«Τηρούμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις για στήριξη των πολιτών και οι κρίσεις μας υποχρεώνουν να προχωρούμε πιο γρήγορα ώστε να απαλύνουμε το αποτύπωμα της ακρίβειας », είπε ο Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ επέκρινε την Αξιωματική Αντιπολίτευση τονίζοντας ότι «σε συνθήκες πίεσης ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μόνο περικοπές μέσω του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ σήμερα καμία περικοπή». Κυρίαρχο ήταν το θέμα του βιασμού της 12χρονης.
Ερωτηθείς για την υπόθεση του Κολωνού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Παρακολουθούμε σοκαρισμένοι αυτά τα φρικτά και αποτρόπαια εγκλήματα. Η ελληνική αστυνομία κάνει το καθήκον της, η Δικαιοσύνη κάνει το καθήκον της. Η ελληνική Πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει για την τύχη αυτού του κοριτσιού και των υπόλοιπων παιδιών».
«Η ελληνική κοινωνία και όλοι μας είμαστε σοκαρισμένοι, η Ελληνική Αστυνομία έκανε το καθήκον της με υποδειγματικό τρόπο, η δικαιοσύνη το ίδιο και με αυστηρότερα εργαλεία, μεριμνούμε για τα παιδιά», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Αναφορικά με τις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συγκάλυψη, αν δεν δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των εμπλεκομένων, ο κ. Οικονόμου απάντησε:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ περιφέρει την πολιτική του απόγνωση με όχημα την χυδαιότητα πάνω σε αυτή την τραγωδία. Μια λέξη μόνο ταιριάζει σε αυτό: Κατάντια», ενώ σε επόμενη ερώτηση επανέλαβε ότι «είναι κατάντια να υπονοεί ότι η Αξιωματική αντιπολίτευση ότι μπορεί η κυβέρνηνση να παρακινήσει οποιοδήποτε λειτουργό να συγκαλύψει τον όποιο παιδεραστή».
Για τον δράστη είπε πως έχει διαγραφεί οριστικά από τη Νέα Δημοκρατία και πως είχε ανασταλεί η ιδιότητά του από την αρχή, κάνοντας λόγο για αυτονόητα πράγματα. Στη συνέχεια έκανε λόγο για την αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα, αναφέροντας ότι «πλέον τιμωρούνται τα αδικήματα αυτά και μέχρι σε ισόβια».
Ο παιδιοβιαστής φαίνεται να έχει συμβάσεις έως και 2016 με το ελληνικό δημόσιο και η νομιμότητα τους θα αξιολογηθεί, απάντησε ο κ. Οικονόμου σε σχετική ερώτηση.
Σχετικά με τους συνταξιούχους, υπενθύμισε ότι 1 στους 2 θα έχει επιπλέον σύνταξη. Μίλησε για μέτρα κατά της κερδοσκοπείας και τόνισε ότι Έλεγχοι πραγματοποιούνται συστηματικά. «Μόνο από τη ΔιυπηρεσιακήΜονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) τους τελευταίους 7 μήνες έγιναν 1.900 έλεγχοι, οι οποίοι κατέληξαν και σε βεβαιώσεις προστίμων συνολικού ύψους 2.330.000 ευρώ.
Ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε ότι την προσπάθεια μετριασμού των ανατιμήσεων στα αγαθά, έχει γίνει σειρά παρεμβάσων:
- Πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση, την ασφάλεια των πολιτών, των καταναλωτών, καθώς και από την πώληση γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών και άλλων.
- Πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους από την πώληση ηλεκτρικών συσκευών στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή».
- Πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους από την πώληση καυσόξυλων, πέλλετ, μπρικετών και προσανάμματος. Το ανώτατο επιτρεπτό περιθώριο μικτού κέρδους για κάθε επιχείρηση είναι το αντίστοιχο περιθώριο του κέρδους με το οποίο η επιχείρηση λειτουργούσε κατά το χρονικό διάστημα πριν από την 1.11.2021.
- Παρακολούθηση των αποθεμάτων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης καυσόξυλων, πέλλετ, μπρικετών και προσανάμματος.
- Η κυβέρνηση επέβαλε πρώτη σε όλη την Ε.Ε. και μόνη σε αυτό το ύψος- έκτακτη εισφορά 90% στα υπερέσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 30ή Ιουνίου 2022.
- Έθεσε σε εφαρμογή μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και διάθεσής τους για τη στήριξη των καταναλωτών, ο οποίος ήδη έχει υιοθετηθεί από πολλές άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
- Πλαφόν στα πάγια τέλη ηλεκτρικού ρεύματος και δυνατότητα του καταναλωτή να αλλάζει πάροχο χωρίς κανένα πέναλτι.
- Δημιουργία ενός νέου εργαλείου «καλάθι του νοικοκυριού» με στόχο να υπάρξει μέσα από πολιτικές αυτοδέσμευσης των επιχειρήσεων της αγοράς προσπάθεια συγκράτησης των ανατιμήσεων σε ορισμένα βασικά και απαραίτητα αγαθά.
Σχετικά με την ενεργειακή κρίση ο Γιάννης Οικονόμου συνόψισε τις παρεμβάσεις που φτάνουν συνολικά τα δύο δισ. ευρώ. και επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βοηθήσει τις κυβερνήσεις στον δύσκολο χειμώνα.
Επίσης, έγινε ενημέρωση για το πρόγραμμα Νέων αγροτών και την καταβολή της πρώτης δόσης ενίσχυσης σε 10.560 δικαιούχους.Σ ημειώνεται ότι η δημόσια οικονομική ενίσχυση που θα λάβει κάθε δικαιούχος της 3ης πρόσκλησης του Μέτρου κυμαίνεται μεταξύ 35-40 χιλιάδες ευρώ, είναι η μεγαλύτερη από τότε που άρχισε να εφαρμόζεται το Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών. Η ενίσχυση θα καταβληθεί σε δύο δόσεις: Η πρώτη δόση πιστώθηκε και αφορά το 70% του συνολικού ποσού ενίσχυσης, ενώ η δεύτερη δόση θα πληρωθεί με την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου.
Παράλληλα, ολοκληρώνεται η εξέταση των ενστάσεων όσων Νέων Γεωργών είχαν κριθεί μη επιλέξιμοι και η αξιολόγηση των συμπληρωματικών δικαιολογητικών όσων Νέων Γεωργών είχαν κριθεί ως «εν δυνάμει δικαιούχοι», ώστε άμεσα να ενταχθούν ακόμα 3.400 δικαιούχοι στους οποίους θα καταβληθεί ως πρώτη δόση το συνολικό ποσό των 89 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προκειμένου να ενταχθεί όσο το δυνατόν περισσότεροι στο Πρόγραμμα αυτό, το αρχικό ποσό των 420 εκατ. ευρώ της πρόσκλησης αυξήθηκε κατά 105 εκατ. ευρώ, φτάνοντας συνολικά τα 525 εκατ. ευρώ. «Η παραγωγή εγχώριων αγαθών μας καθιστά λιγότερο ευαίσθητους σε εξωγενείς πιέσεις», πρόσθεσε
κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η μείωση του ΦΠΑ δεν έχει πρόσθετα οφέλη αλλά δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα είπε ο Γιάννης Οικονόμου και συμπλήρωσε:
«Φροντίζαμε το κράτος να πληρώνει ακόμη και τα ενοίκια και κρατήσαμε όρθια την ελληνική κοινωνία και την επιχειρηματικότητα. Δεν έχω καταλάβει γιατι μας κατηγορεί ο κ. Ανδρουλάκης γι’ αυτό, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι διαφωνεί και διστάζει να το πει καθαρά», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η πρώτη δημοσιογραφική ερώτηση προς τον κ. Οικονόμου, αφορούσε την απόσυρση στην αμερικανική Γερουσία της τροπολογίας Μενέντεζ που θέτει προϋποθέσεις στην πώληση των F-16 στην Τουρκία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Μόνο η αντιπολίτευση και φιλοκυβερνητικά τουρκικά πρακτορεία παίρνουν θέση, καθώς η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και θα διαρκέσει αρκετά, ενώ ήδη υιοθετήθηκαν ενστάσεις από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ελληνική διπλωματία επίσης αξιοποίησε σωστά τον χρόνο για για όρους και προϋποθέσεις και για να αλλάξουμε καταλυτικά την ισορροπία ισχύος στο πεδίο υπέρ της χώρας μας, πρόσθεσε.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος