Έμπρακτη στήριξη από χώρες της Ε.Ε-Eνδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων θέλει ο πρωθυπουργός (video)

Νέο κύκλο διπλωματικών κινήσεων ξεκινά σήμερα στο Βερολίνο και αύριο στη Βιέννη ο πρωθυπουργός για την εξασφάλιση έμπρακτης στήριξης στην κρίση  στην ελληνοτουρκική μεθόριο και παράλληλα στην ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων με χώρες «κλειδιά» ώστε  η ελληνική οικονομία να φθάσει στην επενδυτική βαθμίδα και να ανοίξει την πόρτα στην εισροή διεθνών κεφαλαίων.

Έχοντας ως όπλο την επιτυχή ανάσχεση των δεκάδων χιλιάδων μεταναστών  να μπουν σε ελληνικό και κατ επέκταση σε ευρωπαϊκό έδαφος  και αποκαλύπτωντας τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας, θα επιδιώξει, τώρα, μια διπλή ενδυνάμωση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη. O Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να επενδύσει στην κοινή αντίληψη που έχει με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για το πέρασμα της ελληνικής οικονομίας σε μια φάση ισχυρής ανάπτυξης, ευημερίας και να ενισχύσει τη διμερή συνεργασία με επέκταση σε νέους δυναμικούς τομείς, αλλά και να επιχειρήσει να την φέρει ακόμα πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις για το μεταναστευτικό και το ρόλο της Τουρκίας σε αυτό. Το τελευταίο είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, δεδομένων των στενών οικονομικών δεσμών Βερολίνου-Άγκυρας, ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει την προσήλωση της κ. Μέρκελ στην κοινή ευρωπαϊκή πορεία, ενώ θέλει να αξιολογήσει και τη δική της αντίδραση σε όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στον Έβρο. Άλλωστε,  ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει την καγκελάριο για την τουρκική παραβατική συμπεριφορά σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο όσο και για το γεγονός ότι υπήρξε εμπλοκή των τουρκικών αρχών στην υποκίνηση των μεταναστών. Η συνάντηση τους θα γίνει στις  15.30 ώρα Ελλάδας.

Είναι ενδεικτικό ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει διαφορετικά τις εκβιαστικού τύπου κινήσεις της τουρκικής πλευράς και πιστοποιεί το ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα αποφασιστικής αντιμετώπισης παρόμοιων προβλημάτων και σταθερό σύμμαχο στην προσπάθεια για περισσότερη Ευρώπη. Κλίμα που  θα συναντήσει, όπως όλα δείχνουν, στις Βρυξέλλες σήμερα, ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος κατηγόρησε την Ευρώπη ότι μένει σιωπηλή και απαθής στο μεταναστευτικό και στηρίζει την Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης φιλοδοξεί επίσης να επιτύχει περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Αυστρίας, μετά και τη ρητή στήριξη των ελληνικών θέσεων από τον ίδιο τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού  εστιάζεται και στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ του Βερολίνου  όπου επιδιώκεται, η εμβάθυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων και την εντατικοποίηση του εμπορίου, όπως άλλωστε είχε ανακοινώσει ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα το πρωί στο Βερολίνο και πριν τη συνάντηση με την κ. Μέρκελ, θα συμμετάσχουν μαζί, με διαδοχικές ομιλίες στο «Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ – Όραμα και Ευκαιρίες Επενδύσεων». Η μετάδοση θα γίνει από τις 15:00 απ΄ ευθείας από το ert.gr 

Τη διεξαγωγή του φόρουμ αποφάσισαν από κοινού ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος κατά την επίσημη επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει πέρυσι στο Βερολίνο ο κ. Μητσοτάκης. Η διοργάνωση υποστηρίζεται από τις κυβερνήσεις και των δύο χωρών, τελώντας υπό την εποπτεία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας, Άδωνι Γεωργιάδη και του Ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, Πέτερ Αλτμάιερ.

Αύριο, Τρίτη, ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στις 08.00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδας) σε πρωινό εργασίας με θεσμικούς φορείς της γερμανικής οικονομίας. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την πρωτεύουσα της Αυστρίας, όπου στις 15.40 τοπική ώρα (16.40 ώρα Ελλάδας) θα έχει συνάντηση με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Αποστολή: Μαρίνα Παπαδάκη
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος