Εμβόλια – Κομισιόν: Οι εταιρείες να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους – Εξώδικα και εμπάργκο προς τρίτες χώρες

Επαρκείς εξηγήσεις ζητά και σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την βρετανική AstraZeneca στη νέα συνάντησή της με την βρετανική φαρμακευτική εταιρεία που καλείται σε απολογία για τις καθυστερήσεις στη διανομή των εμβολίων αλλά και για την αιφνίδια μείωση της παραγωγής κατά 60%. Η Συντονιστική Επιτροπή για την Εμβολιαστική Στρατηγική στην Ευρώπη επιμένει ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις από την AstraZeneca για το πού κατέληξαν τα χρήματα της προχρηματοδότησης που έλαβε η εταιρεία για την έρευνα και την παραγωγή εμβολίων. Με συνέντευξή του σε ευρωπαϊκές εφημερίδες ο Διευθύνων Σύμβουλος της βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας υπενθυμίζει πάντως στην Ευρώπη ότι υπέγραψε συμβόλαιο τρεις μήνες μετά την Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να γνωρίζει επακριβώς πόσες δόσεις παρασκευάστηκαν, και πού, από την AstraZeneca ενώ απαιτείται διαφάνεια σχετικά με το αν κα ή σε ποιόν παραδόθηκαν» επιμένει ωστόσο η Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου.

E.E: Zήτημα εμπάργκο σε εξαγωγές εμβολίων από το έδαφός της προς τρίτες χώρες

“Η Ευρώπη επένδυσε δισεκατομμύρια για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων COVID-19 στον κόσμο και να δημιουργήσει ένα πραγματικά παγκόσμιο κοινό αγαθό. Τώρα οι εταιρείες πρέπει να εκπληρώσουν και να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους. Γι ‘αυτό θα δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό διαφάνειας σχετικά με τις εξαγωγές εμβολίων”, επαναλαμβάνει με ανάρτησή της η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Ο μηχανισμός διαφάνειας τον οποίο προτείνουν οι Βρυξέλλες ερμηνεύεται ως προειδοποίηση για περιορισμούς στις εξαγωγές εάν οι εταιρίες δεν τηρήσουν τα συμφωνηθέντα, θέση που υποστηρίζει η Γερμανία.

‘Εντονες αντιδράσεις προκαλούν εντωμεταξύ στη Βρετανία οι αποκαλύψεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στο πρακτορείο Ρόιτερς, σύμφωνα με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε στην AstraZeneca το ερώτημα εάν θα μπορούσε να καλύψει το κενό με εμβόλια που προορίζονταν για τη Βρετανία. Η εταιρεία φέρεται να προσφέρθηκε να επισπεύσει ορισμένες παραδόσεις αλλά όχι να αυξήσει τις δόσεις ενώ οι αρμόδιοι Βρετανοί υπουργοί δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους.

Ο αρμόδιος για τον εμβολιασμό Βρετανός υπουργός Ναντίμ Ζαχάουϊ επέκρινε την ΕΕ για την απόπειρα ελέγχου των εξαγωγών από το εργοστάσιο της Pfizer στις Βρυξέλλες , ενώ ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον επιμένει ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην παράδοση των προμηθειών.

«Ο προστατευτισμός είναι ατυχής επιλογή, ιδίως εν μέσω πανδημίας», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνοκ.

Χείρα βοηθείας προσφέρει στο μεταξύ, η γαλλική φαρμακευτική Sanofi που ανακοίνωσε συνεργασία με την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech για την παραγωγή παραπάνω από 100 εκατομμύρια δόσεων ως το τέλος του χρόνου.

“Δεν μας ξεγέλασαν, εμείς πήγαμε γυρεύοντας”, ανέφερε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας επισημαίνοντας: Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε ως κράτη τους στόχους μας, όχι τη συμπεριφορά της φαρμακευτικής εταιρείας. Πρέπει να ξαναδούμε ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν, γιατί αν το εμβόλιο έχει την αποτελεσματικότητα που λένε, αρκεί να λάβουν τις δόσεις οι ευπαθείς ομάδες”.

Ο καθηγητής επέμεινε ότι το βάρος είναι στην Πρωτοβάθμια και τόνισε ότι “ξεχνάμε μονίμως τη θεραπεία αντισωμάτων για την οποία η Γερμανία εξασφάλισε 200.000 δόσεις, γιατί είναι πραγματικό φάρμακο για να μη νοσούν οι άνθρωποι”.

“Ημέρα κρίσης η Παρασκευή”

Την Παρασκευή εκτός απροόπτου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων καλείται να δώσει έγκριση για το εμβόλιο της AstraZeneca. Ωστόσο, το κλίμα έντασης υποδαυλίζουν δημοσιεύματα των εφημερίδων Χάντελσμπλατ και Μπιλντ που θέλουν το εμβόλιο της AstraZeneca να μην εγκρίνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για τους άνω των 65 ετών λόγω αποτελεσματικότητας μόλις 8% σ’ αυτές τις ηλικίες. Η εταιρεία διαψεύδει κατηγορηματικώς ενώ το γερμανικό υπουργείο Υγείας δηλώνει ότι δεν έχει πλήρη στοιχεία και παραπέμπει στην επικείμενη απόφαση των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών.

Ένταση επικρατεί και στις επαφές των ευρωπαϊκών χωρών με τη Pfizer. Η Ιταλία έχει αποστείλει στην εταιρεία εξώδικη προειδοποίηση καλώντας την να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, ενώ η Σουηδία αναστέλλει τις πληρωμές προς την εταιρεία έως ότου λάβει επαρκείς διευκρινίσεις για τον αριθμό των δόσεων σε κάθε φιαλίδιο του εμβολίου αφού η συμφωνία προβλέπει 5 και η εταιρεία φέρεται να χρεώνει για έξι.

Βρυξέλλες-Ανταποκρίσεις: Ειρήνη Ζαρκαδούλα, Γιώργος Συριόπουλος
ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Άγις Μενούτης, Αντριάννα Μαγγανιά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος