Γιορτή της μητέρας – Με doodle και αρχαιοελληνικές ρίζες

Με αρχαιοελληνικές αναφορές στην λατρεία της θεάς Κυβέλης, αλλά και στη μητέρα Γη (Γαία)  που στη συνέχεια έδωσε σκυτάλη στην κόρη της, Ρέα, που λατρεύεται σαν η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα, η Γιορτή της Μητέρας τιμάται σε 40 και πλέον χώρες και στο διαδίκτυο.

Με τα doodles που δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια, εμφανίζεται μήνυμα προς κάθε μητέρα.

https://youtu.be/xiVfncrnCb8?t=2

Ο παράλληλος εορτασμός της σύγχρονης «γιορτής της μητέρας» στην Ελλάδα, άρχισε το 1929.

Η γιορτή καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών.

Άννα Μαρία Τζάρβις: «Ζήσε αυτή τη μέρα όπως θα ήθελε η μητέρα σου να τη ζήσεις»

Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι προσπάθειες της εργαζόμενης σε ασφαλιστική εταιρεία στη Φιλαδέλφεια, Άννα Μαρία Τζάρβις (1864-1948) για ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας ευοδώθηκαν στις 9 Μαΐου του 1914, όταν ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον υπέγραψε σχετική προκήρυξη.

Η Τζάρβις, στη μνήμη της μητέρας της που βοηθούσε μητέρες να φροντίζουν σωστά τα παιδιά τους προκειμένου να μειώσουν το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας, διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 κίνημα με το όνομα «Mothers Friendships Day» και συναντήσεις με το όνομα «Mothers Day Meetings», κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες, σύμφωνα με τη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia.

H Τζάρβις επέλεξε το λευκό γαρύφαλο ως το λουλούδι-σύμβολο της Ημέρας της Μητέρας, επειδή «το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και τη φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης· το άρωμά του, τη μνήμη και τις προσευχές της».

Το 1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν «peace and motherhood» με σκοπό, τα παιδιά να μην στέλνονται στον πόλεμο.

Η Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζει διαδικτυακά σήμερα, Κυριακή 9 Μαΐου και ώρα 21:00, την «Ωδή στην Καλλιπάτειρα»  συμφωνικό έργο, αφιερωμένο σε μια μητέρα που έμεινε στην Ιστορία ως η πρώτη γυναίκα η οποία αψήφησε τις απαγορεύσεις και το άβατο της Ολυμπίας για τις γυναίκες, προκειμένου να μπορέσει να παρακολουθήσει τον γιό της τον Πεισίρροδο να αγωνίζεται.

Το πρόγραμμα θα είναι ελεύθερα διαθέσιμο για θέαση στην επίσημη σελίδα της Περιφέρειας Αττικής στο Facebook (www.facebook.com/PerifereiaAttikis) και στο κανάλι της Περιφέρειας στο YouTube (youtube.com/perattika) ενώ θα ενημερώνεται συνεχώς στο FB event https://fb.me/e/4d0WvE2Po.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος