Γ. Πλακιωτάκης: Εθνική υπόθεση η θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο

«Αλλάζουμε την αναπτυξιακή πορεία των νησιών μας» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου «Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο, διατάξεις για συμμόρφωση με υποχρεώσεις διεθνούς ναυσιπλοΐας και την αναβάθμιση Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. και ειδικές ρυθμίσεις για την ψηφιοποίηση και εν γένει ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας στη μετά-COVID εποχή» στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στην Βουλή.

Με το νομοσχέδιο δημιουργούνται τρία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση κρίσιμων δημοσίων έργων, τη στήριξη του νησιώτη επιχειρηματία και την προώθηση καινοτομίας στις επιχειρήσεις της γαλάζιας οικονομίας.

Τα εν λόγω χρηματοδοτικά εργαλεία έχουν τις ονομασίες «Πρόγραμμα Νέαρχος», «Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας» και «Ταμείο Θαλάσσιας – Γαλάζιας Οικονομίας».

– Το πρόγραμμα «Νέαρχος», προβλέπει τη χρηματοδότηση έργων δημοσίου χαρακτήρα στους τομείς: λιμενικές υποδομές, υποδομές και δίκτυα διαχείρισης-μεταφοράς και διανομής ύδατος, διαχείρισης ενέργειας, θαλάσσιων μεταφορών.  Οι δράσεις του προγράμματος «Νέαρχος» θα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, μέσω επενδυτικών δανείων. Η εξυπηρέτηση των δανείων και η κάλυψη των εξόδων θα γίνεται μέσω λογαριασμού που συστήνεται στο Παρακαταθηκών και Δανείων και θα χρηματοδοτείται από το εθνικό ή το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ή από το ΕΣΠΑ.

– Το «Πρόγραμμα χρηματοδότησης νησιωτικής επιχειρηματικότητας», με πόρους από το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ, θα καλύψει τις ανάγκες πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες σε νησιωτικές περιφέρειες της χώρας δίνοντας έμφαση στη στήριξη του λειτουργικού κόστους για τη διατήρηση της βιωσιμότητας τους.

– Το «Ταμείο Θαλάσσιας-Γαλάζιας Οικονομίας», μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, (ΠΔΕ, ΕΣΠΑ), έχει ως στόχο την προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στον τομέα της Θαλάσσιας Οικονομίας και της Γαλάζιας Ανάπτυξης, με έμφαση στους τομείς ναυτιλιακής τεχνολογίας, ναυτιλιακού και ναυπηγικού εξοπλισμού, ανάπτυξης εφαρμογών και για τη χρήση τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνιών στους τομείς αυτούς.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης υπογράμμισε οτι «Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση, καθώς, μετά από συστηματική προσπάθεια και εκτεταμένη διαβούλευση, εισηγούμαι σήμερα ένα σχέδιο Νόμου που αλλάζει τα δεδομένα στον τρόπο που το Ελληνικό Κράτος προσεγγίζει τα νησιά και τους νησιώτες, τους οποίους θέλω να διαβεβαιώσω ότι σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί άλλη μια άσκηση επι χάρτου.»

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της πολιτικής αντίληψης και προσέγγισης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, καθώς υπηρετεί :

– Την έμπρακτη αναγνώριση της εθνικής σημασίας των νησιωτικής Ελλάδας.

– Την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και τομών προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.

– Την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στην οργανωμένη ανάπτυξη των νησιών μας.

– Την επιβεβλημένη υιοθέτηση εργαλείων διαμόρφωσης πολιτικής.

– Τη διασφάλιση της υλοποίησης της πολιτικής αυτής με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία.

– Το διαρκή έλεγχο, αξιολόγηση και παρακολούθηση της υλοποίησης, μέσα από στοχευμένα εργαλεία.

– Τη διαφάνεια και τη λογοδοσία».

Και κατέληξε λέγοντας ότι: «Η στήριξη των νησιωτών και των νησιών μας, δεν είναι θέμα μιας κυβέρνησης, η ενός Κόμματος. Είναι θέμα εθνικό, είναι θέμα όλων μας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος