Έρευνα: Έως και διπλάσιος ο κίνδυνος άνοιας για όσους έχουν υποστεί μετατραυματικό στρες

Έως και διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια στη ζωή τους αντιμετωπίζουν -σύμφωνα με τα ευρήματα μιας διεθνούς μελέτης- οι άνθρωποι που έχουν βιώσει τη διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους (η οποία είναι η πρώτη του είδους που οδήγησε στην εξαγωγή του παραπάνω συμπεράσματος) οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από 13 έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερις ηπείρους και αφορούσαν συνολικά 1,693,678 ανθρώπους. Οι ερευνητές εξέτασαν το κατά πόσο η διάγνωση της διαταραχής του μετατραυματικού στρες (PTSD) σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, σε εύρος ως και 17 ετών.

Συγκεντρώνοντας τα στοιχεία 8 μελετών (από το σύνολο των δεκατριών) οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με διαταραχή μετατραυματικού στρες αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο άνοιας σε ποσοστό 61%. Η ανάλυση στοιχείων από δύο άλλες μελέτες, οι οποίες βασίζονταν σε διαφορετικές μεθόδους, έδειξε ότι η διαταραχή μετατραυματικού στρες σχετιζόταν με διπλάσιο κίνδυνο άνοιας.

«Η έρευνά μας προσφέρει σημαντικά νέα στοιχεία για το πώς οι τραυματικές εμπειρίες μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου και πώς οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του τραύματος μπορεί να επηρεάσουν τον εγκέφαλο με πολλούς τρόπους, κάνοντάς τον πιο ευάλωτο ως προς την εξασθένηση των γνωστικών του λειτουργιών και την εμφάνιση άνοιας», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Vasiliki Orgeta,  αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL).

«Πολλοί άνθρωποι με διαταραχή μετατραυματικού στρες  δεν έχουν πρόσβαση στη θεραπεία, μερικές φορές λόγω ελλείψεων σε σχέση με την ικανότητα παροχής φροντίδας στον τομέα της ψυχικής υγείας, καθώς επίσης και εξαιτίας του στίγματος που συχνά αποτρέπει τους ανθρώπους από το να αναζητήσουν βοήθεια», προσθέτει η ερευνήτρια.

Η διαταραχή του μετατραυματικού στρες συνοδεύεται συχνά και από άλλους κινδύνους που σχετίζονται με την εμφάνιση άνοιας, όπως η κατάθλιψη, η κοινωνική απομόνωση και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, επισημαίνουν οι ερευνητές. Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος για την εμφάνιση άνοιας σε σχέση με το μετατραυματικό στρες μπορεί να είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερος από όσο δείχνουν τα στοιχεία, εκτιμούν οι ερευνητές.

Το μετατραυματικό στρες αποτελεί κοινό σύμπτωμα για τους ανθρώπους που νοσηλεύτηκαν εξαιτίας της λοίμωξης Covid-19, αναφέρουν επίσης οι επιστήμονες, επισημαίνοντας ότι  αυτό είναι ένα γεγονός που χρειάζεται να ληφθεί υπόψη.

Τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό ψυχιατρικής «British Journal of Psychiatry».


Πηγές: https://www.uclh.nhs.uk/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Creative Commons/ άδεια χρήσης CC0

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος