Χίος: Επιχείρηση διάσωσης μεταναστών – Τέσσερις νεκροί – Διασώθηκαν 22 (βίντεο)

Τέσσερις νεκροί (δύο ανήλικα παιδιά και δύο γυναίκες) είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από ναυάγιο λέμβου στην Χίο. Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των υπόλοιπων αλλοδαπών μεταναστών που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θαλάσσια περιοχής ανατολικά της Χίου, μετά από βύθιση της λέμβου στην οποία επέβαιναν.

Στο νοσοκομείο της Χίου μεταφέρθηκαν οι σοροί των 4 ναυαγών. Πρόκειται για 2 κορίτσια (4 και 10 ετών περίπου) και 2 γυναίκες 35 – 40 ετών. Επίσης μεταφέρθηκε μια γυναίκα με υποθερμία στο νοσοκομείο, οποία ενημέρωσε ότι είναι Σομαλή. Δεν έχει γίνει ακόμα αναγνώριση των θυμάτων από τους διασωθέντες.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, “η λέμβος είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια φορτωμένη με υπεράριθμους επιβάτες και το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, οδήγησαν στην αποκόλληση της γάστρας (πάτωμα λέμβου) της μη αξιόπλοης λέμβου και την επακόλουθη ημιβύθισή της”. Επίσης τονίζει, ότι ουδείς εκ των επιβαινόντων έφερε ατομικό σωσίβιο.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, συνολικά έχουν διασωθεί 22 μετανάστες από τους 27 που επέβαιναν στη λέμβο (14 άνδρες, 7 γυναίκες και ένα παιδί). Αγνοείται ακόμη ένα άτομο.

Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχουν δύο πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, 1 Super Puma, 1 ελικόπτερο του ελληνικού στρατού, 1 πλοίο της ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ και 6 παραπλέοντα σκάφη. Στην περιοχή ανατολικά νοτιοανατολικά της Χίου πνέουν άνεμοι 5 – 6 μποφόρ.

Παρέμβαση Μηταράκη

Σε μήνυμά του στα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με το ναυάγιο προσφύγων στη θαλάσσια περιοχή της Χίου, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σημειώνει:

«Οι τουρκικές αρχές πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αποτρέψουν στην πηγή την εκμετάλλευση από εγκληματικές συμμορίες. Αυτά τα ταξίδια δεν θα έπρεπε ποτέ να επιτρέπονται να γίνουν».

Γ. Πλακιωτάκης: Η εγκληματική αδιαφορία των κυκλωμάτων διακίνησης ξεπέρασε κάθε όριο

«Έχουμε όλοι συγκλονιστεί από την τραγική απώλεια τριών μικρών παιδιών και μιας γυναίκας στο Αιγαίο. Η εγκληματική αδιαφορία, των κυκλωμάτων διακίνησης, για την ανθρώπινη ζωή, ξεπέρασε κάθε όριο, αφού πάνω από 20 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους και μικρά παιδιά, αφέθηκαν χωρίς σωσίβιο», τονίζει σε σημερινή δήλωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης μετά τη βύθιση σκάφους με αλλοδαπούς νοτιοανατολικά της Χίου.

‘Οπως αναφέρει ο υπουργός σε δήλωσή του στην προσωπική του ιστοσελίδα, «το Λιμενικό Σώμα έσπευσε για βοήθεια και διέσωσε 22 συνανθρώπους μας, δυστυχώς όμως τα τρία παιδιά και η γυναίκα είχαν χαθεί, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ανεύρεση ενός ακόμα ατόμου».

«Εκφράζω την οδύνη όλων μας για το τραγικό αυτό γεγονός», τονίζει ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Καπόγλης, Θ. Πυλιώτης / ΕΡΤ
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος