Ελληνογαλλική «ασπίδα» – Πώς αλλάζει τους συσχετισμούς στη Μεσόγειο η στρατηγική συνεργασία (video)

Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας για την άμυνα και την ασφάλεια, η οποία προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμα και συμμαχική. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η συμφωνία θωρακίζει την Ελλάδα δυναμικά, με τον Γάλλο πρόεδρο να τονίζει πως προάγει την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

Με αυτή τη στρατηγική συμφωνία για την αγορά των υπερσύγχρονων φρεγατών Βelharra από τη χώρα μας, η Ελλάδα θωρακίζεται αμυντικά έναντι των απειλών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Οι τρεις γαλλικές φρεγάτες, με αυξημένες οπλικές δυνατότητες, απολύτως συμβατές τεχνολογικά με τα μαχητικά Rafale, ενισχύουν την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ύστερα από 40 χρόνια, το οπλοστάσιο του Πολεμικού Ναυτικού εκσυγχρονίζεται. Μάλιστα, οι δύο φρεγάτες αναμένεται να παραδοθούν το 2025 και η τελευταία το 2026, χρόνος παράδοσης που θεωρείται ρεκόρ.

Η αμυντική συμφωνία όμως έχει επιπλέον διαστάσεις, καθώς δεν περιορίζεται μόνο στην εγγύηση ασφαλείας της Ελλάδας αλλά και στο ευρύτερο ζήτημα της ευρωπαϊκής Άμυνας.

Η Ιστορική αυτή Συμφωνία, όμως, έχει ευρύτερες διαστάσεις καθώς δεν περιορίζεται μόνο στην εγγύηση ασφαλείας της Ελλάδα αλλά και στο ευρύτερο ζήτημα της ευρωπαϊκής Άμυνας.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Νίκος Μελέτης, στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ, «η Συμφωνία αποτελεί ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα για το ίδιο το μέλλον των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ, καθώς και με την ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής καλύπτεται ένα κενό που αφήνει τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η λειψή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Μια ΕΕ που πρέπει να αποκτήσει δυνατότητες ώστε να απαντά στις προκλήσεις ασφαλείας σε ένα νέο παγκόσμιο σκηνικό πολύ διαφορετικό από εκείνο πριν 64 χρόνια όταν δημιουργήθηκε η ΕΟΚ και 30 χρόνια μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου.

Η ΕE μετατρέπεται διαρκώς σε γίγαντα με πήλινα πόδια, καθώς για να είσαι παγκόσμια δύναμη δεν αρκεί μόνο η καινοτομία, το κράτος δικαίου η οικονομία.

Η Ελληνογαλλική συμφωνία στέλνει το μήνυμα ότι υπάρχει τρόπος να οικοδομηθεί ένας αμυντικός βραχίονας με ευρωπαϊκή ταυτότητα, από τις χώρες εκείνες που θέλουν να προχωρήσουν μπροστά».

Η Συμφωνία αλλάζει τον χάρτη στην ανατολική Μεσόγειο

Σύμφωνα με την ανάλυση του Νίκου Μελέτη, η Γαλλία έχει διαρκή παρουσία και συμφέροντα στην περιοχή που ταυτίζονται με εκείνα της Ελλάδας. Η Γαλλία έχει σχεδόν συμμαχική σχέση με την Αίγυπτο και τα Εμιράτα, έχει σχέσεις με το ιρακινό Κουρδιστάν και τον Λίβανο έχει ήδη συνάψει Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τη Κύπρο και τώρα πλέον με την Ελλάδα διαμορφώνεται ένα ισχυρό πλαίσιο ασφαλείας με κορμό δυο ευρωπαϊκές χώρες. Και η Γαλλία, όπως έχει δείξει αρκετές φορές και το επανέλαβε και το καλοκαίρι του 2020, είναι από τις δυνάμεις που δεν διστάζουν να δώσουν απαντήσεις επί του πεδίου και δεν μένουν στις επιστολές. Και όλοι εύχονται ότι και η σημερινή Συμφωνία θα λειτουργήσει ακριβώς ώστε όλοι να πάρουν το μήνυμα και εκεί στην Άγκυρα και να μην χρειασθεί να δοθεί η απάντηση επί του πεδίου.

Ρεπορτάζ: Π. Τζανετάκος, Γ. Σιδέρης, Ν. Μελέτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος