Έρευνα: Η μουσική του Μότσαρτ βοηθά στη θεραπεία ασθενών με επιληψία

Σύμφωνα με στοιχεία μιας νέας ιταλικής επιστημονικής μελέτης, η ακρόαση μουσικής του Μότσαρτ για πιάνο μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της συχνότητας των επιληπτικών κρίσεων, σε ασθενείς με επιληψία.

Η μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Πίζας,  δρ. Gianluca Sesso και δρ. Federico Sicca έρχεται να επιβεβαιώσει επιστημονικές θέσεις που ήταν ήδη γνωστές από τη δεκαετία του ’90. Έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί σχετικές μελέτες, ωστόσο αφορούσαν μικρό αριθμό ατόμων και οδήγησαν σε αβέβαια αποτελέσματα.

Επιλέγοντας 12 από 147 σχετικά επιστημονικά άρθρα, οι ερευνητές  ανέλυσαν στοιχεία προκειμένου να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι, η ακρόαση των συνθέσεων για πιάνο του Μότσαρτ, σε καθημερινή βάση, μπορεί πράγματι να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της αφύσικης εγκεφαλικής δραστηριότητας και των επιληπτικών κρίσεων των ασθενών. Σημειώνεται ότι η επιληψία είναι μια πάθηση αρκετά συχνή, από την οποία πάσχει σχεδόν το 1% του πληθυσμού παγκοσμίως.

«Αυτή δεν είναι η πρώτη έρευνα για την επίδραση της μουσικής του Μότσαρτ σε ασθενείς με επιληψία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μια σειρά μελετών, επομένως αυτή ήταν η στιγμή για να σταθούμε και να εξετάσουμε τη συνολική εικόνα. Ο σχεδιασμός των ερευνών ποικίλει. Μερικοί ερευνητές εστιάζουν σε μια μεμονωμένη συνεδρία ακρόασης και άλλοι σε καθημερινές συνεδρίες (ακρόασης). Επομένως δεν είναι εύκολο να βγάλει κάποιος ένα συμπέρασμα», αναφέρει ο δρ. Sesso, σύμφωνα με άρθρο της ιστοσελίδας News Medical. Ο ίδιος προσθέτει: «Συνήθως η επιληψία αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, ωστόσο τα φάρμακα δεν έχουν αποτέλεσμα περίπου για το 30% των ασθενών, συνεπώς χρειάζεται να είμαστε “ανοιχτοί” σε νέες θεραπείες. Το σημαντικό είναι ότι αυτές οι θεραπείες μπορούν να δοκιμαστούν και να αποδειχθεί ότι αποδίδουν. Αυτό δείξαμε εμείς εδώ».

Οι επιστήμονες παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους με ανακοίνωση στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας. Συγκεκριμένα, από τα ευρήματα της μετα-ανάλυσής τους προκύπτει ότι, η θεραπεία μέσω ακρόασης της μουσικής του Μότσαρτ μπορεί να μειώσει την συχνότητα των επιληπτικών κρίσεων σε ποσοστά από 31% ως 66%. Αλλά αυτό διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, ενώ η αποτελεσματικότητα της μεθόδου εξαρτάται και από τα μουσικά ερεθίσματα που χρησιμοποιούνται. Η σονάτα για δύο πιάνα Κ448 και η σονάτα για πιάνο Κ545 ενδείκνυνται συνήθως για τη θεραπεία.

«Οι μηχανισμοί της επίδρασης της μουσικής του Μότσαρτ δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως. Πιθανόν οι σονάτες του να  έχουν διακριτές ρυθμικές δομές που είναι κατάλληλες για την αντιμετώπιση της επιληψίας», δήλωσε ο δρ. Sesso.

Δείτε εδώ την επιστημονική δημοσίευση της μελέτης.


Πηγή: news-medical.net

Φωτογραφία: Creative Commons/ άδεια χρήσης cc0

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος