ΕΚ: Με ελληνική υπογραφή η στρατηγική της ΕΕ για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής 

Με ευρεία πλειοψηφία και ελληνική υπογραφή εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η έκθεση σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου, την οποία εισηγήθηκε η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μαρία Σπυράκη.

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

 Η έκθεση αυτή έρχεται σε μια στιγμή όπου εντείνονται οι προσπάθειες για την προώθηση των δράσεων ενάντια στην κλιματική αλλαγή αλλά και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενώ βρίσκεται προ των θυρών η Διάσκεψη της Γλασκόβης.

Οι στόχοι μείωσης του μεθανίου 

Στόχος της στρατηγικής είναι η σημαντική μείωση των εκπομπών μεθανίου στην ΕΕ έως το 2030, σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού. Δεδομένου ότι το μεθάνιο συμβάλλει στον σχηματισμό όζοντος, που αποτελεί ισχυρή αιτία τοπικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης και προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας, ο περιορισμός του θα βελτιώσει επίσης την ποιότητα του αέρα και θα προστατεύσει την υγεία των πολιτών.

Στην εισήγηση της η κ. Σπυράκη τόνισε πως το μεθάνιο είναι ογδόντα φορές πιο επικίνδυνο από το διοξείδιο του άνθρακα και η θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου με μέτρα σε όλους τους τομείς θα μειώσει σημαντικά τις εκπομπές του μέχρι το 2030 στην ΕΕ.. Υπογράμμισε παράλληλα ότι δρομολογούνται πρωτοβουλίες για την υπογραφή παγκόσμιας και δεσμευτικής συμφωνίας για την μείωση των εκπομπών του μεθανίου στην Διάσκεψη COP26 στην Γλασκόβη όπου θα χρειαστεί διεθνή συνεργασία.

 Ανάπτυξη συστήματος περιορισμού των διαρροών και στα ορυχεία 

Για αυτό, όπως σημείωσε η ίδια, η ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσει σε νομοθετικά μέτρα που θα αφορούν τις παραγωγούς χώρες πετρελαίου και αέριου, με τις οποίες θα πρέπει να συναφθούν διμερείς συμφωνίες ταυτόχρονα με την ανάπτυξη ενός συστήματος περιορισμού των διαρροών, ακόμη και σε κλειστά ορυχεία, όπως στην Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη, όπου χρειάζονται όμως ενισχύσεις ώστε το κόστος να μην μετακυλιστεί στους πολίτες. Επιπλέον κρίνεται αναγκαία η δημιουργία ενός διεθνούς παρατηρητήριου εκπομπών μεθανίου, αλλά και μια διαδικασία δίκαιης μετάβασης όπως στην γεωργία, τομέας στον οποίο χρειάζεται να δοθούν κίνητρα ώστε να υιοθετηθούν καινοτόμες πρακτικές παράλληλα με ένα πλαίσιο παροχής κινήτρων που θα αποζημιώνει τους αγρότες. Επιπλέον για τα απόβλητα θα πρέπει να αναπτυχθεί σύστημα με το οποίο αυτά θα διαχωρίζονται ως βιοδιασπώμενα.

Η ισορροπημένη έκθεση όπως την χαρακτήρισαν τόσο η αρμόδια Επίτροπος Ενέργειας όσο και η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, αποτελεί ενθάρρυνση για περαιτέρω ανάληψη δράσεων για την μείωση των εκπομπών μεθανίου.

Η Μαρία Σπυράκη στο ertnews.gr

Μιλώντας στο ertnews.gr η κ. Μαρία Σπυράκη, υπογράμμισε πως «με την στρατηγική για την μείωση των ρύπων του μεθανίου η ευρωπαϊκή ένωση ηγείται στην παγκόσμια προσπάθεια για την μείωση των ρύπων του θερμοκηπίου άμεσα και γρήγορα. Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται παγκόσμια έκκληση και στην Παγκόσμια Διάσκεψη στην Γλασκόβη. Στόχος όπως εξήγησε είναι να μειωθούν οι εκπομπές του μεθανίου στον αγροτικό τομέα, στον τομέα της ενέργειας και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ειδικότερα στην ενέργεια, σύμφωνα με την κ. Σπυράκη, «μπορούμε πολύ γρήγορα να δημιουργήσουμε ένα υποχρεωτικό σύστημα καταγραφής των εκπομπών του μεθανίου και συγχρόνως να προχωρήσουμε σε διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες που μας προμηθεύουν ενέργεια κύριος φυσικό αέριο, ενώ στον αγροτικό τομέα μπορούμε πολύ εύκολα με κίνητρα στους αγρότες να εφαρμοστούν καλές πρακτικές και καινοτόμες τεχνολογίες ούτως ώστε πολύ γρήγορα και εκείνη να μειώσουν τις εκπομπές του μεθανίου κυρίως της κτηνοτροφικής παραγωγής και συγχρόνως να αξιοποιήσουν τα απορρίμματα την κοπριά αλλά και άλλα απορρίμματα που υπάρχουν από τα τρόφιμα των ζώων με στόχο την παροχή ενέργειας στις εγκαταστάσεις τους, ενω στην διαχείριση των απορριμμάτων οι καινοτόμες τεχνολογίες βοηθούν κυρίως με τον διαχωρισμό στην πηγή όπως και ο περιορισμός των απορριμμάτων που θάβουμε. Πιστεύω ότι μέσα από αυτήν προσπάθεια  θα έχουμε μια γρήγορη νίκη για τους πολίτες, για το περιβάλλον και την Ευρώπη πάντα πρώτη στην παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής» κατέληξε.

Σε ερώτηση του ertnews.gr, σχετικά με διαθέσιμα κονδύλια που θα στηρίξουν την μετάβαση, η ίδια διευκρίνισε πως εκείνο που επιχειρείται αφορά κίνητρα κυρίως στο αγροτικό τομέα. Έτσι ζητούνται πρώτα απ’ όλα κονδύλια που αναφέρονται στην ΚΑΠ και την συνοχή και ειδικά κονδύλια που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με στόχο να δημιουργηθούν μονάδες βιοαερίου που θα βοηθήσουν τον αγροτικό τομέα να προσαρμοστεί. Κυρίως όμως θα πρέπει να ιδωθεί ο πυλώνα τις κλιματικής αλλαγής που υπάρχει και στην ΚΑΠ ώστε να εκτελεστούν τα έργα και να μην θεωρούνται έργα πολυτελείας.

Δείτε εδώ τι είπε η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη στο ertnews.gr:

Οι τομείς δράσης  

Όσον αφορά τις δράσεις που θα αναπτυχθούν αυτές σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αφορούν:

Γεωργία 

Η γεωργία αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μερίδιο ανθρωπογενών πηγών εκπομπών μεθανίου στην ΕΕ, κυρίως λόγω της κτηνοτροφίας (και ιδίως των μηρυκαστικών), και έχει τη δυναμική να σημειώσει τη δεύτερη υψηλότερη συνολική μείωση των εκπομπών μεθανίου. Το Κοινοβούλιο επιθυμεί τα κράτη μέλη να λάβουν νέα μέτρα για την ελαχιστοποίηση αυτών των εκπομπών, διασφαλίζοντας παράλληλα αφενός ότι η παραγωγή τροφίμων δεν θα μεταφερθεί εκτός ΕΕ, αφετέρου ότι τα εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες υπόκεινται στα ίδια αυστηρά κριτήρια παραγωγής όπως στην ΕΕ.

Απόβλητα 

Η χρήση χώρων υγειονομικής ταφής για τη διαχείριση αποβλήτων είναι ο πλέον ρυπογόνος τρόπος για τη διαχείρισή τους όχι μόνο όσον αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και για άλλους ρύπους της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υδάτων. Οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να θέσει δεσμευτικούς στόχους για τα εμπορικά και βιομηχανικά απόβλητα και να προτείνει στόχους για τον περιορισμό της παραγωγής υπολειμματικών αποβλήτων στην αναθεώρηση της οδηγίας για τα απόβλητα και της οδηγίας για την υγειονομική ταφή.

Ενέργεια 

Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν τη σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων στην ΕΕ το συντομότερο δυνατόν. Δεδομένου ότι στην ΕΕ πάνω από το 80% του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που καταναλώνεται είναι εισαγόμενα, το Κοινοβούλιο ζητά τα ορυκτά καύσιμα να εισάγονται μόνον εφόσον συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της ΕΕ. Οι προσπάθειες εντοπισμού διαρροών θα πρέπει να ενισχυθούν με την αυστηρή υποβολή εκθέσεων και την απαίτηση αποκατάστασης πιθανών διαρροών εντός σαφώς καθορισμένου χρονικού διαστήματος. 

Δείτε εδώ όλη την εισήγηση της ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος