Εντολή των 28 προς Τουσκ να διαπραγματευτεί για τη διαδοχή στο “τιμόνι” της Κομισιόν

Την εντολή τους προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων μεταξύ των 28 αλλά και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να οριστεί ο επόμενος ή η επόμενη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έδωσαν οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σήμερα συζητήθηκε μόνο η διαδικασία και όχι πρόσωπα, όπως είπε ο Τουσκ.

“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ασκήσει το ρόλο του σύμφωνα με τη Συνθήκη και αυτό σημαίνει ότι δε θα ακολουθηθεί κάποια αυτόματη διαδικασία” δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζοντας την ελπίδα να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τις 20 Ιουνίου, που είναι η επόμενη σύνοδος.

Για τη διαδικασία ανέφερε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η “ισορροπία” σε ό,τι αφορά τη γεωγραφία, το μέγεθος της χώρας, την πολιτική οικογένεια και το φύλο, “αλλά στο πραγματικό κόσμο δεν υπάρχει τέλεια ισορροπία”, τόνισε.

Ξεκαθάρισε ότι ο υποψήφιος ή η υποψήφια για την θέση του προέδρου της Κομισιόν δεν πρέπει οπωσδήποτε να είναι επικεφαλής ψηφοδελτίου – Spitzenkandidat, κατά τον γερμανικό όρο που χρησιμοποιείται στις Βρυξέλλες σε αυτό το συγκείμενο — κάποιας από τις πολιτικές ομάδες που θα καταλάβουν τις περισσότερες έδρες στο επόμενο ΕΚ.

«Καμιά υποψηφιότητα δεν μπορεί να αποκλειστεί», ενώ «η ιδιότητα του επικεφαλής ψηφοδελτίου δεν είναι κριτήριο ακαταλληλότητας», αλλά «απεναντίας, μπορεί να αυξάνει τις πιθανότητες», συμπλήρωσε.

Ο Ντόναλντ Τουσκ εξάλλου εισηγήθηκε τουλάχιστον δύο από τις πέντε κορυφαίες θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών να καταληφθούν από γυναίκες και συμπλήρωσε πως διαπίστωσε πως μια «πολύ ορατή πλειοψηφία» των ηγετών τον υποστηρίζει ως προς αυτό.

«Αυτό είναι τουλάχιστον το σχέδιό μου και η προσωπική φιλοδοξία μου», σημείωσε ο Πολωνός πολιτικός.

Επισήμανε, δε, ότι δε συμφέρει κανέναν να ξεκινήσει ένας “διαθεσμικός πόλεμος” και δήλωσε ότι για την επιλογή του επικεφαλής της Επιτροπής είναι αναγκαία τόσο μια πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο, σημειώνοντας ότι θα σεβαστεί τη “γνώμη” του Ευρωκοινοβουλίου σε ό,τι αφορά τη διαδικασία spitzenkandidat.

Εντολή των 28 προς Τουσκ να διαπραγματευτεί για τη διαδοχή στο “τιμόνι” της ΚομισιόνΗ Μέρκελ επέμεινε στο ότι ο διάλογος πρέπει να διεξαχθεί με σεβασμό, ώστε να προασπιστεί η δυνατότητα της ΕΕ να λαμβάνει κοινές αποφάσεις στο μέλλον.

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα ανοίξουμε πληγές σε εκείνους που μπορεί να μη συμφωνούν» με την υποψηφιότητα που θα προταθεί, υπογράμμισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Στο περιθώριο της Συνόδου Μέρκελ και Μακρόν διαφωνήσαν στην επιλογή του προσώπου με την πρώτη να προκρίνει τον Βέμπερ.

Εντολή των 28 προς Τουσκ να διαπραγματευτεί για τη διαδοχή στο “τιμόνι” της ΚομισιόνΟ Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από την πλευρά του ότι επιθυμεί δύο γυναίκες και δύο άνδρες με ισχυρές προσωπικότητες να ηγηθούν της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα πέντε χρόνια, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε ονόματα υποψηφίων που υποστηρίζει σε αυτό το στάδιο.

“Το βασικό για εμένα είναι οι άνθρωποι στις πλέον ευαίσθητες θέσεις να μοιράζονται το σχέδιό μας και να είναι όσο το δυνατόν οι πλέον χαρισματικοί, δημιουργικοί και ικανοί”, σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

“Είναι σημαντικό για μένα να υπάρξει ισορροπία των φύλων, και να ορίσουμε δύο άνδρες και δύο γυναίκες”, τόνισε σε δημοσιογράφους ο Μακρόν έπειτα από το άτυπο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

Δύσκολη πολιτική εξίσωση

Για να καταλάβει την προεδρία της Κομισιόν, ένας υποψήφιος ή μια υποψήφια θα πρέπει να λάβει την πλειοψηφία των ψήφων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 21 από τα 28 κράτη μέλη, με προϋπόθεση ότι αυτά τα κράτη μέλη αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ.

Αυτή τη στιγμή, εννέα από τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ χαρακτηρίζονται φιλελεύθεροι και πολλοί από αυτούς υποστηρίζουν την επίτροπο Μαργκρέτε Βεστάγκερ από τη Δανία.

Οκτώ ανήκουν στο στρατόπεδο της κεντροδεξιάς, αν αφαιρεθεί από την εικόνα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν. Ο εθνικιστής δεξιός πολιτικός έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Βέμπερ, έπειτα από μια σειρά σφοδρών συγκρούσεων.

Πέντε ηγέτες ανήκουν στην κεντροαριστερά και υποστηρίζουν τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, τον Φρανς Τίμερμανς (Ολλανδία), μεταξύ αυτών και ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο Ευρωκοινοβούλιο, ο υποψήφιος ή η υποψήφια χρειάζεται 376 από τις 751 έδρες.

Το συνολικό πακέτο πρέπει να εμφανίζει ισορροπία μεταξύ γεωγραφικής και πολιτικής προέλευσης, αλλά και μεταξύ των φύλων.

Τα υπόλοιπα αξιώματα για τα οποία θα διεξαχθεί η διαπραγμάτευση είναι η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και το αξίωμα του ή της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Τουσκ: Το Brexit «εμβόλιο» εναντίον της ψήφου στους ευρωσκεπτικιστές

Κατά τα άλλα ο Ντ. Τουσκ μετέφερε την ικανοποίηση των ηγετών για την αυξημένη συμμετοχή στις ευρωεκλογές, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα “καλό οιωνό για την ΕΕ και το μέλλον της”.

Η απόλυτη παράλυση όσον αφορά το Brexit χρησίμευσε σαν «εμβόλιο» εναντίον της ψήφου στους ευρωσκεπτικιστές στις ευρωεκλογές, έκρινε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αντιευρωπαϊκά κόμματα σημείωσαν μεν κέρδη στις ευρωεκλογές της περασμένης εβδομάδας, αλλά αισθητά μικρότερα από ό,τι προβλεπόταν, ενώ φιλοευρωπαϊκές παρατάξεις, όπως οι φιλελεύθεροι και οι πράσινοι, αύξησαν επίσης τα ποσοστά τους σε βάρος του συρρικνούμενου πολιτικού κέντρου, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα, ακόμη προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Ωστόσο φιλοευρωπαϊκά κόμματα θα συνεχίσουν να έχουν ευρεία πλειοψηφία στην επόμενη ευρωβουλή.

Η ΕΕ διεμήνυσε στο Ηνωμένο Βασίλειο χθες Τρίτη ότι δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης που κλείστηκε με την απερχόμενη πρωθυπουργό Τερέζα Μέι τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά δεν εγκρίθηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ένας από τους λόγους που οι ψηφοφόροι στην ήπειρο ανέδειξαν φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία [στο ΕΚ] ήταν το Brexit», διαβεβαίωσε ο Τουσκ μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το άτυπο δείπνο των ηγετών στις Βρυξέλλες.

«Καθώς οι Ευρωπαίοι βλέπουν τι σημαίνει το Brexit στην πράξη, συνάγουν συμπεράσματα. Το Brexit ήταν εμβόλιο κατά της προπαγάνδας εναντίον της ΕΕ και των ψευδών ειδήσεων», έκρινε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η πολιτική κρίση στη Βρετανία και ο διχασμός της κοινωνίας για το Brexit δεν έχει πάψει να βαθαίνει τα τελευταία τρία χρόνια, όταν οι πολίτες τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα.

Γύρω από το πώς, το πότε, κι ακόμη και το εάν το ΗΒ θα αποχωρήσει από την ΕΕ επικρατεί ακόμη τεράστια αβεβαιότητα, και το αδιέξοδο ανάγκασε την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να ανακοινώσει την επικείμενη παραίτησή της τον επόμενο μήνα. Ο επόμενος πρωθυπουργός των συντηρητικών ενδέχεται να επιδιώξει πολύ πιο σκληρό διαζύγιο.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος