Έκκληση Κουλέμπα στη Δύση να μην πληρώνει τους Ρώσους σε ρούβλια – «Θα είναι σα να τους βοηθάτε», λέει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ

Ξεκάθαρη θέση ενάντια στην απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης και προσωπικά του Βλαντίμιρ Πούτιν, οι πληρωμές των ξένων κρατών για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, να γίνονται πλέον σε ρούβλια πήρε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα με μήνυμά του στο κοινωνικό δίκτυο Twitter κάλεσε τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην υποκύψουν στην απαίτηση του προέδρου Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια.

«Εάν οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ υποκύψει στις ταπεινωτικές απαιτήσεις του Πούτιν (…) θα είναι σαν να βοηθά την Ουκρανία με το ένα χέρι και με το άλλο να βοηθά τους Ρώσους να σκοτώνουν Ουκρανούς. Προτρέπω τις χώρες να κάνουν μια σοφή και υπεύθυνη επιλογή».

Για αθέτηση των συμφωνιών κάνουν λόγο οι Γερμανοί

Την Τετάρτη 23/3 ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα χαρακτήρισε «παραβίαση των συμβολαίων» την απαίτηση της Μόσχας οι παραγγελίες ενέργειας να εξοφλούνται στο εξής σε ρούβλια από τις «εχθρικές χώρες», μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, όπως διατυπώθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αντίστοιχα, ο καθηγητής Διεθνούς Οικονομίας του Πανεπιστημίου του Ντίσλεντορφ Γενς Σουντέκουμ έκανε λόγο για «σαφή αθέτηση των συμφωνιών» από την πλευρά της Μόσχας και για κλιμάκωση του οικονομικού πολέμου μεταξύ Δύσης και Μόσχας, χαρακτηρίζοντας τη ρωσική κίνηση «δόλιο παιχνίδι».

Η πληρωμή σε ρούβλια ως  αντίμετρο της Ρωσίας στις κυρώσεις

Η απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να απαγορεύσει στις «εχθρικές χώρες» να πληρώσουν το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε δολάρια και ευρώ πιθανόν να βοηθήσει στην «αποδολαριοποίηση» της αγοράς ενέργειας, αλλά η εφαρμογή της παραμένει πολύ αβέβαιη, εκτιμά ο ειδικός σε θέματα ενέργειας Nicolas Mazzucchi, ερευνητής του Fondation pour la recherche stratégique (FRS) της Γαλλίας.

Εκτός του γεγονότος ότι η απόφαση κινδυνεύει να μοιάζει με αθέτηση συμβολαίου, όπως τονίζουν από χθες πολλοί αναλυτές και η γερμανική κυβέρνηση, οι δυσκολίες αφορούν τον προσδιορισμό των τιμών και την επιλογή των ενδιάμεσων τραπεζών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος