Αυξημένα κρούσματα σε παιδιά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Αύξηση των διασωληνωμένων στις ηλικίες άνω των 55 ετών, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι ανεμβολίαστοι παρατηρείται ενώ η η πληρότητα στις ΜΕΘ ανέρχεται σε 69% στην επικράτεια και στη Θεσσαλονίκη έχει ξεπεράσει το 90%, δήλωσε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, στη σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. Η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει διακυμάνσεις και το φορτίο είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για ενδοσχολική διασπορά του ιού, αλλά οι ενήλικοι πρέπει να καταλάβουν ότι εμβολιαζόμενοι προστατεύουν τα παιδιά τους, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Αναφερόμενη σε άλλη μελέτη, είπε ότι αν κάποιος είναι ανεμβολίαστος και βρίσκεται στο ηλικιακό φάσμα άνω των 60 ετών, έχει 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ και 12 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσει τη ζωή του.

Η κ. Παπαευαγγέλου ήταν ξεκάθαρη και κάλεσε για μία ακόμη φορά όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν, γιατί όπως είπε «αν δεν εμβολιαστούν θα νοσήσουν και ενδεχομένως να κινδυνεύσουν».

Η ίδια συμπλήρωσε ότι ένα στα τρία κρούσματα κορονοϊού είναι σε παιδιά ηλικίας κάτω των 17 ετών, ενώ παρατήρησε ότι στις ηλικίες 12 έως 17 ετών, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι χαμηλότερος από ότι ήταν τον Αύγουστο.

Να πειστούν ένας – ένας οι άνω των 50 να εμβολιαστούν γιατί θα νοσήσουν, τόνισε η καθηγήτρια και επανέλαβε ότι τα κρούσματα σε παιδιά αυξάνονται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όπου και η ενδοικογενειακή διασπορά παραμένει πηγή ανησυχίας.

Παράλληλα σημείωσε ότι τα κρούσματα στα παιδιά και τους μαθητές είναι «καθρέπτης» κάθε κοινότητας και κάλεσε όλους να εμβολιασθούν, αφού «κανείς δεν είναι άτρωτος».

«Εκτός από τα παιδιά βλέπουμε ότι νοσούν και οι γονείς τους ηλικίας 45 έως 55 ετών», συμπλήρωσε.

Αντίθετα όπως είπε, στην Αττική όπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, ο αριθμός των παιδιών που μολύνονται είναι σταθερά χαμηλός, δηλαδή συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει στη βόρεια Ελλάδα προσθέτοντας ότι 3 εβδομάδες με ανοιχτά σχολεία δεν φαίνεται προς το παρόν να υπάρχει μεγάλη ενδοσχολική μετάδοση του ιού.

Όπως είπε, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από μελέτη που έκανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, φαίνεται ότι σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, υπάρχει ανάλογη αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού.

Με εξαίρεση όπως είπε τη Βόρεια Ελλάδα, πτωτική εμφανίζεται η πορεία της πανδημίας την εβδομάδα που πέρασε, με 200.000 τεστ την ημέρα και σταδιακή αποκλιμάκωση και στο ΕΣΥ, με 178 εισαγωγές την ημέρα. Σταθερά μειώνεται και το ποσοστό θετικότητας στις δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ, (1,82%).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος