Απομακρύνεται η επισφράγιση εμπορικής συμφωνίας  Βρετανίας-Ε.Ε

Η επισφράγιση μιας νέας εμπορικής συμφωνίας είναι αδύνατη αυτή τη στιγμή “λόγω των εναπομεινασών διαφορών σε κρίσιμα θέματα”. Αυτό τόνισαν με κοινή τους ανακοίνωση η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον με κοινή του ανακοίνωση, μετά την τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Ο πρωθυπουργός Τζόνσον θα μεταβεί στις Βρυξέλλες μέσα στις επόμενες ημέρες σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι σημαντικές διαφορές στις διαπραγματεύσεις για το Brexit για τα τρία ακανθώδη ζητήματα της αλιείας, της διασφάλισης ισότιμων όρων ανταγωνισμού και της διακυβέρνησης.

“Ζητήσαμε από τους επικεφαλής διαπραγματευτές μας και τις ομάδες τους να προετοιμάσουν μια επισκόπηση των εναπομεινασών διαφορών που θα συζητηθούν σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση στις Βρυξέλλες μέσα τις επόμενες ημέρες”, υπογράμμισε το κοινό ανακοινωθέν.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές και αξιωματούχοι σχολίασαν ότι ουσιαστικά δεν υπήρξε σήμερα καμία πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου και ορισμένοι ανέφεραν ότι οι πλευρές ενδέχεται στην πραγματικότητα να απομακρύνθηκαν περισσότερο από την κατάληξη μιας νέας συμφωνίας.

Από την  βρετανική κυβέρνηση βλέπουν μεγάλη πιθανότητα να μην επιτευχθεί μια συμφωνία με την ΕΕ, λέγοντας ότι ενώ η πορεία των διαπραγματεύσεων δεν έχει τελειώσει, δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος από την Παρασκευή.

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι δήλωσε ότι η Τετάρτη είναι μια αυστηρή προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας και ότι απαιτείται “πολιτική παρέμβαση από τα ανώτατα κλιμάκια” για να αρθεί το αδιέξοδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος