Φωτιά στη Βούλα: Μετρούν τις πληγές τους – Πρόβλεψη για σκληρό καλοκαίρι λόγω κλιματικής κρίσης (video)

Οι φλόγες έκαψαν 2 σπίτια, αυτοκίνητα και περισσότερα από 4.000 στρέμματα κυρίως χορτολιβαδικής έκτασης, ενώ ξημέρωσε η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Οι κάτοικοι της ‘Ανω Γλυφάδας και της Βούλας μετρούν τις πληγές τους με σήμα κινδύνου στην Πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση για «δύσκολο καλοκαίρι». Όπως κατέγραψε η κάμερα της ΕΡΤ και η Ελίνα Κολύβα, τα έργα καθαρισμών και δασοπροστασίας έχουν  ξεκινήσει, αλλά οι ελλείψεις και η αμέλεια παραμένουν.

«Ασφυξία στη Μεσόγειο»

«Το καλοκαίρι θα είναι σκληρό γιατί όλες οι μετεωρολογικές προγνώσεις δείχνουν ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που θεωρείται hotspot της κλιματικής κρίσης τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα».

Όπως εξηγεί στην ΕΡΤ ο ομότιμος καθηγητής φυσικής Χρήστος Ζερεφός «το καλοκαίρι οι καύσωνες και η θερμοκρασία του εδάφους μπορεί να οδηγήσουν μαζί με τον άνεμο σε δασικές πυρκαγιές. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι στο κόκκινο , είναι μια περιοχή ευάλωτη στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή για αυτό καλό είναι όλοι να προσέχουμε».

Στο Κρυονέρι περισσεύουν τα ξερά κλαδιά και στον Διόνυσο αρκεί η ατυοψία σε ένα μικρό πάρκο γεμάτο με ξερά χόρτα,  ενώ στον χώρο βρίσκεται και πυλώνας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο καθαρισμός 40.000 στρεμμάτων δασών σε όλη τη χώρα, το κόστος του οποίου ανέρχεται περίπου σε 50 εκατ. ευρώ και καλύπτεται από Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Συνολικά 42 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Ερευνάται εμπρησμός

Η 5η Ιουνίου ξημέρωσε πολύ δύσκολα για τους κατοίκους της Άνω Γλυφάδας, του Πανοράματος της Βούλας και της Βάρης. Παντού αποκαΐδια, εκτάσεις που ακόμη καπνίζουν, ζημιές σε σπίτια, καμμένα αυτοκίνητα.

«Σταθήκαμε τυχεροί, έσπασε σωλήνας της ΕΥΔΑΠ, έκανε κουρτίνα νερού και σώθηκε το σπίτι», είπε κάτοικος του Υμηττού.

«Οι φλόγες έφτασαν δίπλα στο σπίτι μου, πήραμε όλοι λάστιχα και σβήναμε όπως μπορούσαμε, ευτυχώς πέταξαν γρήγορα τα εναέρια μέσα», αφηγείται άλλος κάτοικος.

Όλη τη νύχτα συνεργεία της τοπικής αυτοδιοίκησης, του ΔΕΔΗΕ, της ΕΥΔΑΠ και του ΟΤΕ ξήλωναν καμμένες κολώνες της ΔΕΗ για να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση στις πληγείσες περιοχές.

Φωτιά στη Βούλα: Μετρούν τις πληγές τους – Πρόβλεψη για σκληρό καλοκαίρι λόγω κλιματικής κρίσης (video)

«Ήταν μια δύσκολη φωτιά, μια δύσκολη κατάσταση που καταφέραμε και την αντιμετωπίσαμε με επιτυχία, θέλει μεγάλη προσοχή, γιατί το καλοκαίρι προμηνύεται κόκκινο», ανέφερε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Η φωτιά ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου από το τέρμα της οδού Μετσόβου στην Άνω Γλυφάδα. Οι ισχυροί άνεμοι 8 μποφόρ και το ανάγλυφο της περιοχής, είχαν ως αποτέλεσμα τη γρήγορη εξάπλωσή της στο Πανόραμα της Βούλας.

Το βίντεο ντοκουμέντο που εξασφάλισε η ΕΡΤ δείχνει τη δεύτερη εστία φωτιάς, καταμεσίς του δάσους, στη θέση Κρεμαστός Λαγός, που ξέσπασε σχεδόν ταυτόχρονα με τη φωτιά στο Πανόραμα.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική σε οκτώ λεπτά από την αναφορά της φωτιάς έφτασαν τα πρώτα πυροσβεστικά και στα 20 λεπτά απογειώθηκαν τα εναέρια μέσα για να συμβάλουν στις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς.

Οι ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης

«Η δικαιολογία του αιφνιδιασμού της κρατικής μηχανής απέναντι στη μόνιμη απειλή της κλιματικής κρίσης δεν μπορεί πλέον να αποτελεί άλλοθι μιας χώρας που θέλει να πηγαίνει μπροστά, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε δύο αναρτήσεις του επισημαίνει ότι «πίσω από τις βαρύγδουπες εξαγγελίες και τη δημιουργία υπουργείου κλιματικής κρίσης, υπάρχει η ίδια ανεπάρκεια, τα ίδια ελλείμματα συντονισμού, ενός κρατικού μηχανισμού που εδώ και καιρό δε μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις».

Σαφές ήταν το μήνυμα του Νίκου Ανδρουλάκη ότι «δυστυχώς δεν ξεκινήσαμε καλά αυτό το καλοκαίρι».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του επίσης αναφέρει ότι «το φετινό καλοκαίρι «θα είναι σκληρό, γιατί για μια ακόμη χρονιά οι ελλείψεις στην Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία είναι τεράστιες».

Η «Ελληνική Λύση» επισημαίνει ότι «το περιβόητο επιτελικό κράτος έλαμψε δια της απουσίας του και της εκκωφαντικής σιωπής του πρωθυπουργού και κορυφαίων υπουργών».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Μέρα25, Μιχάλης Κριθαρίδης δήλωσε ότι «η αντιπυρική προστασία χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό, οχήματα και σύγχρονο εξοπλισμό, όχι ευχές».

ΕΡΤ1 – Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου, Γιώργος Γεραφέντης, Ηλίας Κούκος, Ελένη Μπουγά, Κώστας Στάμου

Επιμέλεια: Άννα Βλαχοπαναγιώτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος