Astrazeneca: Εν αναμονή του πορίσματος του ΕΜΑ για τα θρομβοεμβολικά επεισόδια

Δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη ο χρόνος των ανακοινώσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων μέσω της επιτροπής φαρμακοεπαγρύπνησης για τα αποτελέσματα ερευνών και της τριήμερης σύσκεψης των επιστημόνων που ξεκίνησε σήμερα που αφορά την πιθανή σύνδεση του εμβολίου της Astrazeneca με θρομβοεμβολικά επεισόδια και εγκεφαλικές αιμορραγίες, ύστερα και από τις δηλώσεις του επικεφαλής εμβολίων του ΕΜΑ Μάρκο Καβαλέρι στον ιταλικό τύπο σύμφωνα με τις οποίες είναι σαφής πλέον η συσχέτιση τους με το εμβόλιο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι ανακοινώσεις αναμένονται αργά αύριο το απόγευμα χωρίς να αποκλείεται όμως η επίσπευση του χρόνου των ανακοινώσεων.

Όπως διευκρίνισε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερικ Μαμέρ, η επιτροπή συνεργάζεται στενά με τον ΕΜΑ, δεν σχολιάζει την συνέντευξη του ιταλού επικεφαλής των εμβολίων, ενώ εναπόκειται στον ΕΜΑ ως ανεξάρτητου οργανισμού να προχωρήσει όποτε αυτός κρίνει σε ανακοινώσεις σχετικά με την υπόθεση.

Ο EMA επιχειρεί εδώ και τουλάχιστον τρεις εβδομάδες να προσδιορίσει με ακρίβεια αν το σύνδρομο των θρομβοεμβολικών επεισοδίων προκαλούνται από το εμβόλιο. Εκείνο όμως που προβληματίζει τους επιστήμονες του Οργανισμού είναι ότι τα εμβολικά επεισόδια σημειώνονται ειδικά σε νεότερους ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο AstraZeneca, όπου παρατηρείται ένας αριθμός θρομβώσεων εγκεφάλου, που σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΕΜΑ, είναι υψηλότερος «από ό, τι θα περίμενε» κανείς. Ό ίδιος επανέλαβε στην συνέντευξη του πως ο EMA που έχει συστήσει το εμβόλιο της AstraZeneca ως ασφαλές και αποτελεσματικό, εκτιμά πως τα οφέλη του εμβολίου ξεπερνούν τυχόν πιθανές αρνητικές συνέπειες.

Υπενθυμίζεται πως μόλις την Κυριακή του Πάσχα η Ολλανδία διέκοψε για λίγες ημέρες των εμβολιασμό με την Astrazeneca καθώς διαπιστώθηκαν τουλάχιστον 5 περιπτώσεις εγκεφαλικών αιμορραγιών, ενώ και οι σκανδιναβικές χώρες αντιμετωπίζουν το εμβόλιο με περίσκεψη διακόπτοντας ή περιορίζοντας την χρήση του σε άτομα άνω των 60 ετών. Ανάλογα περιστατικά σημειώθηκαν και σε άλλες χώρες της ΕΕ, τρία (3) στην Γαλλία, και 7 στην Γερμανία.

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Διαβάστε ακόμη:

Στ. Κυριακίδου: Είμαστε σε στενή επαφή με τον ΕMA για το AstraZeneca

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος