Γαλλία: Κατευνάζει η κυβέρνηση με ελιγμό στο ν/σ για την αστυνομία

Ο αναβρασμός που προκάλεσε η ψήφιση του άρθρου 24, που καθιστά παράνομη τη χρήση εικόνων αστυνομικών εν ώρα καθήκοντος, φαίνεται να μειώνεται μετά την απόφαση Μακρόν να συνταχθεί εκ νέου. Ούτε αναστολή, ούτε κατάργηση αλλά εκ νέου σύνταξη του άρθρου 24 απαίτησε ο Πρόεδρος Μακρόν σε σύσκεψη με αρμόδιους υπουργούς, ενώ δήλωσε πολύ ενοχλημένος για τη στάση των μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αναφέροντας: «η θέση στην οποία με βάλατε, θα μπορούσε να αποφευχθεί».

Ο Christophe Castaner, επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος LREM του Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το νομοσχέδιο θα διαγραφεί και θα ξαναγραφεί, με μια νέα εκδοχή να υποβάλλεται στο κοινοβούλιο.

Το νομοσχέδιο προκάλεσε εκτεταμένες διαμαρτυρίες σε όλη τη Γαλλία, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να διαδηλώνουν στο Παρίσι το Σάββατο, ζητώντας από την κυβέρνηση να καταργήσει τον προτεινόμενο νόμο.

Οργανώσεις υπέρ της ελευθερίας του Τύπου και ακτιβιστές πολιτικών δικαιωμάτων επιμένουν ότι το νομοσχέδιο υπονομεύει  τους δημοσιογράφους  να τεκμηριώνουν αστυνομικό παράπτωμα, όπως και την καταγραφή περιστατικών αστυνομικής βίας, καθώς εμποδίζει  τη δημοσίευση αναγνωρίσιμων εικόνων αστυνομικών.

Ενδεικτικό είναι το βίντεο που κυκλοφόρησε και οδήγησε 4 Γάλλους αστυνομικούς στον εισαγγελέα για ξυλοδαρμό του μαύρου μουσικού παραγωγού, Michel Zecler. Για τους 3 ένστολους διατάχθηκε προσωρινή κράτηση. Οι κατηγορίες είναι για κακούργημα: “ψεύδη σε δημόσιο έγγραφο” με κίνητρο τον  “ρατσισμό”.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Γκεράλντ Νταρμανίν ισχυρίστηκε ότι μόνο το 0,3% των περίπου 3 εκατομμυρίων αστυνομικών επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται στη Γαλλία ετησίως καταλήγουν σε κυβερνητικό ιστότοπο που ασχολείται με αστυνομικές καταχρήσεις.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η γαλλική αστυνομία έχει σκληρύνει την τακτική της κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και συλλήψεων. Από τα Κίτρινα Γιλέκα (Κίτρινα Γιλέκα) του 2018 , προέρχονται  εκατοντάδες καταγγελίες εναντίον αστυνομικών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος