Αρκτική: Αποκολλήθηκε μεγάλο τμήμα πάγου

Αποκολλήθηκε μεγάλο τμήμα πάγου από την παγοκρηπίδα βορειοανατολικά της  Γροιλανδίας, γεγονός που προκαλεί διαρκή συναγερμό για το περιβάλλον και τις ραγδαίες κλιματικές αλλαγές που συμβαίνουν.
Αποκολλήθηκε μεγάλο τμήμα πάγου στην Αρκτική, περίπου 110 τ.χλμ., κάνοντας για άλλη μία φορά τους επιστήμονες να προειδοποιήσουν για τις αλλαγές που συμβαίνουν στον πλανήτη, επισημαίνοντας με έμφαση ότι η ατμόσφαιρα στην περιοχή της Γροιλανδίας έχει θερμανθεί επιπλέον 3 βαθμούς.

Η παγοκρηπίδα ονόματι «Nioghalvfjerdsfjorden» πρόκειται στην ουσία για συσσωρευμένο πάγο που ρέει από τη στεριά στον ωκεανό, ενώ χωρίζεται σε δύο κομμάτια, το ένα εκ των οποίων αποκολλήθηκε. Το Spalte Glacier, όπως ονομάζεται, είχε ήδη πρόβλημα από το 2019, ωστόσο οι αυξημένες θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού οδήγησαν στην οριστική αποκόλλησή του, γεγονός που προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον των επιστημόνων και των οργανώσεων για το περιβάλλον.

Μάλιστα οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι θερμοκρασίες αυξάνονται όχι μόνο εξωτερικά στο περιβάλλον αλλά κυρίως και στο εσωτερικό της θάλασσας, οπότε εύκολα αποκολλήθηκε μεγάλο τμήμα πάγου στην Αρκτική. Ο καθηγητής Jason Box από την ομάδα Γεωλογικής Έρευνας της Δανίας και της Γροιλανδίας μελετά εδώ και χρόνια την εν λόγω παγοκρηπίδα, την οποία θεωρεί από τις πιο σταθερές. Ωστόσο, τα νέα δεδομένα οδηγούν και σε νέα συμπεράσματα.

«Φαίνεται ότι υπήρχε μια σταθερότητα στην μεγαλύτερη παγοκρηπίδα 79N όλα τα χρόνια, επειδή στο μπροστινό άκρο της υπάρχουν ορισμένα νησιά. Όμως συνεχίζει να αραιώνει ανησυχητικά, αν και αυτό συμβαίνει κυρίως πιο πίσω, κατά μήκος του κορμού του πάγου. Αυτό σημαίνει επιστημονικά ότι μάλλον θα χωριστεί από τη μέση, κάτι που σε γενικές γραμμές είναι μοναδικό. Για να μην υπάρχει ανησυχία μεγάλη αλλά απλώς ο κόσμος να προβληματιστεί και να συνδράμει προς την προστασία του περιβάλλοντος με κάθε τρόπο, θεωρώ πως η αποχώρηση δεν θα συμβεί μέσα στα επόμενα 10 ή 20 χρόνια», τόνισε ο καθηγητής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος