Δίκη Χ.Α: Αντίστροφη μέτρηση για τις ποινές – Τα “εμπόδια” από το νέο Ποινικό Κώδικα

Μαραθώνια αποδεικνύεται η συζήτηση επί των ελαφρυντικών στη δίκη της Χρυσής Αυγής, που καθυστερεί την τελική απόφαση για τις ποινές. Η δίκη διεκόπη για τη Δευτέρα, ενώ η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου δήλωσε για δεύτερη φορά στο δικαστήριο ότι παραμένει πιστή στην κρίση της ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής θα έπρεπε να απαλλαγούν από τις κατηγορίες. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι δεσμεύεται από την ετυμηγορία του δικαστηρίου και γι αυτό πρότεινε να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους καταδικασθέντες”.

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η κίνησή της να απαντήσει μέσα στο δικαστήριο σε επικρίσεις που δέχθηκε από την υπεράσπιση των κατηγορουμένων: “Άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, παραμένω πίστη στην πρότασή μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου. Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της πρότασής του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση του δικαστηρίου, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή”.

“Η εισαγγελέας της έδρας σε μια πρωτοφανή στα χρονικά στάση σήμερα απολογήθηκε στους κατηγορούμενους που δεν έδωσε ελαφρυντικά, κάνοντάς τους να πιστέψουν ότι έχασαν έναν πολύτιμο σύμμαχο”, αντέκρουσε ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής, Κώστας Παπαδάκης.

Αναζητείται νομοθετική λύση στο “εμπόδιο” που θέτει ο νέος Ποινικός Κώδικας

Το άρθρο του νέου ποινικού κώδικα που έχει προκαλέσει τις περισσότερες αντιδράσεις είναι αυτό που δεν προβλέπει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για όσους καταδικαστούν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μπορούν να πολιτευτούν ακόμη και μέσα από τη φυλακή.

“Θα μπορούν να φτιάξουν ένα κόμμα. Πιστεύω βέβαια πως με το όνομα θα έχουν πρόβλημα όταν περάσει από τον ΄΄Αρειο Πάγο. Τα ίδια πρόσωπα θα μπορούν μεν να συστήσουν οργάνωση, αλλά θα υπάρχει πρόβλημα”, ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Ανδρέας Δημητρόπουλος.

“Υπάρχουν δύο δυνατότητες: Να επανέλθουν οι διατάξεις. Η άλλη λύση είναι η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων να προβλεφθεί από τις διατάξεις του εκλογικού δικαίου”, εκτιμά, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΕΚΠΑ, Γιώργος Σωτηρέλης.

Μετά τον Μανώλη Γλέζο, που δύο χρόνια πριν είχε παρακολουθήσει τη δίκη και είχε δηλώσει την αλληλεγγύη του στη Μάγδα Φύσσα, σειρά είχε σήμερα η σύζυγός του, Τζώρτζια. Παρακολούθησε τη διαδικασία και συνομίλησε με τη μητέρα του Παύλου Φύσσα, εκφράζοντάς της συμπαράσταση στον αγώνα της.

Στ. Πέτσας: Δεν υπάρχει κενό όσον αφορά τη δίκη της Χρυσής Αυγής 

“Φυσικά για το μέλλον απαιτείται τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και αυτό θα κάνουμε μετά την ανακοίνωση των ποινών. Σε ποιο επίπεδο θα είναι η τροποποίηση, θα το δούμε το επόμενο διάστημα”, ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

“Ο νέος Ποινικός Κώδικας όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει ευνοϊκότερα τα μέλη και τους διευθυντές εγκληματικής οργάνωσης αλλά αντίθετα αυστηροποιεί το νομικό πλαίσιο”, ανακοίνωσε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά της , η Φώφη Γεννηματά επεσήμανε: “Εκείνο που προέχει είναι να τελειώνουμε οριστικά με τους νεοναζί. Αποδεχθείτε, έστω και τώρα, τη σχετική τροπολογία μας ή φέρτε άμεσα σχετική ρύθμιση”.

Την ίδια ώρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης καταγγέλλει: “Γνωρίζατε τι κάνανε. Γιατί αυτή η ολιγωρία; Δε θα πείτε συγγνώμη, κάναμε λάθος; Όλες οι κυβερνήσεις”.

Από το γραφείο Τύπου της Ελληνικής Λύσης, ζητείται “άμεσος έλεγχος όλων των υποθέσεων υπόδικων και καταδικασμένων εγκληματιών που ευνοήθηκαν από τον Ποινικό Κώδικα ΣΥΡΙΖΑ”.

Πυρά εκατέρωθεν από Κοντονή και ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτικές αναταράξεις προκάλεσε ο Σταύρος Κοντονής με τα όσα είπε για την αλλαγή στον ποινικό κώδικα από την προηγούμενη κυβέρνηση και τις αιχμές που άφησε για την εσωκομματική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην υπουργός τέθηκε εκτός κόμματος, ενώ ακολούθησε πόλεμος δηλώσεων.

“Έξω από το Εφετείο βρέθηκαν ξυπόλητοι Έλληνες που φώναζαν”

Την ώρα που ζητά την επιείκεια του δικαστηρίου και κάνει χρήση των δικονομικών διατάξεων, ζητώντας μετ` επιτάσεως την αναγνώριση ελαφρυντικών, η ρητορική που χρησιμοποιείται από το συνήγορο του Νίκου Μιχαλολιάκου, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας περί μεταμέλειάς του. “Έξω από το Εφετείο βρέθηκαν ξυπόλητοι Έλληνες που φώναζαν. “, δήλωσε ενώ οι  ύβρεις ακούμπησαν και τους βουλευτές του κοινοβουλίου. Κατά το Νίκο Μιχαλολιάκο αυτοί ευθύνονται που το δικαστήριο επεφύλαξε καταδικαστική ετυμηγορία στην ηγεσία της Χρυσής Αυγής.

Κατάδικος Λαγός: Κινητοποίηση για άρση ασυλίας

Ειδική περίπτωση αποτελεί ο Γιάννης Λαγός, ο οποίος είναι ευρωβουλευτής και έχει ασυλία. Αν καταδικαστεί σε φυλάκιση, τότε θα κατατεθεί επίσημο αίτημα από τις ελληνικές αρχές στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή και θα γίνει ψηφοφορία.

Τέτοιο αίτημα, ωστόσο, δεν μπορεί να υποβληθεί αν δεν εκδοθεί η απόφαση, η οποία θα προβλέπει ποινή χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα.

Ο Λαγός, πάντως, δεν απασχολεί πρώτη φορά τις Βρυξέλλες. O πρόεδρος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, καταγγέλλοντας τη συμπεριφορά του Λαγού, με αφορμή υβριστικά σχόλιά του.

Ο Γιάννης Λαγός, πάντως, δηλώνει με ένα τουίτ πως την προσεχή Δευτέρα θα βρεθεί στο δικαστήριο, στο πλαίσιο της δίκης για την εγκληματική οργάνωση, “άν δεν βγει θετικό το τεστ κορονοϊού που έκανα, την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου”.

Νέες κόντρες

Βίντεο αφιερωμένο σε όσους “ξέπλεναν τη Χρυσή Αυγή” και σήμερα “εμφανίζονται ως τιμητές”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα ο Αλέξης Τσίπρας. Το βίντεο περιλαμβάνει παλιότερες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ φιλικές για τη Χρυσή Αυγή, όπως τονίζει.

Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητεί εξηγήσεις από τη ΝΔ για το διορισμό της Ελένης Ζαρούλια, ως μετακλητής υπαλλήλου στη Βουλή, ζητώντας να δοθεί στη δημοσιότητα η υπεύθυνη δήλωση που κατέθεσε για την πρόσληψή της. Η Βουλή, πάντως, προχώρησε ήδη στην έκδοση ΦΕΚ που ακυρώνει τον εν λόγω διορισμό.

Σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται: “Σταλινικούς συκοφάντες, τους αποκάλεσε ο μέχρι χθες σύντροφός τους Στ. Κοντονής. Κάτι παραπάνω ξέρει”.

Με παρέμβασή του στην Ολομέλεια ο υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε τις τροπολογίες των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ και προανήγγειλε νέα ρύθμιση.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Ντίνα Τσουκαλά, Κάτια Αντωνιάδη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος