Γ. Οικονόμου: Σωρευτική αύξηση 20% στον κατώτατο μισθό από το 2019 έως σήμερα (video)

Στην τραγωδία των Τεμπών, την αύξηση του κατώτατου μισθού, τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, αλλά και στην επάνοδο του Π. Πολάκη στο προσκήνιο, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στη διάρκεια ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στη ρητή της δέσμευση να διερευνήσει μέχρι τέλους τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών, να μάθουν οι πολίτες την αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη και να μην ξανασυμβεί κάτι ανάλογο.

Τόνισε πως άμεση προτεραιότητα είναι η στήριξη συγγενών των θυμάτων και των τραυματιών με σειρά μέτρων, οικονομικών και άλλων, καθώς και με ψυχολογική υποστήριξη. Ακολούθως ανέφερε πως από την Τετάρτη 22 Μαρτίου ξεκινούν σταδιακά τα σιδηροδρομικά δρομολόγια και ανά πενθήμερο θα προστίθενται νέες γραμμές.

Επίσης, αναφέρθηκε στη συγκρότηση και λειτουργία νέου Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων στον ΟΣΕ, με τη συμμετοχή της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, καθώς επίσης και της Hellenic Trains.

«Στόχος, όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, είναι αφενός να επιτηρούνται καλύτερα όλα τα συστήματα ασφαλείας και αφετέρου να προχωρήσει με πολύ γοργά βήματα η αναβάθμιση όλων των προδιαγραφών ασφαλείας του σιδηροδρομικού μας δικτύου, έτσι ώστε να βελτιωθεί συνολικά η εμπιστοσύνη των πολιτών στον σιδηρόδρομο. Μεθαύριο, Τετάρτη, εκκινεί σταδιακά η λειτουργία των τρένων και ανά πενθήμερο θα προστίθενται και νέες γραμμές, έτσι ώστε να έχουμε πλήρη ανάπτυξη πριν από το Πάσχα», επεσήμανε. Υπογράμμισε ότι έμφαση δίνεται σε συγκεκριμένα θέματα ασφαλείας, όπως η πυρασφάλεια, η πυρανίχνευση και η πιστή τήρηση του κανονισμού κυκλοφορίας τονίζοντας τι θα προβλέπεται ειδικά για τις σήραγγες.

Ο κ. κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι θα υπάρξει στελέχωση των σταθμών με δύο σταθμάρχες, μείωση της ταχύτητας σε τμήματα του δικτύου που δεν καλύπτονται από σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση, στελέχωση των προαστιακών συρμών με δύο μηχανοδηγούς και έναν συνοδό, στελέχωση των Intercity που εκτελούν το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη με τρεις συνοδούς έναντι των δύο που υπήρχαν μέχρι σήμερα.

Ακολούθως αναφέρθηκε στο θέμα του κατώτατου μισθού, αναφέροντας πως έγινε η τρίτη διαδοχική αύξησή του με ποσοστό 9,4% που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου. Από τα 650 ευρώ που ήταν ο κατώτατος μισθός το 2019, φτάνει τώρα στα 780 ευρώ το μήνα, σωρευτικά η αύξηση διαμορφώνεται στο 20%. Αν συνυπολογιστούν τα Δώρα και το Επίδομα Αδείας, ο κατώτατος μισθός με αναγωγή σε δωδεκάμηνη βάση, διαμορφώνεται 910 στα ευρώ ή 152 ευρώ το μήνα περισσότερα σε σχέση με το 2019.

Δήλωσε ότι η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει προς τα πάνω δώρα, άδειες, επιδόματα, παροχές, αναφέροντας ως παράδειγμα το επίδομα ανεργίας που από 438 ευρώ θα φτάσει στα 479. Συμπλήρωσε ότι με τη νέα αύξηση η Ελλάδα ανεβαίνει στη 10η θέση των 22 ευρωπαϊκών χωρών που έχουν κατώτατο μισθό.

Ως προς την αγοραστική δύναμη, η Ελλάδα, μετά την εξέλιξη αυτή, ανεβαίνει στη 13η θέση από τη 18η, ενώ για την ανεργία, δήλωσε ότι σημειώθηκε δραστική μείωσή της από το 2019 και συνοδεύεται και με καλύτερες αποδοχές συνολικά για τους εργαζόμενους.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ αλλά και με την ΕΛΣΤΑΤ, οι μέσες μηνιαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 12,4% σε σχέση με το 2019. Οι εργαζόμενοι, δηλαδή, αμείβονται καλύτερα», τόνισε.

Επίσης τόνισε ότι θα ενισχυθούν οι συνταξιούχοι που είχαν μικρό ή καθόλου όφελος από την προσωπική διαφορά, με εφάπαξ παροχή 200 έως 300 ευρώ και συμπλήρωσε ότι η στήριξη της κοινωνίας συνεχίζεται με ρυθμίσεις για το θέμα των οφειλών σε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, την καταβολή των τελών κυκλοφορίες, κλπ.

Ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι αναστέλλονται οι οικοδομικές άδειες στη Μύκονο για τις περιοχές εκτός σχεδίου εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.

Κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι «θέλει να μας κρατήσει στην Ελλάδα του χτες», αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο θέμα Πολάκη, και τόνισε ότι εκφράζει «έναν επικίνδυνο αχταρμά» που τον καλύπτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αποδεχόμενος και καλύπτοντας τον «Πολακισμό».

Μιλώντας για την υπόθεση της Ρωσίδας κατασκόπου, είπε ότι εξετάζονται τα ευρήματα της υπόθεσης αυτής από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ως προς τις εκλογές, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την ημερομηνία, όταν έρθει η ώρα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος