Γ. Οικονόμου: Θεσμική η απάντηση της κυβέρνησης για τα κακόβουλα λογισμικά – Η χώρα δεν έχει πολυτέλεια διχασμού

«Η τουρκική προκλητικότητα λαμβάνει πια και θεσμικό χαρακτήρα όσον αφορά το συμβάν με τον κ. Τζιτζικώστα. Οφείλουμε να πούμε ότι δεν τιμά τις αρχές της γείτονος χώρας να κάνουν μια φθηνή πολιτική με καψώνια τα οποία αργότερα προσπαθούν να δικαιολογήσουν με ακόμα φθηνότερες προφάσεις», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αναφέρθηκε επίσης στην αισχροκέρδεια, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στη συνεργασία των αμερικανικών πανεπισtημίων με τα ΑΕΙ και κυρίως στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. Σχετικά με τα κακόβουλα λογισμικά ο κ. Οικονόμου, επανέλαβε ότι είναι σε εξέλιξη έρευνα, ενώ «η κυβέρνηση θα δώσει θεσμική απάντηση άμεσα με νομοθετική ρύθμιση χάρη στην οποία η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη όπου θα απαγορεύεται η εμπορία κακόβουλων λογισμικών».

«Ο κ.Τσίπρας έθεσε θέμα αξιοπιστίας των εκλογών για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας», είπε ο Γιάννης Οικονόμου και απέδωσε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε «αφήγημα δικαιολόγησης της διαφαινόμενης εκλογικής του ήττας».

«Χωρίς το παραμικρό τεκμήριο, γνωστοί κύκλοι λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία και αποδίδουν στην κυβέρνηση ευθύνες κι αυτό θυμίζει  διαφόρους που φόραγαν κουκούλες. ‘Οσα αναφέρονται στην εφημερίδα Documento θα διερευνηθούν διεξοδικά ώστε να μην μείνει υποψία κι αν όσα αναφέρονται αποδειχθούν πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε κάθε επίπεδο. Το ίδιο θα συμβεί εάν δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί και έχουμε τοποθετηθεί γραπτώς εκφράζοντας  αμφιβολίες ως προς τους σκοπούς».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε τους ισχυρισμούς, χωρίς να περιμένει» είπε ο κ. Οικονόμου, κάνοντας παράλληλα λόγο για «τραγικό ατόπημα» από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως και στην ιστορία με την Novartis και άλλες παρόμοιες, προκαλεί θόρυβο μέσω δημοσιογραφικών ομίλων, σηκώνει σκόνη με τα στελέχη του να δημιουργούν καταιγίδα, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως φαίνεται, έχουν επιστρατευθεί ξανά κάποιοι από τους παλιούς πρωταγωνιστές στην υπόθεση Novartis. Απουσιάζουν βέβαια και κάποιοι άλλοι, ενδεχομένως γιατί έχουν άλλα τρεχάματα τελευταία στα Ειδικά Δικαστήρια. Στόχος και πάλι είναι η κατασυκοφάντηση των αντιπάλων του και η πρόκληση αναταραχής, ώστε να κερδίσει πρόσκαιρα κομματικά οφέλη. Όπως και παλιά, έτσι και τώρα η Δικαιοσύνη θα απαντήσει, με ψυχραιμία και στοιχεία, διαλύοντας το αφήγημα της ανωμαλίας του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περίπτωση.

Γίνεται συστηματική προσπάθεια να ταυτιστεί η τακτική των νόμιμων επισυνδέσεων για λόγους εθνικής ασφάλειας με κακόβουλα λογισμικά, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στις ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών.

«Όσα αναφέρονται παρότι απουσιάζουν τα στοιχεία, οφείλουν και θα διερευνηθούν διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές και από την ελληνική Δικαιοσύνη»

Ο Γιάννης Οικονόμου κάλεσε την κοινωνία «να αναλογιστεί τι έγινε και τι επιχειρείται να ξαναγίνει στο σκοτάδι και να αποδοκιμάσει τέτοιες μεθοδεύσεις». Τόνισε ότι «η χώρα μας ιστορικά, εθνικά και κοινωνία δεν έχει την πολυτέλεια διχασμών, δεν έχει την πολυτέλεια ανωμαλίας ειδικά σε μια τέτοια συγκυρία. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται εθνικές τραγωδίες και η κυβέρνηση θα διασφαλίσει όπως το έκανε πάντα, ότι δεν θα αφήσει κανέναν να κάνει πράξη τις μεθοδεύσεις αυτές».

«Δεν τιμά τις Αρχές της Τουρκίας να κάνει φτηνή πολιτική με καψόνια»

Το σχόλιο αυτό έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αναφορικά με τα όσα διαδραματίστηκαν στη Σμύρνη το Σάββατο με «πρωταγωνιστή» τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Όπως τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου «ο κ. Τζιτζικώστας όπως και ολόκληρη η ελληνική Πολιτεία προσπαθεί στα ζητήματα με την Τουρκία να είναι μέρος της λύσης ενώ η Τουρκία επιμένει με προκλητικές και απαράδεκτες ενέργειες συνεχώς να είναι μέρος του προβλήματος».

Πανεπιστήμιο Columbia: Υποδοχή φοιτητών το 2023

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πέρασε στη σημερινή παρουσία του πρωθυπουργού στο ΚΠΙΣΝ στην εναρκτήρια εκδήλωση της συνόδου «Pharos Summit 2022» την οποία διοργανώνει το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επεσήμανε ότι στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των ελληνικών ΑΕΙ και εκπρόσωποι από 30 μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο ότι χθες ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Columbia ανακοίνωσε την ίδρυση διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκη στην Αθήνα. Το Κέντρο αναμένεται να υποδεχθεί τους πρώτους φοιτητές το 2023. «Πρόκειται για το επιστέγασμα μιας εντατικής και καλά σχεδιασμένης προσπάθειας που ξεκίνησε στα τέλη του 2019 στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέπτυξε η ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα η υπουργός Παιδείας η κ. Κεραμέως για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών ΑΕΙ μέσω των ακαδημαϊκών συνεργασιών τους με σημαίνονται ιδρύματα της αλλοδαπής. Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο. Η χώρα μας, η Ελλάδα γίνεται φάρος εκπαίδευσης», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Καλάθι του νοικοκυριού: «Θετικά αποτιμώνται τα πρώτα αποτελέσματα»

Ο πληθωρισμός «το σοβαρότερο κοινωνικό πρόβλημα σε ολόκληρη την ευρωζώνη, σύμφωνα με τη Eurostat ανήλθε τον Οκτώβριο στη χώρα μας σε ποσοστό 10,7% ενώ ακόμη και σε χώρες όπως η Γερμανία όπου ο πληθωρισμός είναι διαχρονικά ένα ζήτημα ταμπού εκτοξεύτηκε στο 11,6%. Είναι επομένως απολύτως αυτονόητο και το έχει επισημάνει από την πρώτη στιγμή η κυβέρνησή μας ότι μιλάμε για ένα πρόβλημα παγκόσμιο με δυσμενείς επιπτώσεις παντού, σε όλο τον κόσμο, σε όλη την Ευρώπη», είπε ο κ. Οικονόμου.

Υπογράμμισε ότι το καλάθι του νοικοκυριού είναι ένα ακόμη εργαλείο που προστίθεται στα όσα ήδη εφαρμόζονται για τη συγκράτηση των τιμών σε μια σειρά από προϊόντα που είναι απολύτως απαραίτητα για κάθε νοικοκυριό.

Αναφέρθηκε πέρα από το καλάθι του νοικοκυριού και σε άλλα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για τα οποία όπως είπε, η υλοποίησή του είναι άμεση γιατί η προετοιμασία τους ήταν άρτια και ο μηχανισμός υλοποίησής τους λειτουργεί με επαγγελματισμό.

«Μέτρα άμεσου χαρακτήρα και μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα μπουν σε εφαρμογή από την αρχή του χρόνου»

Προβλέπονται ανάμεσα στ’ άλλα:

-Στήριξη 250 ευρώ το Δεκέμβριο σε 2.300.000 ευάλωτους συμπολίτες μας με σημαντικά διευρυμένη περίμετρο.

-Πρόσθετη μηνιαία δόση των δικαιούχων ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος τον Δεκέμβριο

-Επιπλέον μιάμιση δόση στα επιδόματα παιδιού τον Δεκέμβριο

-Διάθεση για φέτος 300 εκατ. ευρώ (από 174 εκατ. ευρώ την περσινή χρονιά) για το επίδομα θέρμανσης.

-Οριζόντια επιδότηση 0,25 λεπτών για όλους στο πετρέλαιο θέρμανσης.

-Κατάργηση για όλους -δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους- της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

-Αύξηση στις συντάξεις μετά από πολλά χρόνια, για σχεδόν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους από τα συνολικά 2,6 εκατομμύρια.

-Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.

-Αύξηση έως 2.000 ευρώ του σπουδαστικού επιδόματος στέγης για τους πιο αδύναμους φοιτητές.

-Στήριξη με περίπου 150 εκατ. ευρώ σε γεωργούς και κτηνοτρόφους μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

-Απαλλαγή από το φόρο επιτηδεύματος ή κάλυψη του 40% των εισφορών σε επιχειρήσεις οι οποίες κάνουν μόνιμες προσλήψεις.

-Μονιμοποίηση της μείωσης των 3 μονάδων στις ασφαλιστικές εισφορές.

-Αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των 20.000 γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, από την 1η Ιανουαρίου 2023, με αύξηση του βασικού μισθού, του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης, που μεσο-σταθμικά εκτιμάται στο 10%.

-Διάθεση επιπλέον 180 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους έκτακτου υγειονομικού προσωπικού.

-Μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πρόσθεσε στο σημείο αυτό τη διάθεση για φέτος 300 εκατ. ευρώ (από 174 εκατ. ευρώ την περσινή χρονιά) για το επίδομα θέρμανσης με σημαντική διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος