Aποκλειστικά στην ΕΡΤ o Ντμίτρι Κουλέμπα: Το τέλος του πολέμου θα είναι η νίκη της Ουκρανίας

Array

Αποφασισμένη να πολεμήσει μέχρι την τελική νίκη είναι η Ουκρανία – δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ντμίτρι Κουλέμπα, ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στην ΕΡΤ και τον Κώστα Ονισένκο.

«Ποιο θα είναι το τέλος του πολέμου; Μπορώ να απαντήσω απολύτως ξεκάθαρα, θα είναι νίκη της Ουκρανίας και απελευθέρωση των κατειλημμένων περιοχών μας. Είναι δύσκολο. Θα χρειαστεί να θυσιαστούν πολλά, εννοώ ανθρώπινες ζωές, των στρατιωτών μας, η καταστροφή της οικονομίας μας. Αλλά ακούτε τι λέει η Ρωσία: Δεν αναγνωρίζει το ίδιο το δικαίωμα της Ουκρανίας στην ύπαρξη» τονίζει μιλώντας στη δημόσια ραδιοτηλεόραση ο Ντμίτρι Κουλέμπα.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε τη συμφωνία που επετεύχθη με τη Μόσχα για την εξαγωγή των σιτηρών, επισημαίνοντας όμως τον κίνδυνο να είναι η Ρωσία αυτή που δεν θα τηρήσει τους όρους της. Όπως λέει «η Τουρκία μαζί με τον ΟΗΕ έπαιξε πολύ σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο στην επίτευξη αυτών των συμφωνιών. Η Ουκρανία προτίθεται να τις εφαρμόσει επειδή επί της αρχής αυτές οι συμφωνίες δεν θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά μας. Βρήκαμε λύσεις που διασφαλίζουν την Οδησσό δια θαλάσσης, από ρωσική επίθεση από τη θάλασσα».

Ο Ντμίτρι Κουλέμπα αναδεικνύει μεν τις πολύ καλές, όπως τις χαρακτηρίζει, σχέσεις με την Ελλάδα και ειδικά τη στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκφράζοντας όμως τη δυσαρέσκειά του για τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου από ελληνικές εταιρείες. Υπενθυμίζεται πάντως, ότι σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μεταφορά πετρελαίου προς τρίτες χώρες επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση.

«Δεν έχουμε μομφές όσον αφορά την ελληνική κυβέρνηση, βλέπουμε τη συνεπή της στάση εντός της Ε.Ε, τη στήριξη στις κυρώσεις και στην παραχώρηση στην Ουκρανία της υποψηφιότητας για ένταξη στην Ε.Ε. Και ειδικά γι’ αυτό, με φόντο αυτές τις πραγματικά καλές σχέσεις, μας ξαφνιάζει πολύ η στάση των Ελλήνων θαλάσσιων μεταφορέων, οι οποίοι ουσιαστικά με το να προσφέρουν τα τάνκερ τους, βοηθούν τη Ρωσία» αναφέρει.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας εξέφρασε την εκτίμηση της χώρας του προς την Ελλάδα και για τη στρατιωτική βοήθεια, ζητώντας την επιτάχυνση των διαδικασιών παράδοσης των τεθωρακισμένων οχημάτων ΒΜΡ: «χρειαζόμαστε πολύ τα BMP για την προστασία των στρατιωτικών μας κατά τη διάρκεια της προώθησής τους. Πολλοί Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώνονται ακριβώς επειδή υπάρχει έλλειψη θωρακισμένων οχημάτων».

Ελλάδα και Ουκρανία έχουν πολλά κοινά θέματα να προωθήσουν, λέει ο κ. Κουλέμπα, προτάσσοντας την ενέργεια, το εμπόριο, αλλά και την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης Μαριούπολης.

«Θα συζητηθεί και το θέμα της ανοικοδόμησης. Επειδή δυστυχώς η Μαριούπολη είναι κατεστραμμένη. Είναι η πόλη στην οποία ζούσε η μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα. Στην Οδησσό υπάρχουν πολλές καταστροφές. Πρόσφατα ο συνάδελφός μου Έλληνας ΥΠ.ΕΞ επισκέφθηκε την Οδησσό» σημειώνει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

Όσον αφορά τη συντριβή του Αντόνοφ στην Καβάλα, ο Ντμίτρι Κουλέμπα επανέλαβε ότι το ουκρανικό κράτος δεν έχει καμία σχέση ούτε με το αεροπλάνο, ούτε με το φορτίο.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος