 υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τον Αμερικανό ομόλογό του. Από την είσοδο του υπουργείου Εξωτερικών ο Ν. Δένδιας οδήγησε τον κ. Πομπέο στην αίθουσα Καποδίστρια του πρώτου ορόφου όπου και οι δύο ξεκίνησαν τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους.

Για τους δύο υπουργούς Εξωτερικών είναι η τρίτη φορά που συναντώνται, καθώς τον Ιούλιο ο κ. Δένδιας είχε επισκεφθεί τη Ουάσιγκτον, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές, ενώ είχε επίσης την ευκαιρία να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η υπογραφή του σημαντικού Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ), που επιταχύνει τον βηματισμό της συμμαχικής σχέσης Αθήνας-Ουάσινγκτον, θα πραγματοποιηθεί μετά το πέρας των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών, σε συνέχεια της κατ’ιδίαν συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών και πριν από τις κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Όπως είπε ο κ. Δένδιας μιλώντας χθες στον Αντένα, οι συζητήσεις με τον κ. Πομπέο θα καλύψουν το σύνολο των ελληνικών ενδιαφερόντων, δηλαδή την κατάσταση στα Βαλκάνια, τη σχέση μας με την Τουρκία, το Κυπριακό, τις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις, τις παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλα τα ευρύτερα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηρίζει την Ελλάδα ζωτικό εταίρο και πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων, επισημαίνοντας ότι η συνεργασία των δύο χωρών καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Αναφέρεται επίσης στην αύξηση των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα και στην υπογραφή της τροποποίησης της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας.

Με αφορμή την επίσκεψη Πομπέο, η επιτροπή αγώνα ενάντια στη στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει στις 12 συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Το απόγευμα ο κ. Πομπέο θα μιλήσει σε εκδήλωση στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ την Κυριακή θα αναχωρήσει από την Αθήνα για τις ΗΠΑ.

Με αφορμή την επίσκεψη Πομπέο, η επιτροπή αγώνα ενάντια στη στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ πραγματοποιεί συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Ένταση προκλήθηκε στη Βασιλέως Κωνσταντίνου όταν διαδηλωτές πέταξαν μπογιές στο άγαλμα του Τρούμαν και οι αστυνομικοί απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών.

Πηγή: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά η συμμαχική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος