Ενθουσιασμός στους Ουκρανούς για την ανακατάληψη της Χερσώνας – Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών (video)

Array

Το έναυσμα για πανηγυρισμούς έδωσε η ανακατάληψη της Χερσώνας από τον Ουκρανικό στρατό, μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Στο Κίεβο και την ίδια τη Χερσώνα ο κόσμος βγήκε στους δρόμους με ουκρανικές σημαίες ενώ ο Ζελένσκι μίλησε για ιστορική νίκη. Ωστόσο ο Ντμίτρι Μεντβέντεβ προειδοποίησε πως η Ρωσία δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμη όλα τα όπλα της, αφήνοντας υπαινιγμούς για χρήση πυρηνικών.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης επέστρεψαν στο κέντρο της Χερσώνας και οι Ουκρανοί δίνουν το παρών με τον εθνικό τους ύμνο να ακούγεται σε όλο τον κόσμο. Ο Άλεξ Ρόσι, ανταποκριτής του SKY NEWS δήλωσε σχετικά για την πρωτόγνωρη εμπειρία: «Είναι πραγματικό τρομερό. Βρισκόμαστε στα περίχωρα της Χερσώνας τώρα. Μας συνοδεύει ο στρατός.»

Ενθουσιασμένοι κάτοικοι ευχαριστούν τους δημοσιογράφους. Είναι οι πρώτοι άνθρωποι που αντικρίζουν έπειτα από σχεδόν 9 μήνες ρωσικής κατοχής. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι κάτοικοι αναρτούν εικόνες και βίντεο με τις ουκρανικές σημαίες να κυματίζουν.

«Σας περιμέναμε εδώ και τόσο καιρό παιδιά, εδώ και πολύ καιρό…», λένε μέσα στα αναφιλητά τους.

Το πανηγυρικό κλίμα συνεχίζεται και στην πλατεία Ελευθερίας στο κέντρο της Χερσώνας, όπου υποδέχονται τους στρατιώτες ως ήρωες.

Ο ενθουσιασμός πλημμύρισε όλη την Ουκρανία. Ολονύχτιοι εορτασμοί στήθηκαν στην πλατεία Μαιντάν του Κιέβου. Ανάλογες οι εικόνες μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά μέσα και από την Οδησσό. Εάν οι Ρώσοι συνέχιζαν την προέλασή τους θα ήταν ο επόμενος στόχος.

Ιστορική μέρα για την Ουκρανία

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Βρισκόμαστε στη διαδικασία να πάρουμε πίσω το Νότιο τμήμα της χώρας μας, παίρνουμε πίσω τη Χερσώνα», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολόντιμιρ Ζελενσκι.

Αποχωρώντας πάντως οι ρωσικές δυνάμεις φρόντισαν να καταστρέψουν και το φράγμα στη Νόβα Κακόβκα, αλλά και όλες τις μεγάλες γέφυρες, ενώ στη μοναδική της αντίδραση από το πρωί η Μόσχα έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες εκπαίδευσης των στρατιωτών της στη Λευκορωσία. Την εμφάνισή του έκανε όμως και ο Ντμιτρι Μεντβέντεφ με την ακραία ρητορική του που υποστήριξε ότι η αποχώρηση έγινε για να σωθούν ζωές, αλλά εκτόξευσε και πάλι πυρηνικές απειλές.

“Θυμηθείτε ότι η Ρωσία, για προφανείς λόγους για όλους τους λογικούς ανθρώπους, δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμη όλο το οπλοστάσιό της πιθανών μέσων καταστροφής” προειδοποίησε ο Μεντβέντεφ.

Από την Καμπότζη όπου συναντήθηκε με τον Αντονι Μπλίνκεν, ο ουκρανός υπουργός εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κράτησε χαμηλούς τόνους λέγοντας «κερδίσαμε τη μάχη για τη Χερσώνα στο νότο. Όμως ο πόλεμος συνεχίζεται».

«Αυτή η επιτυχία αποτελεί απόδειξη, για άλλη μια φορά, για το αξιοσημείωτο θάρρος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, του ουκρανικού λαού, καθώς και την ισχυρή υποστήριξη που έχει η Ουκρανία από χώρες σε όλο τον κόσμο.»

Στο πλευρό του ουκρανικού λαού βρίσκεται και ένας διάσημος καλλιτέχνης. Ο μυστηριώδης Μπάνκσι, όπου έργα του έκαναν την εμφάνισή τους σε ερείπια κτιρίων, όπως μεταδίδει και ο συνάδελφος Κώστας Ονισένκο.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΡΙΑ ΑΛΕΞΑΚΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος