Γ. Γεροτζιάφας: Ο ιός δεν θα φύγει από τη ζωή μας – Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι (video)

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του κορονοϊού μίλησε στην ΕΡΤ ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

«Έχουμε γνώση μετά από ενάμιση χρόνο μέσα στην πανδημία. Σε θεραπευτικό επίπεδο έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο γιατί έχουν οργανωθεί θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα, τα οποία προσφέρονται από συμφωνίες ειδικών. Δεν είμαστε όπως πέρυσι, που ο καθένας έλεγε αυτά που είχε αντιληφθεί με βάσει την εμπειρία του. Τώρα έχουμε σώματα ειδικών που έχουν βγάλει συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες. Γεγονός, που μας δίνει τη δυνατότητα να θεραπεύουμε καλύτερα τους ασθενείς μας. Γι’ αυτό και έχει πέσει σημαντικά η θνητότητα, περίπου 50 – 60% στις ΜΕΘ, σήμερα ,σε σχέση με την αρχή της πανδημίας».

Μιλώντας στην εκπομπή «Αθήνα – Τόκιο» ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης επισήμανε ότι η γνώση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού υπάρχει πλέον και στους απλούς γιατρούς. «Οι γενικοί γιατροί που δεν είναι εξειδικευμένοι, ξέρουν να αντιμετωπίζουν τη νόσο πολύ καλύτερα. Αυτό είναι μεγάλη προσφορά και κέρδος. Είναι από τους βασικούς λόγους που πέφτει η νοσηρότητα και η θνητότητα».

Και όπως είπε ο καθηγητής, τα μέτρα ατομικής προστασίας θα παραμείνουν πολύ καιρό. «Aυτό που πρέπει να αποφύγουμε είναι τα lockdown. Για να το αποφύγουμε αυτό, πρέπει να γίνει μαζικός εμβολιασμός και να έχουμε καλή επιδημιολογική επιτήρηση, ώστε να ξέρουμε τις εστίες της επιδημίας όταν ξεσπάζει. Ο ιός δεν θα φύγει από τη ζωή μας. Πρέπει να θεραπεύουμε τους ασθενείς νωρίς στην πόλη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο ιός είναι ένας ζωντανός οργανισμός ο οποίος ήρθε πάνω στη Γη και θα μείνει. Μαθαίνουμε καθημερινά. Δεν μπορούμε να κάνουμε μια μεγάλη πρόβλεψη για το πως θα είναι οι θεραπείες σε μακροχρόνια βάση. Αυτό που ξέρουμε σίγουρα, και το βλέπουμε με την ινδική μετάλλαξη, είναι ότι ο ιός προσαρμόζεται στο περιβάλλον και εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την πιο δύσκολη κατάσταση. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε το νόσημα με τα καινούργια δεδομένα».

Η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα και η τρίτη δόση

«Αυτό που ισχύει σήμερα, με την ινδική μετάλλαξη (σ.σ. γνωστή και ως Δέλτα) που κυριαρχεί είναι ότι είμαστε καλυμμένοι μετά από 3 εβδομάδες από την 2η δόση. Στο ενδιάμεσο διάστημα δεν είμαστε καλυμμένοι. Στους εσωτερικούς χώρους πρέπει να φοράμε μάσκα για να προστατευτούμε από το ενδεχόμενο, στη διάρκεια του καλοκαιριού, να εμφανιστούν μεταλλάξεις που θα είναι ανθεκτικές στα υπάρχοντα εμβόλια. Η ινδική μετάλλαξη προέκυψε τον Οκτώβρη πριν ξεκινήσει το πλάνο του εμβολιασμού», είπε στην ΕΡΤ ο κ. Γεροτζιάφας και συμπλήρωσε: «Ήδη κάνουμε τρίτη δόση σε ανθρώπους που έχουν ανοσοκαταστολή. Η τρίτη δόση είναι κάτι παράδοξο. Είναι μια επιλογή στην ιατρική μας φαρέτρα».

Μεταξύ άλλων ο κ. Γεροτζιάφας αναφέρθηκε και στην αντιμετώπιση του ιού από τα κράτη. «Η επένδυση που θα γίνει από τα κράτη στο επίπεδο δομών υγείας δεν είναι για να αντιμετωπίσουν κάτι έκτακτο συμβάν, όπως οι μικρής διάρκειας πανδημίας αλλά έχει μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Σήμερα οι πολιτικοί το έχουν καταλάβει. Πέρυσι δεν το είχαν καταλάβει αυτό».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος