Απομακρύνεται το ενδεχόμενο για Πάσχα “στο χωριό” (video)

Δύσκολη εξίσωση  η ελεύθερη μετακίνηση από νομό σε νομό ενόψει Πάσχα καθώς οι δείκτες της πανδημίας κάθε άλλο παρά μειώνονται.

Μπορεί να έχει αρχίσει να σταθεροποιείται σε πολλές περιοχές της χώρας το επιδημιολογικό φορτίο, ο υψηλός αριθμός όμως των εισαγωγών, των διασωληνωμένων και των θανάτων και η πίεση στο ΕΣΥ συνυπολογίζονται πριν οι ειδικοί γνωμοδοτήσουν. Προβληματισμός επικρατεί στον απόηχο  των κορονοπάρτι που στήνονται σε πλατείες και πεζόδρομους, για τις επιπτώσεις που θα έχουν επιδημιολογικά τις επόμενες εβδομάδες.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπου Γώγου: “Με τα δεδομένα που έχουμε δεν μπορούμε να μιλάμε για εξόδους τέτοιου τύπου. Θα πρέπει να δούμε καλύτερες παραμέτρους”.

Να μην υπάρξουν μετακινήσεις το Πάσχα, συνέστησε ο καθηγητής αιματολογίας του πανεπιστημίου της Σορβόννης Γρηγόρης Γεροτζιάφας, τονίζοντας τον κίνδυνο να αλλάξει ο υγειονομικός χάρτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα νοσοκομεία να γίνουν αποκλειστικά για νοσηλεία κορονοϊού.

Μία ακόμα σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό ολοκληρώθηκε στο Μαξίμου στη διάρκεια της οποίας βρέθηκαν στο επίκεντρο τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.

Καταγγελίες πολιτών: 2- 3 χιλιάδες άτομα συνωστίζονται κάθε βράδυ

Τα κορονοπάρτι μεταφέρονται από τη μια γειτονιά της Αθήνας στην άλλη. Ανάλογες εικόνες υπαίθριου πάρτυ φτάνουν και από το Περιστέρι, όπου πλήθος κόσμου διασκέδαζε στα πεζοδρόμια, αλλά και στους δρόμους, με ένα ποτό στο χέρι, ο ένας πάνω στον άλλον.

“Υπάρχει κόπωση, οι νέοι νομίζουν ότι είναι άτρωτοι. Οι νέοι θέλουν να μπουν σε περιπέτειες. Τώρα που είναι καλύτερα τα στοιχεία είναι κρίμα να γίνει αυτό”, τόνισε ο Αχιλλέας Γκίκας, μέλος επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

“Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να διοχετευθούν σε κέντρα διασκέδασης, αυτό είναι ασφαλέστερο”, επισημαίνει ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι της Κυψέλης με την εικόνα που παρουσιάζει κάθε πρωί η πλατεία με σπασμένα μπουκάλια, κουτάκια μπύρας και πλαστικά ποτήρια.

“Υπάρχουν πολλές πλατείες για να γίνει κορονοπάρτι και να μετατραπούν σε κλαμπ μέσα σε λίγες ώρες. Δεν γίνεται η αστυνομία να επιτηρεί όλες τις πλατείες της χώρας, διότι δεν μιλάμε μόνο για την Αττική, μιλάμε για τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα κι άλλες περιοχές”, ανέφερε ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ., Σταύρος Μπαλάσκας.

Εμβολιασμοί: Η σκυτάλη στους εκπαιδευτικούς

«Σκυτάλη» στη σειρά των εμβολιασμών έναντι του κορονοϊού λαμβάνουν από την προσεχή Τετάρτη 21 Απριλίου οι εκπαιδευτικοί και τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 55-59, ενώ ακολουθεί το Σάββατο 24 Απριλίου η ηλικιακή ομάδα 50-54. Σημειώνεται πως η πλατφόρμα του εμβολιασμού έχει ήδη ανοίξει από την περασμένη εβδομάδα για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου.

Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό των ραντεβού για τους πολίτες, ηλικίας από 18 έως 59 ετών, που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου, η ειδική πλατφόρμα άνοιξε την Παρασκευή 16 Απριλίου με την διαδικασία να προχωρά σταδιακά.

Η συγκεκριμένη ομάδα εκτιμάται ότι περιλαμβάνει 800.000 άτομα.

Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη, Δήμητρα Σέκη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ