«Φουντώνει» ξανά ο κορονοϊός – Γ. Μπουλμπασάκος και Ν. Θωμαϊδης μιλούν για τη μεγάλη διασπορά λόγω της ‘Ομικρον 2 (video)

Για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μίλησαν στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» οι επιστήμονες Γιώργος Μπουλμπασάκος και Νίκος Θωμαϊδης λεγοντας ότι η διασπορά του κορονοϊού είναι μεγάλη, κάτι που φαίνεται από τη πίεση στα νοσοκομεία και το αυξημένο ιικό φορτίο στα λύματα των πόλεων.

«Στα νοσοκομεία βλέπουμε μια πραγματικότητα, η οποία είναι διαφορετική. Αυτά τα δυόμιση χρόνια του κορονοϊού είμαστε όλο το διάστημα με αυξημένη κινητικότητα όσο αφορά τις εισαγωγές λόγω Covid-19. Και το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα και οι εισαγωγές είναι υψηλά», δήλωσε ο κ. Μπουλμπασάκος.

Δεν μπορούσαμε να βρούμε κρεβάτι για ασθενείς χθες

«Στον Ευαγγελισμό έχουμε 126 κρεβάτια για απλή νοσηλεία Covid-19 και μετά βίας μπορέσαμε χθες να βάλουμε τους αρρώστους σε κρεβάτια», τόνισε ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στον «Ευαγγελισμό».

Σύμφωνα με τον κ. Μπουλμπασάκο, την αύξηση των κρουσμάτων δεν μπορεί κανείς να την αμφισβητήσει: «Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας δεν μπορούμε να αναπτύξουμε με κανονική λειτουργία», πρόσθεσε ο Πνευμονολόγος θέλοντας να καταδείξει τα προβλήματα που υπάρχουν στο ΕΣΥ από τη διασπορά του ιού.

Αύξηση του ιικού φορτίου δείχνουν τα λύματα

Για την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα μίλησε και ο Νίκος Θωμαϊδης. «Από την 6η Μαρτίου έχει ξεκινήσει μια αύξηση του ιικού φορτίου, σε ένα ήδη υψηλό φορτίο που υπήρχε στην Αττική» δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ.

Και όπως τόνισε, αυτό είχε ως αποτέλεσμα στην αύξηση των κρουσμάτων, η οποία δεν αποτυπώνεται απόλυτα μέσα από τις ανακοινώσεις. «Αυτό που θα δείχνει την τάση διασποράς είναι οι μετρήσεις στα λύματα και η πίεση στα νοσοκομεία. Η μέση κάλυψη στις κλίνες -απλές και ΜΕΘ- είναι 60%. Τις τελευταίες ημέρες η Όμικρον 2 επικρατεί περίπου στο 70% των κρουσμάτων», είπε.

Μιλώντας για την τάση χαλάρωσης των μέτρων στην Ευρώπη ο κ. Θωμαίδης υποστήριξε ότι αυτή οφείλεται όχι στα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά στο ότι «αυτή την στιγμή οι οικονομίες δεν μπορούν να αντέξουν άλλο περιοριστικά μέτρα».

Από τη σειρά του ο κ. Μπουλμπασάκος δήλωσε πως κατανοεί γιατί χαλαρώνουν τα μέτρα αλλά η προσωπική του άποψη είναι ότι γίνεται βιαστικά. «Τώρα πληρώνουμε το συνοστισμό στα καρναβάλια. Δεν μπορώ να εθιστώ να βλέπω να χάνονται καθημερινά 50 έως 70 άνθρωποι από την πανδημία. Θα ήθελα να είμαστε πιο προσεχτικοί», επισήμανε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος