Ευθ. Λέκκας: Γιατί ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ χτύπησε με τόση σφοδρότητα τη Σμύρνη και όχι τη Σάμο

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στην ΕΡΤ για 150 παλιές και νέες κατασκευές στο Βαθύ και άλλες τόσες στο Καρλόβασι με προβλήματα, αλλά και για υποδομές που έχουν υποστει βλάβες, το λιμάνι και σε περιοχές του οδικού δικτύου. Όπως είπε τα σεισμικά κύματα χθες διοχετεύθηκαν μέσω των ρηγμάτων στον τουρκικό χώρο και ο συντονισμός που υπήρξε στα κτήρια δημιούργησε αυτήν την κατάσταση στη γείτονα. Κάλεσε του κατοίκους να μένουν μακριά από στενούς δρόμους, πλαγιές και γέφυρες, όπως και μακριά από την ακτογραμμή για τυχόν τσουνάμι και συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή το 24ωρο που διανύουμε. Θα υπάρχουν προβλήματα, είπε.

Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας, «θεωρώ ότι τα δύσκολα για τη Σάμο έχουν περάσει και τονίζω ένας μεγάλος μετασεισμός πρέπει να γίνει γιατί έτσι κλείνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η μετασεισμική ακολουθία.  θα πρέπει να υπάρξει ένας μετασεισμός 5,5 με 6 Ρίχτερ έτσι ώστε να αποσβέσει μεγάλα ποσά ενέργειας. Τα σεισμικά κύματα κατευθύνθηκε προς το Βορρά, δηλαδή στο χερσαίο χώρο της Τουρκίας με αποτέλεσμα να έχουμε αυτές τις εικόνες που είδαμε στη Σμύρνη και αυτές τις περιοχές. Διοχετεύτηκε εκεί το μεγάλο ποσοστό της συνολικής ενέργειας σε αυτό συνέβαλαν και τα μεγάλα ρήγματα που υπάρχουν στο χερσαίο χώρο της Μικράς Ασίας.  Εν τούτοις πρέπει να επισκεφτούμε και τον τούρκικο χώρο για να διαπιστώσουμε τη φύση των μεγάλων ρευμάτων και την ενεργητικότητά τους».  

Ο σεισμολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της Ε.Ε. Γεράσιμος Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι την περιοχή χτυπήσαν 6,7 Ρίχτερ και πως ο τρόπος που χτύπησε το φαινόμενο ήταν που προφύλαξε το νησί από “σκηνές Σμύρνης”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ