«Γόπα project»: Οι καπνιστές κρατούν την πόλη καθαρή με την «ψήφο» τους

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων με τους αρμόδιους της περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας «Γόπα project», για τη συλλογή και ανακύκλωση των αποτσίγαρων στις πόλεις -με την υποστήριξη της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ)- 20 νέα μεγάλα αστικά σταχτοδοχεία-κάλπες τοποθετούνται σε κεντρικά σημεία της Αθήνας.

Τα νέα «κίτρινα κουτιά» προστίθενται στα πέντε πρώτα που υπάρχουν ήδη στην πόλη (στο Σύνταγμα, το Γκάζι, την Ερμού και στο Μοναστηράκι) απ’ όταν η πρωτοβουλία ξεκίνησε να λειτουργεί πιλοτικά, τον Αύγουστο του 2019, στο πλαίσιο  του προγράμματος Τhis is Athens – Polis. Μέσω της εν λόγω δράσης, ο Δήμος Αθηναίων ζητούσε από τους πολίτες να υποβάλουν τις δικές τους προτάσεις για την υλοποίηση ωφέλιμων παρεμβάσεων στις πόλεις, με αντάλλαγμα τη χρηματοδότησή τους. Έτσι ακριβώς το «Γόπα project» έγινε πράξη, μεταφέροντας και στη χώρα μας μια ιδέα που υλοποιείται ήδη –με ανάλογο τρόπο- σε πόλεις του εξωτερικού.

Πετώντας τα αποτσίγαρά τους στα μεγάλα σταχτοδοχεία, οι καπνιστές διατηρούν την πόλη καθαρή και προστατεύουν το περιβάλλον. Αλλά το κάνουν παίρνοντας μέρος σε μια διαδικασία πρωτότυπη και ευχάριστη. Κάθε σταχτοδοχείο στο οποίο πετούν τη γόπα του τσιγάρου τους μοιάζει με «κάλπη». Πάνω στο κίτρινο κουτί αναγράφεται μια ερώτηση. Τα ερωτήματα που τίθενται σε κάθε «ψηφοφορία» είναι συχνά διατυπωμένα με τρόπο χιουμοριστικό. Αφορούν την ίδια την πόλη, τον αθλητισμό, τη μουσική, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, το περιβάλλον κ.α.

«Γόπα project»: Οι καπνιστές κρατούν την πόλη καθαρή με την «ψήφο» τους
φωτό: «Γόπα project»

Αναλόγως με το μέρος του σταχτοδοχείου στο οποίο πετούν το τσιγάρο τους, οι καπνιστές επιλέγουν μια από τις δύο απαντήσεις. Παραδείγματος χάρη: ποιό είναι το πιο αγαπημένο βιβλίο του Φ. Κάφκα; (η «Δίκη» ή η «Μεταμόρφωση»;), ποιος είναι ο αρχαιότερος δρόμος της Αθήνας; (η οδός Τριπόδων ή η οδός Θεωρίας;), Ποια ομάδα θα κερδίσει στον Τελικό Κυπέλλου; (η ΑΕΚ ή ο Ολυμπιακός;).

Σημειώνεται ότι από κάθε σταχτοδοχείο συγκεντρώνονται κατά μέσο όρο, το λιγότερο, 1000 αποτσίγαρα προς ανακύκλωση τον μήνα. Μετά από την επιτυχημένη τοποθέτηση των πρώτων αστικών σταχτοδοχείων, η συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με τους αρμόδιους της περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας «Γόπα project» διευρύνεται. Χάρη στην εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος υπολογίζεται ότι έχουν συλλεχθεί ως τώρα, συνολικά, περίπου 30.000 αποτσίγαρα μόνο στην Αθήνα, ενώ περισσότερα από 5.000 έχουν ήδη σταλεί για ανακύκλωση. Οι αρμόδιοι προβλέπουν ότι, μέσω της επέκτασης της δράσης, μόνο στον Δήμο της Αθήνας, θα ανακυκλώνονται περίπου 250.000 αποτσίγαρα τον χρόνο.

«Γόπα project»: Οι καπνιστές κρατούν την πόλη καθαρή με την «ψήφο» τους
Φωτό: «Γόπα project»

Τα συνολικά 25 αστικά σταχτοδοχεία της Αθήνας, διατίθενται για τους πολίτες στις εξής περιοχές: Σύνταγμα, Γκάζι, Μεταξουργείο, Μοναστηράκι, Πλάκα, Θησείο, Ψυρρή, Ομόνοια, Πετράλωνα, Κουκάκι, Ερμού, Βαρβάκειο, Κολωνάκι, Ζάππειο, Κολοκοτρώνη, Δ. Αρεοπαγίτου, Ακαδημίας και Πανεπιστημίου.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα σταχτοδοχεία-κάλπες δεν έχουν τοποθετηθεί μόνο στον δήμο της Αθήνας, αλλά και στον δήμο Μεταμόρφωσης, στην Κρήτη (Χανιά) και σε άλλα ελληνικά νησιά: στη Σέριφο, στα Κουφονήσια, στην Αμοργό, στη Δονούσα, στη Σχοινούσα, στην Ηρακλεία,  στην Ανάφη, στην Κίμωλο,  στη Σίκινο και στη Φολέγανδρο.  Σταχτοδοχεία του «Γόπα project» αναμένεται να τοποθετηθούν σε περισσότερα σημεία ανά την Ελλάδα.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του «Γόπα project» στο Facebook.


Πηγή: «Γόπα project»/ Δήμος Αθηναίων

Φωτογραφίες: «Γόπα project»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος