Φόβος και πανικός από τους νέους σεισμούς στην Τουρκία – 6 νεκροί και 294 τραυματίες

Τους έξι νεκρούς έφθασε ο απολογισμός των θυμάτων της νέας σεισμικής δόνησης στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας

Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της νέας σεισμικής δόνησης που έπληξε χθες Δευτέρα την περιοχή των συνόρων της Τουρκίας και της Συρίας, μεταδίδει το CNN Türk, δυο εβδομάδες μετά τον καταστροφικό σεισμό 7,8 βαθμών ο οποίος στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 47.000 ανθρώπων και κατέστρεψε εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια και άλλα κτήρια. Η νέα δόνηση, που υπολογίστηκε ότι ήταν 6,4 βαθμών, είχε επίκεντρο κοντά στην Αντιόχεια έγινε αισθητός στη Συρία, στην Αίγυπτο και στον Λίβανο.

Το CNN Türk μετέδωσε πλάνα στα οποία διακρινόταν σωστικό συνεργείο καθώς προσπαθούσε χρησιμοποιώντας σκάλα να μπει σε κτίριο όπου παγιδεύτηκε κόσμος. Εξήγησε πως ο σεισμός έγινε καθώς άνθρωποι είχαν μπει στα σπίτια τους, που υπέστησαν καταστροφές στον μεγάλο σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, για να βρουν κάποια από τα υπάρχοντά τους. Κατά τον Τούρκο υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κότζα, άλλοι 294 άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας του νέου σεισμού, οι 18 σοβαρά· διακομίστηκαν σε νοσοκομεία στα Άδανα και στη Ντορτιόλ.

Οι διασώστες αναζητούν και πάλι ανθρώπους παγιδευμένους κάτω από ερείπια στην Τουρκία, αναφέρει το BBC. Προσθέτει ότι αναφορές από την Αντιόχεια έκαναν λόγο για φόβο και πανικό στους δρόμους, καθώς ασθενοφόρα και σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν να φτάσουν στις χειρότερα πληγείσες περιοχές, όπου οι τοίχοι των κτηρίων που είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές είχαν καταρρεύσει.

Ασθενείς απομακρύνθηκαν από ορισμένες δομές υγείας που παρέμεναν σε λειτουργία μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου επειδή ο νέος σεισμός προκάλεσε ρωγμές, έκανε γνωστό ο κ. Κότζα μέσω Twitter.

Στη Σαμαντάγ, όπου η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων (AFAD) ανέφερε πως έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος στον χθεσινό σεισμό, κάτοικοι ανέφεραν πως κατέρρευσαν κι άλλα κτήρια, όμως οι περισσότεροι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά τον κύριο σεισμό. Βουνά συντριμμιών και πεταμένα έπιπλα γεμίζουν τους σκοτεινούς, άδειους δρόμους.

Μια κάτοικος είπε πως βρισκόταν μέσα σε σκηνή, σε πάρκο στο κέντρο της Αντιόχειας, όταν η γη άρχισε να τρέμει ξανά. «Νόμιζα πως θα άνοιγε η γη κάτω από τα πόδια μου», δήλωσε χθες με τον εφτάχρονο γιο της στην αγκαλιά, χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της.

Τουρκία: Τρεις νεκροί και 213 τραυματίες από τους νέους ισχυρούς σεισμούς – Συγκλονιστικά βίντεο

Σημειώνεται ότι χθες στις 20:04 (τοπική ώρα, 19:04 ώρα Ελλάδος) σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών συγκλόνισε την περιοχή και έγινε αισθητή σε γειτονικές χώρες. Ακολούθησε λίγο αργότερα σεισμός 5,8 βαθμών, ενώ η μετασεισμική ακολουθία παραμένει έντονη.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε χθες καταρρεύσεις ετοιμόρροπων κτηρίων και δραματικές εκκλήσεις κατοίκων για βοήθεια.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, Anadolu, CNN Türk

Σχετικό Άρθρο: Τουρκία: Οι πρώτες εικόνες από τον νέο σεισμό, με κατάρρευση κτηρίων και σοβαρές ζημιές

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος