Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Έρευνα από την ομάδα NOA-ReACT σχετικά με την ερημική σκόνη

Στο πλαίσιο μιας πρωτοποριακής μελέτης, τα μέλη της ομάδας ατμοσφαιρικής τηλεπισκόπησης NOA – ReACT (Remote Sensing of Aerosols, Clouds and Trace Gases) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προσπαθούν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα σχετικά με το ποίος είναι, τελικά, ο προσανατολισμός των σωματιδίων της ερημικής σκόνης η οποία συγκεντρώνεται στην ατμόσφαιρα. Οι μεγάλες συγκεντρώσεις σκόνης μπορούν να «μπλοκάρουν» την εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία. Τι γίνεται όμως αν κάποιες από τις σχετικές ερευνητικές υποθέσεις, που έχουν διατυπωθεί ως τώρα, είναι λανθασμένες;

Σε πρόσφατο δημοσίευμά του, το επιστημονικό περιοδικό EOS (Earth and Space Science News and Analysis) της Αμερικανικής Γεωφυσικής Εταιρίας (AGU) αναφέρεται στην έρευνα της ομάδας του ΕΑΑ, με θέμα την επίδραση της αερομεταφερόμενης ερημικής σκόνης στην ηλιακή ακτινοβολία.

Η έρευνα διεξάγεται στο νεοσύστατο Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΑΓΓΑΙΑ) που βρίσκεται στα Αντικύθηρα και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Επικεντρώνεται στην υπόθεση ότι τα σωματίδια σκόνης είναι κάθετα προσανατολισμένα, δημιουργώντας έτσι μια «περσίδα» στην ατμόσφαιρα, η οποία επιτρέπει μεγαλύτερο ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας να να διέλθει από την ατμόσφαιρα και να φτάσει στην επιφάνεια της Γης.

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Έρευνα από την ομάδα NOA-ReACT σχετικά με την ερημική σκόνη
Φωτό: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Την παραπάνω υπόθεση αναφέρει και στο σχετικό άρθρο, στην ιστοσελίδα του περιοδικού EOS, ο Διευθυντής Ερευνών και υπεύθυνος της ομάδας ReACT, Δρ. Βασίλης Αμοιρίδης. Όπως υποστηρίζει, είναι πολύ πιθανό τα σωματίδια της ερημικής σκόνης να προσανατολίζονται κάθε άλλο παρά τυχαία στην ατμόσφαιρα. Τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπόλοιποι ερευνητές της ομάδας του επανεξετάζουν τις επικρατούσες θεωρίες και επαναπροσδιορίζουν την αντίληψη μας σχετικά με τον προσανατολισμό των σωματιδίων σκόνης (και κατ’ επέκταση σχετικά με το ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει τελικά στον πλανήτη μας) .

Η ομάδα του κ. Αμοιρίδη πρόσφατα έλαβε επιχορήγηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) για να ηγηθεί της μελέτης με θέμα τον προσανατολισμό των σωματιδίων σκόνης, μέσω του έργου D-TECT (Does dust triboelectrification affect our climate?). Για τις ανάγκες του έργου πραγματοποιούνται συστηματικά μετρήσεις στο Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής Αντικυθήρων (ΠΑΓΓΑΙΑ). Όπως επισημαίνει η Δρ. Αλεξάνδρα Τσέκερη, μηχανικός περιβάλλοντος και μέλος της ReACT, «Από τις μετρήσεις στο ΠΑΓΓΑΙΑ υπάρχουν ήδη οι πρώτες ενδείξεις για τον κάθετο προσανατολισμό των σωματιδίων».

Στο πλαίσιο του έργου D-TECT, η Δρ. Τσέκερη σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία Raymetrics, που ειδικεύεται στον σχεδιασμό συστημάτων ατμοσφαιρικής τηλεπισκόπησης, και το Ludwig Maximilian University of Munich (LMU) κατασκεύασαν το πρότυπο σύστημα lidar Wall-E. Το εν λόγω σύστημα πρόκειται να  μεταφερθεί στο Πράσινο Ακρωτήρι (για την καμπάνια ASKOS) σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα. Οι παρατηρήσεις του θα ρίξουν φως στο «μυστήριο» της ευθυγράμμισης των σωματιδίων σκόνης.

Διαβάστε εδώ το άρθρο του επιστημονικού περιοδικού EOS.


Πηγή: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Φωτογραφίες: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος