Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος στο Άουσβιτς-Κ. Μητσοτάκης: Ποτέ ξανά (video)

Ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος σήμερα, της γενοκτονίας των Εβραίων της Ευρώπης από το Γ’ Ράιχ, ήταν το γεγονός ορόσημο, που άλλαξε οριστικά, τη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης. Στο Άουσβιτς στις 4.30 το απογευμα θα ξεκινήσει η τελετή για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση του γερμανικού στρατοπέδου συγκέντρωσης, από τον Κόκκινο Στρατό. Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν περίπου 200 επιζώντες του Ολοκαυτώματος. Θα εκπροσωπηθούν 60 κράτη και διεθνείς οργανώσεις. Στις εκδηλώσεις μνήμης παρών είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι η ανθρωπότητα δεν πρέπει να ξαναζήσει μια τέτοια ανείπωτη τραγωδία.

Προερχόμενοι από ολόκληρο τον κόσμο, περισσότεροι από 200 επιζώντες έφθασαν σ’ αυτόν τον τόπο του ναζιστικού στρατοπέδου του Άουσβιτς, που βρίσκεται στη νότια Πολωνία, για να μοιραστούν τις μαρτυρίες τους, οι οποίες ακούγονται σαν μια σοβαρή προειδοποίηση έπειτα από ένα πρόσφατο κύμα αντισημιτικών επιθέσεων και στις δύο ακτές του Ατλαντικού, μερικές από τις οποίες ήταν θανάσιμες.

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος στο Άουσβιτς-Κ. Μητσοτάκης: Ποτέ ξανά (video)
(AP Photo/Czarek Sokolowski)

Οι επιζώντες, ντυμένοι με σκούφους και εσάρπες με μπλε και άσπρες ρίγες που συμβολίζουν τις στολές που φορούσαν οι κρατούμενοι στο στρατόπεδο, διέσχισαν την διαβόητη σιδερένια πύλη με την επιγραφή «Arbeit macht frei» (στα γερμανικά, «Η εργασία απελευθερώνει»). Συνοδευόμενοι από τον πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, κατέθεσαν στεφάνια λουλουδιών κοντά στον «τοίχο του θανάτου», όπου οι ναζί σκότωσαν χιλιάδες κρατουμένους.

Στις εκδηλώσεις μνήμης για την 75η επέτειο από την απελευθέρωση του Άουσβιτς, θα εκπροσωπηθούν 60 κράτη και διεθνείς οργανώσεις. Από 27 χώρες θα παραβρίσκονται οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για την πρώτη φορά που επισκέπτεται Έλληνας πρωθυπουργός το χώρο μαρτυρίου στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων και άφησε το δικό του χειρόγραφο μήνυμα στο βιβλίο των επισκεπτών: «Στη μνήμη όλων αυτών που έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το φριχτό μέρος. Η ανάμνησή τους να ζει για πάντα ώστε να μας θυμίζει πού μπορούν να οδηγήσουν το μίσος και οι διακρίσεις. Ένας ξεχωριστός φόρος τιμής στους 55.000 Έλληνες Εβραίους που πέθαναν εδώ. Η ιστορία τους δεν θα ξεχαστεί ποτέ.”

Ο τόπος αυτός, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ταυτιστεί όσο κανένας άλλος με τη βαρβαρότητα.“Αν υπάρχει, κάπου στον κόσμο κόλαση, αυτή είναι εδώ”, ήταν η χαρακτηριστική φράση του πρωθυπουργού, ο οποίος μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι “έχουμε χρέος να μην ξεχάσουμε ποτέ, ότι το μίσος, οι διακρίσεις, και η μισαλλοδοξία δεν έχουν καμία θέση στη δημοκρατία”

«Η αναζωπύρωση του μίσους τα τελευταία χρόνια, από τον βίαιο εξτρεμισμό έως τις επιθέσεις σε χώρους λατρείας, δείχνει ότι ο αντισημιτισμός, οι άλλες μορφές θρησκευτικού φανατισμού, ο ρατσισμός και οι προκαταλήψεις εξακολουθούν να υφίστανται σε μεγάλο βαθμό», παρατηρεί ο γγ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, σε μήνυμά του, για τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
«Αλλά όπως το μίσος συνεχίζεται, έτσι πρέπει να συνεχίζεται και η δική μας αποφασιστικότητα να το καταπολεμήσουμε», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Σήμερα και κάθε μέρα τιμούμε τα θύματα του Ολοκαυτώματος, επιδιώκοντας την αλήθεια, τη μνήμη και την εκπαίδευση και οικοδομώντας την ειρήνη και τη δικαιοσύνη σε όλον τον κόσμο».

Η Ελλάδα τιμά την Ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος

Ενός λεπτού σιγή υπέρ των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων του Ολοκαυτώματος τήρησε το μεσημέρι η Oλομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις δωρεές του Ιδρύματος Νιάρχος για την Υγεία.

Η δήλωση του πρωθυπουργού

“Με ιδιαίτερη συγκίνηση προσέρχομαι σε αυτόν τον χώρο, ο οποίος έχει ταυτιστεί όσο κανένας άλλος με την ανθρώπινη βαρβαρότητα. Πράγματι αν υπάρχει κάπου σε αυτόν τον κόσμο κόλαση, είναι εδώ.

Έρχομαι για να τιμήσω τη μνήμη των 6 εκατομμυρίων Εβραίων οι οποίοι εξολοθρεύτηκαν από το ναζιστικό καθεστώς. Ανάμεσα σε αυτούς και 65.000 Έλληνες Εβραίοι, οι οποίοι δεν επέστρεψαν ποτέ στην πατρίδα τους.
Ο μεγάλος ιστορικός του ναζισμού Ian Kershaw έγραψε ότι «ο δρόμος προς το Άουσβιτς χτίστηκε από το μίσος, αλλά είναι στρωμένος από την αδιαφορία». Και 75 χρόνια μετά την απελευθέρωση, από τον Ερυθρό Στρατό, αυτού του χώρου θα πρέπει όλοι μας να δώσουμε αυτή την ιερή δέσμευση, να μην ξεχάσουμε ποτέ αυτό το οποίο συνέβη εδώ.

Να μην ξεχάσουμε ποτέ ότι το μίσος, οι διακρίσεις, η μισαλλοδοξία δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία μας. Και η Δημοκρατία μας θα πρέπει να είναι ισχυρή και να πολεμά με αποφασιστικότητα όλα αυτά τα φαινόμενα.

Κάποιοι από τους Έλληνες Εβραίους οι οποίοι βρέθηκαν εδώ και εξεγέρθηκαν την 7η Οκτωβρίου του 1944, στη μεγάλη εξέγερση η οποία έλαβε χώρα στο «κρεματόριο 4», πέθαναν τραγουδώντας τα λόγια του Εθνικού Ύμνου. Κάποιοι ακόμα, στις προσωπικές τους μαρτυρίες οι οποίες διασώθηκαν, έγραψαν ότι πεθαίνουν ευχαριστημένοι διότι γνωρίζουν ότι η πατρίδα τους είναι ήδη ελεύθερη.

Τη μνήμη αυτών των Ελλήνων Εβραίων τιμούμε σήμερα, μαζί με την υπόσχεση την οποία δίνουμε όλοι: ποτέ η ανθρωπότητα να μην ξαναζήσει μια τέτοια ανείπωτη τραγωδία”.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, τόνισε ότι το παράδειγμα των μαρτύρων Ελλήνων Εβραίων και Χριστιανών και το Ολοκαύτωμα, μας υποχρεώνει να πολεμάμε τη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό.

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος στο Άουσβιτς-Κ. Μητσοτάκης: Ποτέ ξανά (video)
(AP Photo/Czarek Sokolowski)

Στο Μνημείο Ολοκαυτώματος της Αθήνας (συμβολή Μελιδώνη, Ερμού και Ευβούλου, στο Θησείο), έγινε νωρίς το μεσημέρι κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της Πολιτείας, της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, των επιζώντων ομήρων, πρεσβειών ξένων χωρών, πολιτικών κομμάτων και άλλων οργανισμών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι είναι καθήκον όλων μας να παραμείνει η μνήμη των τραγικών αυτών γεγονότων ανεξίτηλη και ζωντανή. Υπογραμμίζει δε πως η Ελλάδα «θα εργάζεται αδιάλειπτα για να μην ξεχαστούν ποτέ αυτοί που έδωσαν τη ζωή τους και για να μη ζήσει ποτέ ξανά η ανθρωπότητα τέτοιες φρικαλεότητες

Την ανάγκη να μην ξεχάσουμε ένα από τα μεγαλύτερα ομαδικά εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με ανάρτησή του στο Twitter. “Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος σήμερα. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε ένα από τα μεγαλύτερα ομαδικά εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας από τους Ναζί, όπως και τα εκατομμύρια θύματα, ανάμεσα στα οποία και δεκάδες χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι. Ποτέ ξανά!”.

Και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε ανάρτηση στο Twitter για την Παγκόσμια Ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος.
Φόρος τιμής στα θύματα της αποτρόπαιας θηριωδίας του Ολοκαυτώματος. Ποτέ Ξανά.

Με ένα tweet o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε στη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος και την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Αποδίδουμε φόρο τιμής στα θύματα που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, στεκόμαστε με δέος μπροστά σε όσες και όσους έσωσαν, διακινδυνεύοντας ακόμα και τη ζωή τους, τους διωκόμενους από τους ναζί και τους συνεργάτες τους. Στις μέρες μας, που η ακροδεξιά και οι υμνητές των ναζί επιδιώκουν να σηκώσουν ξανά κεφάλι, οδηγώντας τη παγκόσμια κοινότητα σε καταστροφικά μονοπάτια, οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος της ίδιας της Ιστορίας. Ενισχύοντας την ιστορική μνήμη & αλήθεια, απέναντι στο ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και το μίσος, απέναντι στις θεωρίες & τις πρακτικές των διακρίσεων. Ο αντιφασιστικός αγώνας δεν είναι μόνο πιο επίκαιρος από ποτέ, αλλά και πιο αναγκαίος από ποτέ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος