Επεισόδια και ένταση σε διαδηλώσεις σε Γαλλία και Βρετανία (video)

Επεισόδια σημειώθηκαν σε Λονδίνο και Παρίσι, σε διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας στο απόηχο των αντιρατσιστικών κινητοποιήσεων στις ΗΠΑ.

Στην γαλλική πρωτεύουσα προκλήθηκαν εντάσεις μεταξύ διαδηλωτών και ακροδεξιών που έστησαν πανό σε κτήριο. Αύριο αναμένεται η ομιλία του Γάλλου προέδρου τόσο από το αντιρατσιστικό κίνημα, όσο και από τους αστυνομικούς, οι οποίοι εξέφρασαν έντονη δυσαρέσκεια για τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής συμπεριφοράς στις τάξεις της γαλλικής αστυνομίας. Οι Γάλλοι αστυνομικοί διαμαρτυρήθηκαν για την στάση της κυβέρνησης που άφησε να εννοηθεί ότι συλλήβδην ανέχονται την βία και την ρατσιστική συμπεριφορά στις τάξεις τους.

Συμπλοκές ξέσπασαν στο Λονδίνο, όπου ακροδεξιοί που συμμετείχαν σε αντιδιαδήλωση, κατέβηκαν στους δρόμους για να προστατεύσουν μνημεία που βρέθηκαν στο στόχαστρο λόγω διασυνδέσεων με το αποικιοκρατικό παρελθόν της χώρας. Αγάλματα ιστορικών προσωπικοτήτων περιλαμβανομένου του Ουίνστον Τσόρτσιλ -του ηγέτη της Βρετανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τον οποίο διαδηλωτές αποκαλούν ξενόφοβο- καλύφθηκαν στην προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος ταραχών.

Στην πλατεία Τραφάλγκαρ, η αστυνομία διαχώρισε δύο ομάδες περίπου 100 ανθρώπων η κάθε μια, με τη μία να φωνάζει “Black Lives Matter” (Οι ζωές των μαύρων μετράνε) και την άλλη ρατσιστικά συνθήματα. Κάποιοι συνεπλάκησαν μεταξύ τους, ενώ εκτοξεύθηκαν μπουκάλια και πυροτεχνήματα. Συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης, ανάμεσα σε ομάδες έξω από τον σταθμό Γουότερλου, ενώ σε παρακείμενη γέφυρα του Τάμεση η αστυνομία δέχθηκε επίθεση με πέτρες. Σποραδικές συγκρούσεις ακολούθησαν σε διάφορες περιοχές του κεντρικού Λονδίνου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον καταδίκασε την «ρατσιστική βία» έπειτα από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν στο Λονδίνο.

Πηγή: ΕΡΤ-Επιμέλεια:Μαρία Κονταξή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος