Φλωρεντία: Η πινακοθήκη Uffizi τιμά τον Dante Alighieri με μια διαδικτυακή έκθεση

Καθώς φέτος συμπληρώνονται 700 χρόνια από τον θάνατο του Δάντη Αλιγκέρι (1321) η Ιταλία τιμά τον «πατέρα» της ιταλικής γλώσσας με την πραγματοποίηση ειδικά αφιερωμένων εκδηλώσεων σε περισσότερες από 70 πόλεις της χώρας καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Η πινακοθήκη Uffizi στη Φλωρεντία τιμά επίσης τον σπουδαίο ποιητή με την παρουσίαση, μέσω διαδικτύου, 88 σπάνιων έργων ζωγραφικής, εμπνευσμένων από τη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη.

Τα έργα φιλοτεχνήθηκαν από τον καλλιτέχνη της Αναγέννησης του 16ου αιώνα, Federico Zuccari και παρουσιάζονται δωρεάν στην ιστοσελίδα της Uffizi. «Μέχρι τώρα, αυτές τις όμορφες ζωγραφιές τις έχουν δει λίγοι μελετητές και έχουν παρουσιαστεί στο κοινό μόνο δύο φορές και μόνο τμηματικά», αναφέρει ο διευθυντής της πινακοθήκης, Eike Schmidt. «Τώρα παρουσιάζονται δημόσια στο σύνολό τους, συνοδεία επιστημονικού σχολιασμού», συμπληρώνει ο ίδιος.

O Δάντης Αλιγκέρι (Dante Alighieri) γεννήθηκε στη Φλωρεντία το 1265. Πέθανε και θάφτηκε στη Ραβέννα το 1321. Το μνημειώδες έργο του «Θεία Κωμωδία» χωρίζεται σε τρία μέρη (Κόλαση, Καθαρτήριο και Παράδεισος) και αφηγείται το φανταστικό ταξίδι του Δάντη στον Άδη.

Οι ζωγραφιές του Zuccari ολοκληρώθηκαν από τον ίδιο κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ισπανία κατά το χρονικό διάστημα από το 1586 ως το 1588. Από τα 88 έργα τα 28 απεικονίζουν την Κόλαση, τα 49 το Καθαρτήριο και τα 11 τον Παράδεισο. Μετά τον θάνατο του Federico Zuccari, το 1609, οι ζωγραφιές περιήλθαν στα χέρια της οικογένειας ευγενών των Orsini, για την οποία εργαζόταν ο καλλιτέχνης. Αργότερα πέρασαν στην κατοχή των Μεδίκων, προτού καταλήξουν στη συλλογή της πινακοθήκης Uffizi το 1738.

Λόγω του ότι τα συγκεκριμένα ζωγραφικά έργα (φτιαγμένα με μολύβι και μελάνι) φθείρονται εύκολα, μόνο ένα μέρος αυτών έχει επιδειχθεί δημόσια στο παρελθόν. Την πρώτη φορά αυτό έγινε το 1865 στη Φλωρεντία, για τον εορτασμό της 600ής επετείου της γέννησης του Dante Alighieri, επέτειος που συνέπεσε με την ενοποίηση της Ιταλίας. Μέρος της συλλογής των πολύτιμων έργων παρουσιάστηκε για δεύτερη φορά το 1993, στο πλαίσιο μιας έκθεσης στο Αμπρούτσο.

«Η πινακοθήκη Uffizi είναι υπερήφανη που τιμά την επέτειο θανάτου του σπουδαίου ποιητική καθιστώντας διαθέσιμη σε όλους αυτή την εξαιρετική συλλογή έργων τέχνης», δήλωσε ο Schmidt. Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα έργα αυτά αποτελούν «πολύτιμο υλικό», όχι μόνο για τους ερευνητές αλλά και για όσους είναι παθιασμένοι με το έργο του Δάντη και ενδιαφέρονται (να μάθουν) για την αναζήτηση της «γνώσης και της αρετής» από τον ίδιο.


Πηγή: theguardian.com

Φωτογραφία: uffizi.it

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος