Δίκη ΧΑ: Διέκοψε το δικαστήριο για την Τετάρτη στις 11 το πρωί (video)

Σε ανοικτή διάσταση με την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη κρίνει ότι πρέπει να συμπληρωθεί η εισαγγελική πρόταση για τις αναστολές, διαφωνώντας ότι η πλειονότητα των καταδικασθέντων έχει λευκό ποινικό μητρώο, αφού όπως επεσήμανε οι 11 έχουν καταδικαστεί σε καθείρξεις για βαριά αδικήματα όπως εμπρησμό, ληστεία κι επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Η εισαγγελέας αντέκρουσε ότι έχουν εκτίσει τις ποινές, προτείνοντας ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

Επίσης, η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη έθεσε και θέμα παραβίασης των περιοριστικών όρων από τον Γιάννη Λαγό, ενώ ο συνήγορος του επικαλέστηκε μεταγενέστερο βούλευμα όταν εξελέγη ευρωβουλευτής, το οποίο και θα διαβιβαστεί αύριο, με αποτέλεσμα την διακοπή της δίκης.

Πολ. Αγωγή: Το μεγαλύτερο ράπισμα που δέχτηκε ποτέ εισαγγελική αξιοπιστία 

«Η πρόεδρος του δικαστηρίου αποκάλυψε το γεγονός ότι έντεκα από τους καταδικασθέντες είχαν και προηγούμενες αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις για κακουργήματα, όπως προέκυψε από τα ποινικά τους μητρώα, πράγμα το οποίο η εισαγγελέας αποσιώπησε στη χθεσινή της αγόρευση που ζήτησε να δοθούν σε όλους ανασταλτικά αποτελέσματα για τις εφέσεις», επεσήμανε ο δικηγόρος των Αιγυπτίων ψαράδων, Κώστας Παπαδάκης.

Μάλιστα, χαρακτήρισε παραπλανητικό το τελευταίο βούλευμα του 2019, που εκδόθηκε μετά την εκλογή του Γιάννη Λαγού ως ευρωβουλευτή καθώς «αφορά το χρονικό διάστημα μετά τη δεύτερη αποφυλάκιση, ενώ ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη προφυλάκιση υπήρξε παραβίαση περιοριστικών όρων, γι’ αυτό και διατάχθηκε εκ νέου η προφυλάκιση».

«Δεν μένει καμία αμφιβολία», υπογράμμισε ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής, «για την εμμονή της εισαγγελικής πρότασης στην αθώωση και στην ευμενή συμπεριφορά προς τους κατηγορούμενους, όσο και αν η σημερινή διαδικασία είναι το μεγαλύτερο ράπισμα που δέχτηκε ποτέ εισαγγελική αξιοπιστία μέσα από δικαστήριο της έδρας».

Ο διάλογος της προέδρου με την εισαγγελέα

Εισαγγελέας: Δεν είπα για ήσσονος απαξίας πράξεις….

Πρόεδρος: Δεν έθεσα εκεί το θέμα. Είπα ότι ακόμα και για καταδίκες κάθειρξης δεν αναφερθήκατε.

Εισαγγελέας: Αναφέρθηκα μόνο σε αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Πρόεδρος: Για τους άλλους ποια είναι η πρόταση;

Εισαγγελέας: Όλοι τηρούν τους όρους (σ.σ. για ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση). Ανέφερα μόνο όσους είχαν λευκό ποινικό μητρώο. Όσοι δεν ανέφερα εννοείται ότι δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Πρόεδρος: Και η πρόταση ποια είναι;

Εισαγγελέας: Να ανασταλεί και για αυτούς. Όλοι τηρούν τους όρους.

Πρόεδρος: Αυτή είναι η πρόταση; Για όλους; Παρά τον κίνδυνο υποτροπής;

Εισαγγελέας: Μάλιστα

Πρόεδρος: Σημειώστε το κύριε γραμματέα. Για το θέμα Λαγού τώρα

Από την πλευρά της η εισαγγελέας Οικονόμου αρνήθηκε να συμπληρώσει την πρόταση της για ανασταλτικό αποτέλεσμα, ενώ με τον ρυθμό των τελευταίων ημερών αναμένεται ίσως και την Πέμπτη η αυλαία στην ιστορική δίκη.

Για αύριο μεταφέρονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και οι δευτερολογίες  των συνηγόρων υπεράσπισης για το ζήτημα αναστολής εκτέλεσης των ποινών.

Συγκέντρωση ήταν σε εξέλιξη έξω από το Εφετείο με αίτημα να μην έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα οι ποινές.

Ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

“Είναι καλόπιστη η κριτική προς τους δικαστικούς λειτουργούς αλλά δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το μέτρο της ευπρέπειας και να τείνει να αποτελέσει μοχλό πίεσης και προσβολής του ελύθερου φρονήματος των δικαστικών λειτουργών, στοιχείο που αποτελεί θεμελιώδη πυρήνα του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας”, ανακοίνωσε η Ένωση Εισαγγελέων απαντώντας στις αντιδράσεις.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης συντάσσονται με την εισαγγελέα που πρότεινε να δοθεί σε όλους αναστολή, εκτός από τον Γιώργο Ρουπακιά, ενώ η Πολιτική Αγωγή υποστηρίζει ότι οι κατηγορούμενοι με τη στάση τους δεν παρέχουν κανένα εχέγγυο ότι δεν θα τελέσουν αλλά εγκλήματα και χαρακτηρίζει “ισοπεδωτική” την πρόταση της εισαγγελέως.

Οι αντιδράσεις για την εισαγγελική πρόταση (αναστολή εκτέλεσης ποινών για όλους τους καταδικασθέντες, με εξαίρεση τον Γιώργο Ρουπακιά) εστιάζουν στο ότι υποβάθμισε την καταδίκη του Νίκου Μιχαλολιάκου το 1979 για βομβιστική επίθεση στον κινηματογράφο «Έλλη» με 18 τραυματίες, ενώ ζήτησε αυτεπαγγέλτως αναστολή για τον Γιάννη Λαγό.΄

Εισαγγελέας Οικονόμου: Εκτός φυλακής όλοι εκτός από το Γ. Ρουπακιά

Η Αδαμαντία Οικονόμου υποστήριξε ενώπιον του δικαστηρίου, ότι και οι 56 καταδικασμένοι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ώστε να λάβουν αναστολή μέχρι το Εφετείο και να παραμείνουν ελεύθεροι, παρά την πρότασή της να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά στο Νίκο Μιχαλολιάκο και τους υπόλοιπους καταδικασμένους διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης και να τους επιβληθούν πολυετείς καθείρξεις για τους εξής λόγους:

  • Δεν είναι ύποπτοι φυγής
  • Τήρησαν τους περιοριστικούς όρους από τη στιγμή που αποφυλακίστηκαν ΚΑΙ
  • Δεν προέβησαν σε νέες αξιόποινες πράξεις

Η εισαγγελική λειτουργός συμπλήρωσε ότι οι περισσότεροι καταδικασμένοι έχουν λευκό ποινικό μητρώο, ότι η Χρυσή Αυγή διαλύθηκε αλλά και ότι οι καταδικασθέντες έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημία.

Χθες η Εισαγγελέας πρότεινε την αναστολή εκτέλεσης ποινών για όλους τους καταδικασθέντες, με εξαίρεση τον Γιώργο Ρουπακιά, καταδικασθέντα με ισόβια και 14 χρόνια κάθειρξη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Πολιτική Αγωγή: “Ισοπεδωτική” η πρόταση της εισαγγελέως

“Δεν κρατά ούτε τα προσχήματα. Έχει μετατραπεί σε εισαγγελέας υπεράσπισης των κατηγορουμένων”, τόνισε χθες ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής Κώστας Παπαδάκης.

“Ξέχασε να πει ότι έβαζε βόμβες σε κινηματογράφους που έπαιζαν σοβιετικές ταινίες”, ανέφερε από την πλευρά του ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής Παναγιώτης Σαπουντζάκης.

“Υπάρχει κάτι σάπιο στις εισαγγελίες της χώρας, είναι γνωστό σε όλους ότι ο Λαγός παραβίασε τους όρους τους περιοριστικούς στην προδικασία”, επεσήμανε και ο Θανάσης Καμπαγιάννης, εκ μέρους της πολιτικής αγωγής.

Η εισαγγελέας πρότεινε αναστολή ακόμη και για το Γιάννη Λαγό

Η εισαγγελέας ζήτησε αναστολή εκτέλεσης της ποινής και για τον Γιάννη Λαγό, ο οποίος δεν κατέθεσε καν ανάλογο αίτημα.

Η ίδια, ήδη από τον Δεκέμβριο του `19 είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της αθωότητας όλων πλην του Ρουπακιά.

Μάγδα Φύσσα: “Ο Παύλος κλείνει 75 μήνες νεκρός. Τελικά, τον ξαναμαχαιρώσατε;”

Αμετανόητος, ο καταδικασμένος ως διευθυντής εγκληματικής οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος, δήλωσε χθες υπερήφανος για την ιδεολογία του.

“Ας καταλάβουν ότι πολλοί από αυτούς, οι οποίοι παριστάνουν σήμερα τους “ευαίσθητους” για την καταδίκη της ΧΑ είναι αναίσχυντοι υποκριτές, αφού είναι οι ίδιοι που την πολέμησαν με λύσσα και φανατισμό, με λάσπη βρώμικη, συκοφαντίες και ψέματα”, ανέφερε.

Εξώδικο στην ΠτΔ

Ο Γιάννης Λαγός από την άλλη πλευρά έστειλε εξώδικο στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας “απάντηση” από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για δηλώσεις της υπέρ της καταδικαστικής απόφασης στη Χρυσή Αυγή.

Τα κόμματα

Για «απαράδεκτη ολιγωρία» που επέτρεψε, όπως αναφέρει, στον Γιάννη Λαγό να εγκαταλείψει τη χώρα, κατηγορεί την κυβέρνηση ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιος Καλπάκης.

«Ο κ. Χρυσοχοΐδης, αντί να βάζει στα κρατητήρια 14χρονους μαθητές, οφείλει να απαντήσει άμεσα και χωρίς περιστροφές στα απλά ερωτήματα», αναφέρει ειδικότερα ο κ. Καλπάκης. Συγκεκριμένα ρωτά: «Γιατί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα “Αυγή”, ενημέρωσε τις αεροπορικές υπηρεσίες ότι πρέπει να εμποδίσουν την έξοδο του καταδικασμένου νεοναζί Γιάννη Λαγού από τη χώρα, μία ημέρα αφότου αυτός είχε ήδη φύγει στο εξωτερικό; Πού οφείλεται αυτή η απαράδεκτη ολιγωρία που επέτρεψε σε έναν καταδικασμένο για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης να εγκαταλείψει τη χώρα;».

Χθες, ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ, Παύλος Χρηστίδης ανέφερε: “Με σεβασμό στη Δικαιοσύνη, μια λέξη για την εισήγηση της εισαγγελέως:
Κρίμα”

Το Μέρα25 ανακοίνωσε χθες: “Η κα Εισαγγελέας από την πρώτη στιγμή φαίνεται να έχει ταυτιστεί με την υπερασπιστική γραμμή των Χρυσαυγιτών.”

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Ντίνα Τσουκαλά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος