Έρευνα: Οι γάτες μεταδίδουν τον κορονοϊό μεταξύ τους ενώ οι σκύλοι όχι

Τα ευρήματα μιας νέας μελέτης επιβεβαιώνουν προηγούμενες διαπιστώσεις επιστημόνων ότι, τόσο οι γάτες όσο και οι σκύλοι μπορούν να μολυνθούν από τον κορονοϊό, αλλά και τα δύο είδη ζώων έχουν ελάχιστες πιθανότητες να νοσήσουν.  Ωστόσο, ένα από τα νέα στοιχεία που φέρνει στο φως η εν λόγω έρευνα είναι ότι οι γάτες μπορούν να μεταδώσουν τον κορονοϊό η μια στην άλλη. Αντίθετα, κάτι  τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει μεταξύ των σκύλων, οι οποίοι όταν προσβληθούν από τον SARS-CoV-2 δεν φαίνεται να τον μεταδίδουν γενικότερα (παρότι σε ορισμένες προηγούμενες έρευνες έχει αναφερθεί ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί).

Ακόμα, σύμφωνα με την αμερικανική μελέτη (οι οποία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Κολλεγίου Κτηνιατρικής και Βιοϊατρικών Επιστημών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κολοράντο) οι γάτες αναπτύσσουν μία ισχυρή ανοσολογική αντίδραση απέναντι στον SARS-CoV-2, σε σύγκριση με άλλα ζώα. Η πληροφορία αυτή θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά του ιού, εκτιμούν οι ειδικοί.

Σε κάθε περίπτωση, με τη νέα μελέτη τους οι επιστήμονες δίνουν μια εξήγηση αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους τα κατοικίδια δεν προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, ως προς το ενδεχόμενο της μόλυνσης του ανθρώπου με κορονοϊό εξαιτίας τους. Οι ερευνητές μάλιστα επισημαίνουν ότι δεν είναι τυχαίο που, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί ως τώρα από τον νέο κορονοϊό παγκοσμίως και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του, οι αναφορές σε ζώα που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 είναι ελάχιστες.

Όπως αναφέρει η Δρ. Bosco-Lauth, σύμφωνα και με άρθρο των New York Times, οι γάτες είναι πιθανό να μολύνονται με κορονοϊό χωρίς οι άνθρωποι να το γνωρίζουν, λόγω της απουσίας συμπτωμάτων. Αλλά, αν οι γάτες προσβάλλονται από τον ιό και μπορούν να τον μεταδώσουν η μια στην άλλη (και σε άλλα ζώα), γιατί δεν μεταδίδουν τον SARS-CoV-2 και στους ανθρώπους; Όπως εξηγούν οι ειδήμονες, ένας λόγος είναι ότι οι άνθρωποι με κορονοϊό είναι τόσοι πολλοί παγκοσμίως που, ίσως, εκείνοι τον μεταδίδουν στις γάτες και όχι το αντίστροφο. Η άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι, η μόλυνση από κορονοϊό κατά τα πειράματα στο εργαστήριο είναι διαφορετική από τη μόλυνση στην καθημερινή ζωή.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο συνιστούν σε όσους έχουν γάτες να τις κρατούν μέσα στο σπίτι, προκειμένου να μην μεταδίδουν σε άλλες γάτες τον SARS-CoV-2, ιδιαίτερα εάν στο οικιακό περιβάλλον υπάρχουν άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).


Πηγή:  nytimes.com

Φωτογραφία: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος