Boυλή: Ανεβαίνουν οι τόνοι με αφορμή τις τροπολογίες ενόψει ευρωεκλογών (video)

Αλλαγές στη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, φέρνουν τέσσερις τροπολογίες που θα κατατεθούν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται τροπολογία που καταργεί το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με την υποψηφιότητα ευρωβουλευτή. Διατηρείται, πάντως, το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με εκείνη του ευρωβουλευτή. Επίσης, με τροπολογία διασφαλίζεται η συμμετοχή στις ευρωεκλογές των Ελλήνων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανεξαρτήτως των διαδικασιών του Brexit. Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκαλεί ιδιαίτερα η τροπολογία που καταργεί το ασυμβίβαστο βουλευτή και υποψηφίου ευρωβουλευτή. “Φωτογραφική” τη χαρακτηρίζει η ΝΔ, με τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση να απαντά “άνθρακες ο θησαυρός”.

Αλ. Χαρίτσης: “Η άσκηση των καθηκόντων βουλευτή συνιστά πολιτική πράξη”

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ανέφερε  ότι με το άρθρο 56 του Συντάγματος, προβλέπεται ως προϋπόθεση, για την ανακήρυξη συγκεκριμένων κατηγοριών δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων ως υποψήφιων βουλευτών, η προηγούμενη παραίτησή τους από το δημόσιο λειτούργημα ή τη δημόσια θέση τους. Η ιδιότητα του βουλευτή, ωστόσο, διαφοροποιείται ουσιωδώς από εκείνη του δημόσιου λειτουργού ή υπαλλήλου, καθώς η άσκηση των σχετικών καθηκόντων δεν προϋποθέτει αντίστοιχα πολιτική ουδετερότητα, αλλά, απεναντίας συνιστά καθ΄εαυτήν πολιτική πράξη.

Προφανώς εφόσον ένας βουλευτής εκλεγεί στις ευρωεκλογές, δεν μπορεί να αναλάβει μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αν δεν παραιτηθεί προηγουμένως από τη βουλευτική του έδρα.

Ο υπουργός, αναφερόμενος στη διάταξη για τη δυνατότητα κατάτμησης των εκλογικών τμημάτων, υπενθύμισε ότι οι εκλογές της 26ης Μαΐου 2019, για πρώτη φορά περιλαμβάνουν τέσσερις ταυτόχρονες εκλογικές διαδικασίες, οι οποίες εξακολουθούν, βέβαια, να διατηρούν τον αυτοτελή τους χαρακτήρα.

Αναφερόμενος στην τροπολογία για την άρση του εκλογικού κωλύματος βουλευτών που θα είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές και την κριτική για αλλαγές στο «παρά πέντε», ο Αλέξης Χαρίτσης παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι παραμονές των ευρωεκλογών του Μαϊου του 2014 ψηφίστηκε νόμος που συνιστά συνολική αλλαγή του εκλογικού νόμου. Όπως, μάλιστα, επισήμανε ο υπουργός, τότε ψηφίστηκε και μία μείζονα αλλαγή, δηλαδή, η μετάβαση από τη λίστα στον σταυρό προτίμησης.

Μ. Βορίδης: «Προτάξατε τα εκλογομαγειρέματα του κ. Τσίπρα έναντι της αρτιότητας της εκλογικής νομοθεσίας»

«Η εκλογική νομοθεσία έλεγε ότι δεν μπορεί βουλευτής να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, για λόγους ισοτιμίας της υποψηφιότητας. Αν παραιτηθεί η κ. Κουντουρά, όμως, θα έρθει στη θέση ως βουλευτής ένας άλλος που είναι πιστός στον Πάνο Καμμένο και άρα δεν επιβιώνει η κυβέρνηση» είπε ο Μάκης Βορίδης και κατήγγειλε ότι αλλάζει η εκλογική διαδικασία για να εξυπηρετηθούν τα σχέδια του κ. Τσίπρα.

Ο εισηγητής της ΝΔ είπε ότι “η κυβέρνηση βλέπει ότι έρχεται η συντριβή της και γι΄ αυτό όρισε την ίδια ημέρα ευρωεκλογές και τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών”.

Όσο για την άρση του κωλύματος βουλευτή που θέλει να είναι υποψήφιος σε ευρωεκλογές, ο Μάκης Βορίδης την χαρακτήρισε «τροπολογία Κουντουρά».
Ο Μάκης Βορίδης επισήμανε ότι ήταν βασική επιλογή της κυβέρνησης να υπάρξει χωριστή κάλπη για τα τοπικά συμβούλια και να μετακινήσει τον χρόνο του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών στον χρόνο των ευρωεκλογών, προκειμένου να κρύψει τη συντριβή της, όπως θα αποτυπωθεί με την καταμέτρηση των σταυρών, η οποία θα πάρει χρόνο σε σχέση με τη δεύτερη Κυριακή η οποία θα αφορά μόνο καταμέτρηση για τους περιφερειάρχες.

“Η Νέα Δημοκρατία θα εκπλαγεί δυσάρεστα με το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών”

Απαντώντας, ο Αλέξης Χαρίτσης κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να μην προεξοφλεί τη «συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ», προτρέποντάς την να μελετήσει όσα δηλώνουν οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που προέρχονται από τον δικό της χώρο, για την πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με την Αυτοδιοίκηση.

«Ακούσαμε τον εισηγητή της ΝΔ, τον κ. Βορίδη, να μιλάει πάλι για συνωμοσίες, για κάποιον ιθύνοντα νου. Δεν ισχύουν αυτά κύριε Βορίδη. Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Μιλήσατε για τη συντριβή που επέρχεται στις αυτοδιοικητικές εκλογές, για τις δυνάμεις που αναφέρονται στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Σας συνιστώ να μην προεξοφλείτε συντριβή. Δείτε τι λένε ακόμη και σήμερα, τι δηλώνουν αυτοδιοικητικοί παράγοντες, δήμαρχοι και περιφερειάρχες που πρόσκεινται και στον δικό σας πολιτικό χώρο, έτσι και αλλιώς η πλειοψηφία ανήκει στον δικό σας πολιτικό χώρο», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών και προέτρεψε τη ΝΔ: «Δείτε τι λένε για τις προσλήψεις, δείτε τι λένε για την πολιτική που ακολουθούμε για τις χρηματοδοτήσεις των ΟΤΑ και νομίζω ότι θα καταλάβετε ότι αυτά τα σενάρια περί συντριβής δεν έχουν βάση, και θα εκπλαγείτε δυσάρεστα για εσάς, ευχάριστα για εμάς, με το αποτέλεσμα που θα έχουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές».

Ως προς την ουσία της τροπολογίας για την εκλογική διαδικασία, ο κ. Χαρίτσης κάλεσε όλες τις πλευρές να αναλογιστούν ότι μιλάμε για μία πολύπλοκη διαδικασία και σύνθετη, και εκείνο που κάνει η κυβέρνηση με τη συγκεκριμένη τροπολογία είναι δυνητικά να είναι ανοιχτές οι τεχνικές επιλογές, εφόσον τελικά χρειαστεί αύξηση εκλογικών τμημάτων, εφόσον χρειαστεί κατάτμηση, εφόσον χρειαστεί αξιοποίηση δημοσίων υπαλλήλων Νομικών ΠΕ (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης).

«Αυτό που κάνουμε είναι να κρατούμε ανοιχτές τις τεχνικές δυνατότητες, ώστε στις 26 Μαϊου και στις 2 Ιουνίου η εκλογική διαδικασία να διεξαχθεί με τον αρτιότερο τεχνικά τρόπο», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ν. Δένδιας: Λυσσώδης μάχη για να διατηρηθεί η εικονική κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ

«Η ρύθμιση για τον σταυρό στις ευρωεκλογές είχε ψηφιστεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ρύθμιση εκείνη της κυβέρνησης Σαμαρά είχε τη γενική συναίνεση. Αυτό δεν συμβαίνει σήμερα με την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών, η οποία είναι εκ του πονηρού και δεν έχει και τη συναίνεσή μας. Προσβάλλετε τη λογική μας», απάντησε πριν από λίγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, στον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος είχε παρουσιάσει στοιχεία για μείζονες αλλαγές στην εκλογική διαδικασία, παραμονές των ευρωεκλογών του 2014.

«Δεν είναι τροπολογία Κουντουρά. Είναι τροπολογία Τσίπρα»

Η εισηγήτρια της ΔΗΣΥ Εύη Χριστοφιλοπούλου,  κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ωμή και κυνική συναλλαγή με την κ. Κουντουρά για να διατηρηθεί μια πλασματική δεδηλωμένη με ΣΥΡΙΖΑ, ολίγον πρώην ΑΝΕΛ, ολίγον ακροδεξιά ή Καραμανλική δεξιά, με αντάλλαγμα τη συμμετοχή της στο ευρωψηφοδέλτιο».

«Είναι ωμή και κυνική συναλλαγή με την κ. Κουντουρά, τον κ. Δανέλλη και δεν ξέρω σε ποιους άλλους έχει τάξει η κυβέρνηση. Κάτσε ψήφισε τώρα, ψήφισε την εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών, ψήφιζε ό,τι σου φέρνουμε εδώ για να έχουμε δεδηλωμένη, και μην ανησυχείς θα έχεις και την υποψηφιότητά σου εξασφαλισμένη στο ευρωψηφοδέλτιο», επέμεινε η κ. Χριστοφιλοπούλου.

«Όσα τερτίπια και να κάνετε, θα το πιείτε το πικρό ποτήρι της ήττας», είπε η Εύη Χριστοφιλοπούλου που τόνισε ότι ο Κλεισθένης ήταν ένα “γονατογράφημα”, ενώ και το εκλογικό σύστημα που εισήγαγε είναι ένα λάθος αναλογικότερο σύστημα που θα προκαλέσει χάος στην αυτοδιοίκηση.

Νωρίτερα, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Θελερίτη ανέφερε ότι και οι τροπολογίες και οι διατάξεις που έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, επιλύουν ζωτικά ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, και είναι διατάξεις για να προχωρήσει ομαλά η εκλογική διαδικασία.

Το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών»

«Είναι δυνατόν την τελευταία στιγμή, δέκα ημέρες πριν από την ανακήρυξη των υποψηφίων των ευρωεκλογών, να κατατίθενται τροπολογίες που να αλλάζουν τους εκλογικούς κανόνες, ανάλογα με το πώς βολεύει κάθε φορά τον καθένα; Δεν μπαίνουμε στην ουσία. Για τους λόγους αυτούς δεν μπορούμε να την ψηφίσουμε και θα μείνουμε στο παρών», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Ιωάννης Δελής.

Ειδικά για τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που αφορούν στον Κλεισθένη, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να μειωθεί ο υποχρεωτικός αριθμός των υποψηφίων μίας κοινότητας, στο 60%, των μελών του συμβουλίου της, ο επικεφαλής της να ορίζεται από τον συνδυασμό του και η ποσόστωση των γυναικών να αφορά στο σύνολο της επικράτειας και σε όχι σε κάθε εκλογική περιφέρεια.

Ένωση Κεντρώων: Λάθος η αλλαγή της εκλογικής διαδικασίας 20 ημέρες πριν

«Είναι λάθος το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό, αλλάζοντας την εκλογική διαδικασία 20 ημέρες πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννης Σαρίδης, για τις τροπολογίες του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο βουλευτής, μιλώντας στην Ολομέλεια, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στέλνει μήνυμα στους πολίτες ότι τροποποιεί την εκλογική διαδικασία με κομματική στόχευση, και αυτό θα οδηγήσει ακόμη περισσότερους να αποστασιοποιηθούν εξαιτίας αυτής της κυνικής διαχείρισης μικροκομματικών επιδιώξεων.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Κώστας Κωνσταντόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος