«Χαμένη ευκαιρία» για το κλίμα η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και χωρών της Mercosur

Σύμφωνα με έκθεση που θα δοθεί στον Γάλλο πρωθυπουργό σήμερα, Παρασκευή 18/9, το περιεχόμενο της οποίας αφορά πρωτίστως την επίδραση της αποψίλωσης στην Αμαζονία, λόγω αύξησης της παραγωγής βοδινού κρέατος, η εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη) αποτελεί μια “χαμένη ευκαιρία” για το κλίμα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην έκθεση των 184 σελίδων η Επιτροπή αξιολόγησης της συμφωνίας –η οποία υπογράφηκε το καλοκαίρι του 2019  μεταξύ της ΕΕ και της Mercosur-  αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η συμφωνία «είναι μια χαμένη ευκαιρία για την ΕΕ να χρησιμοποιήσει τη διαπραγματευτική ισχύ της προκειμένου να αποσπάσει ασφαλείς εγγυήσεις που να ανταποκρίνονται στις περιβαλλοντικές, υγειονομικές και κοινωνικές προσδοκίες των συμπολιτών μας».

Τον Ιούλιο του 2019, η εν λόγω Επιτροπή ανέλαβε να διενεργήσει ανεξάρτητη αξιολόγηση για τις ενδεχόμενες συνέπειες  της συμφωνίας, η οποία χρειάζεται να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των χωρών που σχετίζονται με την υπογραφή της, προκειμένου να είναι οριστικά έγκυρη.

Ωστόσο δύο κοινοβούλια απέρριψαν τη συμφωνία, στην παρούσα μορφή της, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος, ‘Αγγελα Μέρκελ, εξέφρασε “σοβαρές αμφιβολίες” σχετικά με αυτήν. Από τη μεριά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα επικυρώσει τη συμφωνία αν η κυβέρνηση της Βραζιλίας δεν λάβει μέτρα για την προστασία των δασών του Αμαζονίου. Μέσα σε ένα χρόνο, οι πυρκαγιές στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου αυξήθηκαν  κατά 28%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Επιτροπής αξιολόγησης της συμφωνίας -υπό τον οικονομολόγο του περιβάλλοντος Στεφάν Αμπέκ-η αύξηση σε ποσοστά 2 με 3% της παραγωγής βοδινού κρέατος, ως συνέπεια του «ανοίγματος» των αγορών στις δύο ηπείρους θα οδηγούσε σε μια «επιτάχυνση της ετήσιας αποψίλωσης των Δασών της τάξης του 5%» σε διάστημα έξι χρόνων… Η αποψίλωση καθιστά το περιβαλλοντικό κόστος της συμφωνίας πολύ υψηλό σε σχέση με τα οικονομικά της οφέλη, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση της Επιτροπής αξιολόγησης.

Η μελλοντική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Mercosur περιορίζεται σε μια αναφορά στη Συμφωνία του Παρισιού, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνει «κανένα αποτελεσματικό μέτρο για την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί για το κλίμα», επισημαίνεται επίσης από τους αρμόδιους αξιολόγησης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Times του Μπουένος Άιρες» , περισσότερες από 30 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ανάμεσα σε αυτές και το γαλλικό παράρτημα της Greenpeace, έστειλαν την Τετάρτη (16/9) ανοιχτή επιστολή στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ζητώντας του να «θάψει» τη συμφωνία  ΕΕ-Mercosur, υπογραμμίζοντας ότι οι επιπτώσεις της για τα δάση, το κλίμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι καταστροφικές.

«Με αυτή τη συμφωνία, η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει “λευκή επιταγή” σε πολυεθνικές (εταιρίες) για την ενίσχυση του διατλαντικού εμπορίου μεταξύ των δύο ηπείρων, σε βάρος κάθε κοινωνικού και περιβαλλοντικού ζητήματος», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι ΜΚΟ στην ανοιχτή επιστολή τους.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ AFP/ Buenos Aires Times

Φωτογραφία: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος