Αποσυμφόρηση της Σάμου ζητούν οι κάτοικοι μετά τα επεισόδια στο Κέντρο Υποδοχής (video)

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Σάμο στον απόηχο των σοβαρών επεισοδίων μεταξύ Αφγανών και Σύρων μεταναστών χθες το βράδυ στο Βαθύ και της μεγάλης πυρκαγιάς στη δομή φιλοξενίας. Φορείς και κάτοικοι ζητούν την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού.

Δέκα το βράδυ της χθεσινής μέρας. Σκηνές στον άτυπο καταυλισμό στην Σάμο, παραδίνονται στις φλόγες.

Η Δομή Φιλοξενίας καίγεται ως αποτέλεσμα κορύφωσης της συμπλοκής με μαχαίρια, μεταξύ ομάδων προσφύγων και μεταναστών, που είχε προηγηθεί έξω από τον χώρο, στο κέντρο της πόλης.

Αμέσως σήμανε συναγερμός. Πυροσβεστική, Αστυνομία, εθελοντές, ασθενοφόρα, επί ποδός. Πρόσφυγες και μετανάστες, με τα παιδιά και τα υπάρχοντά τους στην πλάτη, απομακρύνονται. Σε λίγη ώρα η φωτιά έχει κατασβεστεί.

Καμένη γη, στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής δομής, που μέχρι χθες φιλοξενούσε σχεδόν 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Τρεις πρόσφυγες από την Συρία τραυματίστηκαν, κατά την διάρκεια της συμπλοκής και ακόμη τρεις κάηκαν ελαφρά την ώρα της φωτιάς.

Η επόμενη μέρα από την μεγάλη πυρκαγιά, έχει γεμίσει προβληματισμό κατοίκους και φορείς της Σάμου, που ζητούν άμεσα τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών.

Αστυνομικές δυνάμεις έφθασαν στό νησί με σκοπό να ενισχύσουν τις τοπικές υπηρεσίες στην αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, μετά τη χθεσινή πυρκαγιά. Για τον ίδιο λόγο στη Σάμο μετέβη επίσης ο Πάτροκλος Γεωργιάδης, γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου.

“Κάνουμε έκκληση στο ελληνικό κράτος, στο αρμόδιο υπουργείο, να προβεί στην υποσχεθείσα αποσυμφόρηση του νησιού, προκειμένου να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές”, ζητά ο δήμαρχος της Ανατολικής Σάμου Γ. Στάντζος.

Για παθογένειες του ελληνικού κράτους που οξύνουν την ήδη ασφυκτική κατάσταση, έκανε λόγο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος: “Δεν επιτρέπεται σε άλλες χώρες η διεκπεραίωση να γίνεται σε 15 μέρες και εδώ να θέλει ένα χρόνο. Και αυτοί εκεί όπως είναι εγκλωβισμένοι, φυσικό είναι να εκνευρίζονται και να συμπεριφέρονται έτσι βεβαίως χωρίς να σέβονται τους νόμους αυτής της χώρας”.

“Η κατάσταση λόγω των εξελίξεων στη Συρία και της πιθανής διεύρυνσης της σύγκρουσης, μπορεί να οδηγήσει σε μία νέα πίεση προς την Ελλάδα. Αυτό, είμαστε έτοιμοι σε όλες τις αποχρώσεις των σεναρίων, να το διαχειριστούμε”, τόνισε ο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Χ. Ζαβουδάκης, Χ. Γιαννοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος