Ε.Ε: Ενίσχυση του προγράμματος «EU4Health» για μελλοντικές υγειονομικές απειλές

“Η πανδημία της COVID-19 καταδεικνύει την ανάγκη η ΕΕ να ενισχύσει επειγόντως το πρόγραμμα για την υγεία «EU4Health», το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στα συστήματα υγείας των χωρών της ΕΕ να αντιμετωπίσουν πιθανές μελλοντικές υγειονομικές απειλές” τονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα με ευρεία πλειοψηφία, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η ΕΕ να διατηρήσει σε παγκόσμιο επίπεδο το υψηλότερο επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας.

Μέσω του προγράμματος EU4Health επιδιώκεται να ενισχυθεί η ετοιμότητα της ΕΕ όσον αφορά τη διαχείριση σοβαρών διασυνοριακών υγειονομικών απειλών και η βελτίωση της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας. Ζητούμενο, αποτελεί η συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ για μεγαλύτερη ετοιμότητα σε περίπτωση νέας υγειονομικής κρίσης, με μέτρα όπως η σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Άμεσης Ανταπόκρισης στον τομέα της Υγείας.

Προτείνεται ακόμη να δημιουργηθεί μια πύλη επικοινωνίας της ΕΕ με το ευρύ κοινό, μέσω της οποίας θα διακινούνται επιβεβαιωμένες και αξιόπιστες πληροφορίες, θα αποστέλλονται ειδοποιήσεις στους Ευρωπαίους πολίτες και θα ενισχύεται η μάχη κατά της παραπληροφόρησης, ενώ αυξημένες αρμοδιότητες θα πρέπει να αποκτήσουν επίσης το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Το πρόγραμμα θα πρέπει να συμβάλει επίσης στην ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού συστήματος για την παρακολούθηση, την καταγραφή και την αποστολή ειδοποιήσεων σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται ελλείψεις σε φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό, εμβόλια, διαγνωστικά εργαλεία, καθώς και άλλα προϊόντα υγειονομικού χαρακτήρα.

Για την οριστικοποίηση του προγράμματος το Κοινοβούλιο θα εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη, ώστε να καταστεί δυνατή η εφαρμογή του προγράμματος από τις αρχές του 2021.

Το Κοινοβούλιο δηλώνει ότι η ενίσχυση του προγράμματος, δεν θα είχε επιτευχθεί, αν ο προϋπολογισμός του προγράμματος είχε παραμείνει στο 1,7 δισ. ευρώ, όπως πρότειναν τα κράτη μέλη. Στον πρόσφατο συμβιβασμό που επετεύχθη μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, συμφωνήθηκε ο τριπλασιασμός του προγράμματος στα 5,14 δισ. ευρώ.

Ανταπόκριση Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ